dissabte, 6 de setembre de 2014

Massa pel braç de gitano sense gluten


I aquí arriba la segona recepta que em faltava per acabar el treball: la massa pel braç de gitano sense gluten. És la primera vegada que l'he fet i penso que pot anar molt i molt bé. Aquesta base es pot farcir amb ingredients sense gluten i mirant altres entrades podem fer un munt de dolços boníssims per a totes les persones intolerants al gluten.  

Ingredients:
4 rovells
1 ou
4 clares
50 g + 50 g de sucre
50 g de Mix C- Mix Dolci (preparat per pastissos i galetes sense gluten).
50 g de Maizena
1/2 pell de llimona ratllada
1 pessic de canyella
En un bol posem els rovells i l'ou amb 50 g de sucre, la llimona i la canyella.
S'han de batre uns 10 minuts. (mireu la diferencia de volum, es pot fer també amb la batedora elèctrica de dues pales)
Guardarem la massa en un altre bol.
Netegem el bol i el batedor de l'amassadora i l'assequem. Hi posem les clares. Han de ser ben netes, sense gens de rovell (és molt i molt important)
S'ha de batre a velocitat ràpida i les muntem a punt de neu. Quan comencin a separar-se de les parets hi posem els 50 g restants de sucre i ho batem una mica més.  
Agafem el bol dels rovells batuts i amb un colador hi posem el preparat Mix C-Mix Dolci i la Maizena. S'empolsina el bol en dues o tres vegades i remenant amb suavitat de baix a dalt amb la llengua pastissera amb molt de compte. Hi posem també amb dues o tres vegades les clares muntades i les barregem com hem fet abans. Aquí també ha de fer aquella petita muntanyeta sobre la massa (s'en diu que la massa fa cordó).
Posarem la massa en una mànega pastissera amb una broca llisa de 8 mm. La tindrem en un pot de vidre i amb unes pinces tancarem la mànega per a que no vessi.
El paper de forn el posem sobre una safata. Amb la mànega, estendrem la massa a sobre en diagonal (amb la mesura dels ingredients que hem fet potser que us sobri una mica de pasta, segons la mida de la safata. Es pot fer una altra planxa petiteta i un altre dia podeu rebaixar proporcionalment les mesures dels ingredients).
Hem de mirar que quan tinguen la planxa feta tinguen el forn a 200ºC.

Posarem la safata en el suport del forn, una mica enlaire per a que quedi cuita la massa de dalt i tova de sota. Depèn molt del gruix de la safata. Si el gruix es prim va molt bé posar una altra safata sense res a sota. (aquesta te un gruix de dos mil·límetres i per aquesta feina va de primera. El gruix de la safata, l'altura on la posem, la temperatura, el temps de forn, la porta que no la pots tenir gaire temps oberta per a que no s'en vagui la escalfor, algunes vegades prohibit obrir-la..., tot plegat una història, una història molt i molt maca per a els que ens agrada fer pastisseria. Cada dia s'aprenen i es descobreixen coses noves).
Després de 4 minuts (foto feta per davant del vidre).
Important!!!
Es cou a 200ºC durant 5-6 minuts. Si toqueu la massa amb els dits no s'ha d'enganxar i ha de rebotar una mica, sinó la deixeu una estona més. El temps de forn són mesures orientatives, si es cou massa, s'esquerda i si es cou poc, es pela. Per a que surti bé caldrà provar-ho més d'un cop.
Ja la tenim feta. Amb aquesta massa ja es poden fer els muntatges.
Sobretot mirar bé que els ingredients que feu servir siguin sense gluten i els estris ben nets. Un altre dia amb aquesta massa, farem bracets de nata sense gluten.