dissabte, 10 de març de 2012

Bunyols de Quaresma.

Modificada (22-7-2016)
Avui farem els bunyols de Quaresma, molt fàcils de fer i molt bons.

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortiran aproximadament 1100 g de bunyols.

Ingredients: 1º Elaboració:
100 g de farina de força.
15 g de llevat fresc (Levital)
60 g d'aigua.
1ª Elaboració:
Per començar es posa en el bol de l'amassadora la farina i el llevat esmicolat. Hi posem l'aigua mica amb mica.
Es treballa la massa a velocitat lenta uns 3 minuts. He posat aquesta pala d'amassar planera perquè en haver-hi poca farina, va molt més bé i és molt rapida per amassar. Si amassem a mà són uns 10 minuts.
Quan estigui ben amassat, es posa sobre la fusta de treball empolsinada amb una mica de farina.
S'aixafa amb les mans doblegant els costats cap al mig. Ho farem unes dues vegades.
Se li dóna forma rodona i la posem en un bol unes 3 vegades més gros que la massa, una mica empolsinat de farina, tapat amb un plat i es deixa reposar unes 10 hores a la nevera.
Massa després de 10 hores.
Ingredients: 2º Elaboració:
400 g de farina de força.
100 g de sucre.
50 g de mantega (o greix de porc)
2 ous
10 g de sucre de vainilla.
8 g de matafaluga.
5 g de celiandre.
1 g de canyella.
1 llimona rascada.
1 g de sal.
Aigua, poca, segons la textura de la pasta.
Posarem en el bol tots els ingredients menys la farina i amb un batedor s'afinen.
Muntem el bol a l'amassadora i hi afegim la farina de mica en mica. Es treballa la massa a velocitat lenta uns 10 minuts.
Als tres minuts hi afegim la massa del dia abans.
Hi he posat 70 g d'aigua (mesura orientativa. Depèn molt si els ous són grossos o petits i també del tipus de farina, n'hi ha que admet més aigua o menys) per a que la pasta quedi més clareta que la massa de brioix.  
Als 9 minuts hi he posat una mica d'oli de oliva.
Ja la tenim ben amassada, fina i elàstica. ( Podeu amassar-la a mà, Pasta de brioix i us quedara tant o més bé que aquesta.)
L'he posat sobre la fusta de treball una mica untada d'oli.
S'aixafa amb les mans doblegant els costats cap al mig. Ho farem unes dues vegades.
Se li dóna forma rodona i la posem en un bol untat amb una mica d'oli i aquest al forn a 30ºC amb la porta tancada per a que no li toqui el aire. Que reposi uns 15 minuts.
Als 15 minuts la tornem a aixafar amb les mans doblegant els costats cap al mig. Ho farem unes tres vegades (aixafar la massa vol dir funyir-la.)
Tornem a donar-li forma rodona, altre vegada en el bol, aquests en el forn a llevar uns 75 minuts.
Després d'aquest temps mireu com ha augmentat de volum. El temps de llevar és molt important, depèn molt dels grams de llevat que hi posem, si lleva massa i en fem molta quantitat, estarem molta estona per coure'ls i malament rai.
Tindrem oli calent a 180ºC. En haver-hi poca quantitat de massa he agafat aquesta paella més aviat petita i així no es gasta tant d'oli.
A partir d'aquest moment, quan la pasta ja ha llevat, cal que es toqui i remeni quant menys millor. Amb les mans untades d'oli, es posa la pasta en una fusta també untada amb oli.
Amb una rasqueta, també untada d'oli, se'n fan tires.
Aquestes es van tallant a trossets.
Amb les dues mans s'agafa un tros, s'hi fa un forat i es posa de seguida a la paella amb molt de compte que l'oli crema molt!
Quan estan bé de color es giren.

Per coure'l de l'altre costat.
Quan están cuits es treuen.
Els posarem sobre una reixeta de fon.
S'ensucren amb sucre fi.
Ja els tenim fets!!!!!




Per anar bé, tot el procés de tallar la pasta i posar-la a la paella, ho hauríem de fer amb al pensament, perquè quant menys toquem i remenem la pasta molt millor. També la mesura de sucre ha de ser exacta perquè si se n'hi posa poc, quan els cuinem no agafaran color i quedaran plens d'oli per dins, i si se n'hi posa massa, de seguida agafaran color i no quedaran cuits de dintre. El sucre és l'enemic més gran del pastisser.

6 comentaris:

  1. Tot i que fan una pinta bonissima...jomhem quedo amb els de vent,jeje...
    Petonets.

    ResponElimina
  2. Ramon si que vas adelantat amb el bunyols.........jo els faré per setmana santa:
    T'han quedat bonissims.......................
    Petons

    ResponElimina
  3. Quna feinada, pero quin bon resultat!enhorabona per aquests bunyols

    ResponElimina
  4. Umm. Sòc una mica diferents als que faig jo. Però et felicito per la feina feta. Ànims !

    ResponElimina
  5. Albert, ja he vist en el teu blog que els fas diferents, però també han de ser molt bons.

    Salutacions!

    ResponElimina