dijous, 28 de gener de 2016

Cilindres de full i crema

Avui farem uns cilindres de pasta de full, omplerts de crema pastissera i empolsinats en sucre fi.
 Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 445 g.
Ingredients:
Pasta de full (una làmina de 275 g fresca que compro al supermercat)
Sucre
1 ou
Elaboració:
He empolsinat una miqueta la fusta de treball i hi he posat la làmina de pasta de full de 260 x 380 x 3 mm.  
Amb l'ajuda d'un regle i un ganivet fem 8 tires de 30 x 380 mm.   
Aquí tenim un tub d'inoxidable de 20x140 mm i un paper antiadherent de forn de 90x180 mm. Aquest tub el cargolem amb el paper.
Agafarem una tira i la cargolem sobre el tub.

Posem els cilindres sobre paper de forn i aquests sobre una safata. S'agafa un vas i s'hi posa l'ou, amb una forquilla es bat i amb un pinzell es pinten.      
S'ensucren.
I es va coent.
Tindrem el forn calent a 200ºC. La safata freda el farà baixar a uns 170ºC, 180ºC. Aquesta serà la temperatura que hem de tenir durant el temps de coure.


Durant tot aquest temps la temperatura ha estat de 170ºC-180ºC, ni més ni menys (els temps són mesures orientatives ja que depenen si els cilindres són més grossos o petits). Després dels 24 minuts, han quedat ben cuits.
Quan han estat freds, ben freds,  he tret el tub i després el paper, així de fàcil.
He posat la crema pastissera en una mànega ( la fem amb 300 g de llet.)
He omplert els cilindres. Amb un ganivet he afinat la crema de cada costat.  
S'empolsinen amb sucre fi.
Aquests cilindres tenen un pes de 55 g cada un. Els he posat sobre una safata.


I aquí teniu unes bones postres senzilles i ràpides de fer. Si les feu ja veureu que quedareu la mar de bé !!!!  

dijous, 21 de gener de 2016

Ulleres de brioix

Fa uns quants dies que he estat pensant com fer aquesta entrada de les ¨Ulleres de brioix¨. Comencem!

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 500 g.

Ingredients:
250 g de farina
70 g d'aigua
50 g de pasta mare de pa (veure Pa casolà)
30 g de sucre
30 g de greix de porc ben bo
6 g de llevat fresc Levital
1 llimona petita rascada
1 ou
1/4 de cullereta de canyella amb pols
1'5 g de sal
Es posa en el bol de l'amassadora el sucre, la llimona rascada, la canyella, l'ou, el greix que haurem escalfat una mica al microones, la sal i el llevat esmicolat. Amb un batedor de mà s'afina.
Es posa el bol a l'amassadora.
S'hi afegeix la farina i l'aigua i es posa amb marxa lenta. 
Es treballa uns 4 minuts, hi afegim el llevat mare i es deixa treballar uns sis minuts més.   

Els 10 minuts es posa una mica d'oli sobre la fusta de treball i s'hi posa la massa.(amb la mateixa tècnica es pot amassar a mà).
Quan tinguem la massa sobre la fusta de treball untada amb una mica d'oli, s'aixafa amb les mans, doblegant els costats cap al mig i donat-li una forma rodona. Ho farem unes tres vegades.
La posarem en un bol untat d'oli i aquest en el forn a 30ºC de temperatura, de manera que reposi uns 15 minuts.
Després dels 15 minuts la tornarem a aixafar amb les mans, doblegant els costats cap el mig i donant-li forma rodona. Ho farem unes tres vegades més, sense por de fer-li mal. Doblegar-lo és el secret per a que quedi esponjós i no quedi pla.
La tornem a posar al forn a 30ºC 15 minuts mes.
Passats els 30 minuts aixafarem la pasta amb les mans, doblegant els costats cap al mig i ja la tenim a punt per fer les peces. Amb un corró aplanem la massa
Ha quedat un rectangle de 420 x 270 mm.
S'escalfa al microones greix de porc fins que quedi tou com una pomada i amb un pinzell s'hi fa una capa a sobre. (aquest greix és molt i molt bo; vaig anar en una carnisseria de confiança vaig comprar cansalada, la vaig tallar i coure amb una cassola i ja tinc el greix de porc. Segons on el compris... malament rai)  
Amb la mà s'ensucra.  
Amb les mans cargolem el costat esquerra fins a la meitat.
També cargolem el costat dret.
Li donem la volta i amb una rasqueta ben fina tallem 9 trossos de 30 mm.  
Posem els trossos sobre paper de forn i aquests el tindrem sobre una safata, ben separats per a que no es toquin i ja els podem posar al forn a llevar.   
I com van llevant.
Tindrem el forn calent a uns 30ºC, ni més ni menys (si la temperatura fos molt alta mataríem el llevat) i hi posem la safata.


Als 40 minuts traurem la safata i escalfarem el forn. Després de 62 minuts ( 40 + 22 d'escalfar el forn.) s'ensucren.
I es van coent
El forn ha tardat 22 minuts per arribar 200ºC. Aquests minuts els hem d'afegir al temps de llevar. En ser la safata freda, la temperatura baixarà a uns 170ºC, la temperatura de cocció. Sino es regula amb el comandaments del forn. Aquesta safata té un gruix de 1.5 mm i per a que quedi ben cuit de sota, els primers 7 minuts només tenia enceses les resistències de sota, després a dalt i baix.

 

Durant tot aquest temps la temperatura ha estat de 170ºC, ni més ni menys (els temps són mesures orientatives ja que depenen si les ulleres són grosses o petites). Després dels 21 minuts, han quedat ben cuites.
Tant d'un costat.
Com de l'altre.
Eh que son maques?

Val molt la pena de aprendre de fer la massa de brioix i fer aquestes ulleres, veureu que són cosa fina!!!!. Ara toca pensar què faré la propera entrada.

dijous, 14 de gener de 2016

Carquinyolis d'ametlla

A la nostre col.lecció de receptes no hi poden faltar els carquinyolis. Doncs anem a fer-los d'ametlles.

Aquestes proporcions d'ingredients es poden multiplicar o dividir proporcionalment, segons si volem fer-ne més o menys. Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 945 g.

Ingredients:
400 g de farina
250 g de sucre
130 g d'ametlles crues amb pell
60 g de farina d'ametlla
60 g d'oli de oliva
3 ous
8 g impulsor, llevat amb pols ROYAL
1/2 cullereta de canyella en pols
1 llimona rascada
Elaboració:
Es tamisa la farina, es posa en el bol de l'amassadora i s'hi afegeix la farina d'ametlla, el sucre, la llimona rascada i la canyella.
Es posa el bol a l'amassadora, i aquesta es posa amb marxa lenta per a que es barregin els ingredients. S'hi afegeix l'oli.
S'hi afegeixen els ous d'un a un.  
Es treballa uns 7 minuts i hi afegim l'impulsor i es deixa treballar uns tres minuts més. 
Als 10 minuts hi afegim les ametlles crues amb pell.
Se li donen unes quantes voltes més, fins que quedin barrejades (amb la mateixa tècnica es pot amassar a mà).
Es posa un pols de farina sobre la fusta de treball i s'hi posa la massa.
Amb les mans s'afina i es fa un cilindre. La massa no s'ha d'enganxar a la fusta de treball. Si s'enganxa, s'hi tira un pols de farina i al final tindrem un pes de massa de 1060 g.
Se'n fan 4 parts, que pesarem per a que quedin iguals.
Amb les mans s'allarguen fent tires de forma cilíndrica.
De la llargada de la safata de forn. La posarem a la nevera uns 30 minuts.
Després dels 30 minuts, s'aplanen una mica amb les mans.
S'agafa un vas i s'hi posa un ou, amb una forquilla es bat, amb un pinzell es pinten i ja els podem coure.

I es van coent
Amb el comandaments del forn es pot regular la temperatura de manera aproximada i poc fiable. Per això és aconsellable utilitzar un termòmetre específic pel forn que marqui la temperatura de forma exacta. (De totes maneres el forn és un animal que costa molt i molt de controlar. Vol dir passar-hi, passar-hi hores i més hores davant d'ell. Cada dia hi descobreixes coses noves. Això es fer pastisseria, perquè si fas un tortell un pa de pessic o el que sigui i no es cou bé, “mortis calavera”, tot el que has fet, no t'ha servit per res). He posat la safata al forn a 200ºC i en ser freda, ha baixat a uns 180ºC. Aquesta safata té un gruix de 1.5 mm i perquè quedi ben cuit de sota, els primers 10 minuts només tenia enceses les resistències de sota. Després a dalt i baix i que no passes dels 180ºC.


I es deixen coure uns 27 minuts.
S'agafa una tira de la safata, es posa sobre un tallador i amb un ganivet es fan trossets d'un centímetre, tallats una mica en diagonal. S'ha d'anar una mica ràpid perquè les altres tires també s'han de tallar abans no es refredin.
Les altres tires les he deixat sobre la safata calenta i aquesta sobre una fusta per a que aguanti l'escalfor. Les he tapat amb un drap per a que no els toqui l'aire i no he tingut cap problema.
Els he posat sobre la safata.
I aquesta al fon a 160ºC uns 7 minuts.
Després dels 7 minuts he tret la safata, l'he posat sobre fusta i amb molt de compte he girat els carquinyolis d'un a un. Torno a posar la safata al forn uns 7 minuts més (tot aquests temps he estat pendent del forn.)
I ja hem arribat el final d'aquesta laboriosa recepta.


I aquí tenim els nostres carquinyolis ben torradets, amb aquests color pàlid que és quan són més bons. Us animo a fer-los i ja veureu que són molt i molt fàcils de fer i tindreu unes bones postres. Quan estiguin freds es posen en un pot de vidre ben tapats per a que no els toqui l'aire i així es guardaran molts dies.