dissabte, 30 d’agost del 2014

Brioix amassat amb l'amassadora

Modificada (25-7-2016)
Primer de tot dir-vos que he estat molt temps sense fer cap entrada perquè volia reposar uns dies. Gràcies a tots i a totes per passar a mirar el bloc, encara que no hi haguessin novetats. Això m'anima i en dona força, ànims i il-lusió per fer alguna altra entrada. Aquests dies he fet altres coses i estic acabant un treball que volia fer de fa temps... I em falten un parell de receptes. Una és la pasta de brioix amassat amb l'amassadora. Doncs anem a fer-la.

Amb les proporcions d'aquesta recepta tindrem un pes de massa de brioix de 950 g.
Ingredients:
1º elaboració:
1 = 150 g de farina de força
2 = 12 g de llevat frecs (Levital)
3 = 90 g d'aigua
1º Elaboració:
Per començar es posa la farina a l'amassadora
El llevat es posa en una tassa amb 150 g d'aigua tèbia a 30ºC i es desfà amb una forquilla.
Es tira a l'amassadora. Es treballa la pasta a velocitat lenta uns 10 minuts.
Quan estigui ben amassat, es posa sobre la fusta de treball empolsinada de farina. S'aixafa amb les mans, doblegant els costats cap al mig i donant-li forma rodona.
Es posa la massa en un bol (unes tres vegades més gros que la massa) amb una mica de farina, es tapa amb un plat i es deixa reposar a la nevera durant 10 hores. Més o menys.
Ingredients:
2º Elaboració:
1 = 350 g de farina de força
2 = 100 g de sucre
3 = 50 g de mantega (o greix de porc)
4 = 2 ous
5 = 1 llimona rascada
6 = 2 g de sal
7 = 4 g d'oli d'oliva
       Poca aigua, segons la textura de la pasta. (Es molt important la quantitat.)
Si es fa amb mantega, es posa el plat al microones i es fon en petites sessions de 10 segons, tot remenant amb una llengua pastissera, fins obtenir una textura tant tova com una pomada. Es posa en el bol de la amassadora i s'hi afegeixen tots els ingredients, menys la farina i l'oli d'oliva, i es barregen amb un batedor de mà (si es fa amb greix de porc es posa al bol directament).
1º Elaboració: Després de 10 hores.
Es posa a la l'amassadora i s'hi afegeix de mica en mica la farina i la massa que tenim del dia abans. S'hi cal s'hi afegeix aigua, segons la textura de la pasta (amb compte de no passar-se. Per exemple, per comptes d'aigua, hi he posat dues cullerades més de farina perquè em quedava massa clara). Es treballa a velocitat lenta uns 10 minuts fins que quedi uniforme. Al final s'hi posa l'oli d'oliva.
Quan la pasta està ben fina es posa sobre la fusta de treball untada d'oli i s'aixafa amb les mans doblegant els costats cap al mig. Ho farem unes tres vegades i li donarem forma rodona.
La posarem en un bol untat amb una mica d'oli. Es deixa reposar uns 30 minuts en el forn a 30ºC, amb la porta tancada per a què no li toqui el aire.  
Als 15 minuts la tornem a aixafar amb les mans. Doblegant els costats cap el mig. Ho farem unes tres vegades, sense por de fer-li mal. Doblegar-lo és el secret per a que quedi esponjós i en coure no s'aplani (aixafar la massa vol dir funyir-la). Es torna a posar en el bol.
Aquest altra vegada en el forn, de manera que reposi els 15 minuts restants.
Als 30 minuts, la posem sobre la fusta de treball sense tocar-la molt i ja la tenim a punt per fer les peces que vulguem fer.


Un altre dia amb aquesta massa farem tires de brioix.    


5 comentaris:

  1. Benvingut Ramon! doncs si que se t'ha trobat a faltar... però tornes amb un clàssic genial, i a més amb amassadora! anotat queda, un petó!

    ResponElimina
  2. Ostres Ramon ahir vaig comentar i veig que no surt. Revenvingut de nou i m'agrada que hagis retomat el blog.
    Petons

    ResponElimina
  3. He de dir que h fet les coques de Sant Joan, veritablement ets un artista... grácies per compartir les tevés experiencies amb tots.. Bravo!!

    ResponElimina
  4. Ramón, et deixo un comentari a aquí perquè no puc deixer un comentari a la teva coca de Sant Joan!!!! Al clicar a comentaris m'envia cap aquí... no ho acabo d'entendre però igualment no volia deixar de dir-te que sóc una seguidora incondicional de les teves postres!! Siguin coques de Sant Joan o simples coques de brioix :)
    Una abraçada!!

    ResponElimina
  5. Bon dia Sr. Ramon

    Moltes gràcies per la seva formula i els seus consells http://enrocalacuina.blogspot.com.es/2015/06/brioix-massa-base-del-sr-ramon.html

    mil petonets Susanna

    ResponElimina