Modificada
(25-7-2016)
Primer de tot dir-vos que he estat molt temps sense fer cap
entrada perquè volia reposar uns dies. Gràcies a
tots i a totes per passar a mirar el bloc, encara que no hi haguessin novetats. Això m'anima i en dona força, ànims i il-lusió per fer
alguna altra entrada. Aquests dies he fet altres coses i estic acabant un treball que volia fer de fa temps... I em falten un parell de receptes. Una és la
pasta de brioix amassat amb l'amassadora. Doncs anem a fer-la.Amb les proporcions d'aquesta recepta tindrem un pes de massa de brioix de 950 g.
Ingredients:
1º elaboració:
1 = 150 g de farina de força
2 = 12 g de llevat frecs (Levital)
1º Elaboració:
Es posa la massa en un bol (unes tres vegades més gros que la massa) amb una mica de farina, es tapa amb un plat i es deixa reposar a la nevera durant 10 hores. Més o menys.
Ingredients:
2º Elaboració:
1 = 350 g de farina de força
2 = 100 g de sucre
3 = 50 g de mantega (o greix de porc)
4 = 2 ous
5 = 1 llimona rascada
6 = 2 g de sal
7 = 4 g d'oli d'oliva
Poca aigua, segons la textura de la pasta. (Es molt important la quantitat.)
Si es fa amb mantega, es posa el plat al microones i es fon en petites sessions de 10 segons, tot remenant amb una llengua pastissera, fins obtenir una textura tant tova com una pomada. Es posa en el bol de la amassadora i s'hi afegeixen tots els ingredients, menys la farina i l'oli d'oliva, i es barregen amb un batedor de mà (si es fa amb greix de porc es posa al bol directament).
1º Elaboració: Després de 10 hores.
Es posa a la l'amassadora i s'hi afegeix de mica en mica la farina
i la massa que tenim del dia abans. S'hi cal s'hi afegeix aigua,
segons la textura de la pasta (amb compte de no passar-se. Per
exemple, per comptes d'aigua, hi he posat dues cullerades més de
farina perquè em quedava massa clara). Es treballa a velocitat lenta
uns 10 minuts fins que quedi uniforme. Al final s'hi posa l'oli
d'oliva.Quan la pasta està ben fina es posa sobre la fusta de treball untada d'oli i s'aixafa amb les mans doblegant els costats cap al mig. Ho farem unes tres vegades i li donarem forma rodona.
La posarem en un bol untat amb una mica d'oli. Es deixa reposar
uns 30 minuts en el forn a 30ºC, amb la porta tancada per a què no
li toqui el aire.
Als 15 minuts la tornem a aixafar amb
les mans. Doblegant els costats cap el mig. Ho farem unes tres
vegades, sense por de fer-li mal. Doblegar-lo és el secret per a que
quedi esponjós i en coure no s'aplani (aixafar la massa vol dir
funyir-la). Es torna a posar en el bol.
Aquest altra vegada en el forn, de
manera que reposi els 15 minuts restants.
Un altre dia amb aquesta massa farem tires de brioix.
Benvingut Ramon! doncs si que se t'ha trobat a faltar... però tornes amb un clàssic genial, i a més amb amassadora! anotat queda, un petó!
ResponEliminaOstres Ramon ahir vaig comentar i veig que no surt. Revenvingut de nou i m'agrada que hagis retomat el blog.
ResponEliminaPetons
He de dir que h fet les coques de Sant Joan, veritablement ets un artista... grácies per compartir les tevés experiencies amb tots.. Bravo!!
ResponEliminaRamón, et deixo un comentari a aquí perquè no puc deixer un comentari a la teva coca de Sant Joan!!!! Al clicar a comentaris m'envia cap aquí... no ho acabo d'entendre però igualment no volia deixar de dir-te que sóc una seguidora incondicional de les teves postres!! Siguin coques de Sant Joan o simples coques de brioix :)
ResponEliminaUna abraçada!!
Bon dia Sr. Ramon
ResponEliminaMoltes gràcies per la seva formula i els seus consells http://enrocalacuina.blogspot.com.es/2015/06/brioix-massa-base-del-sr-ramon.html
mil petonets Susanna