dissabte, 17 de març de 2012

Xuixos


Ara que s'acosta el temps dels bunyols, aprofitarem i també farem xuixos. La millor tècnica és posar el llevat a la nevera el dia abans, i aixi ho farem.
Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes de xuixos d'aproximadament 1500g.

Ingredients:
1º Elaboració:
250 g de farina de força.
10 g de llevat frecs (Levital)
125 g d'aigua
4 g d'oli d'oliva.
Ingredients:
2º Elaboració:
250 g de farina de força.
100 g de sucre.
50 g de mantega (o greix de porc)
2 ous.
1 llimona rascada.
1 g de sal.
4 g d'oli d'oliva.
Aigua poca, segons la textura de la pasta.
Elaboració;
La primera i segona elaboració és la mateixa del tortell de massapàQuan la pasta està ben fina es posa sobre la fusta de treball empolsinada de farina, i l'aixafem doblegant els costats cap al mig i donant-li forma rodona.
Es deixa reposar uns 30 minuts sobre la fusta de treball tapada amb un drat.
Després dels 30 minuts la tornarem a aixafar amb les mans, doblegant els costats cap al mig i donant-li forma rodona com hem fet abans, sense por d'aixafar-la. Amb un corró s'estira, si ens costa es deixa reposar una mica mes.
Amb els dits hi posarem una mica de mantega (o greix de porc).
La doblegarem fent tres fulls.
S'estira amb un corró fins que quedi amb un gruix uniforme i se deixa a la mida de 210x420 mm.
Amb un ganivet es talla: en sortiran 18 trossos de70x70mm cada un. Com més ben tallats, més iguals quedaran els xuixos.
Untarem la fusta de treball amb una mica d'oli i amb un corró estirarem la pasta.
 Amb la pistola pastissera hi posarem la crema pastissera.
Doblegarem una mica la pasta sobre la crema i amb els dits hi farem una mica de pressió per a que quedi ben soldad. 
Posarem els costats de fora a dintre per a que no s'escapi la crema.
El cargolem.
Els posarem en una safata de forn una mica untada d'oli, separats per a que quan hagin llevat no es toquin.
Posem la safata al forn a 30ºC amb un cassó d'aigua bullint a sota, i deixem llevar dues hores fins que la massa pugi més del doble ( dependrà de la classe de farina)
Desprès de dues hores, quan la pasta ja ha llevat, cal que la toqueu i la remeneu quant menys millor. Fent-lo així, els xuixos porten menys llevat i quant menys llevat millor: no s'assequen tant i a la hora de coure tenim més autonomia. 
S'escalfa l'oli a 180ºC.
Amb una rasqueta untada d'oli els agafem i els posem sobre la mà, també untada d'oli.
El posem a dintre l'oli amb molt de compte.
Ja els tenim a dintre el cassó.
Quan estan cuits d'un costat es giren.
S'acaben de coure i es treuen.

S'ensucren i els posem en una safata amb blonda.
I ja els tenim fets.

I aquí acaba aquesta recepta dels xuixos, que us asseguro són molt bons. És una mica llarga, però si t'agrada la pastisseria t'ho passaràs molt be. Aprofiteu el temps de llevar per fer altres coses,anar a comprar... i quan torneu, us poseu a la feina i, patim patam, ja els tindreu fets. A veure si ho proveu!!!!!!

14 comentaris:

  1. Ramon jo ja els he provat de fer I surten bonissim .altre cosa es que hem surtin tan ben fets com a tú , però espero que amb la practica m'hi quedin
    Petons!!! ens veiem dilluns al curset de les galetes.

    ResponElimina
  2. Oh, oh, oh i oh!!!!! Mira que fa dies i dies que porto desig però no cauen.T'han quedat genials

    ResponElimina
  3. Ostres feia temps que li anava al darrera a aquesta recepta, gràcies x compartir-la Ramon!!!!

    ResponElimina
  4. Judith t'animo a fer-los,amb la Trermomix també t'ira be.
    A reveure.
    Ramon.

    ResponElimina
  5. Ei, jo també la provaré, m'encanten els xuixos!

    ResponElimina
  6. ummmmmmmm!!!! que bons...aixo s'haurà de provar!!!!que es aixo d'un llibre de receptes????
    bona setmana!!!
    carmen

    ResponElimina
  7. Carme, fa un parell anys vaig fer aquest llibre casolà de receptes, mes o menys son les
    mateixes receptes de aquest blog .
    Una abraçada!!!

    ResponElimina
  8. Si seguint les teves instruccions em queden uns xuixos com aquets faig una festa per celebrar-ho...jeje.Es que m'encanten els xuixos !!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  9. A Badalona, dels xuixos en diem "tornemi", perquè és el que deia la gent quan els provava a la pastisseria que va acabar rebent el nom de "Can tornemi". Tenen una pinta espectacular!!!!

    Petonets!
    Anna

    ResponElimina
  10. El paso a paso espectacular y el resultado de lujo.

    ResponElimina
  11. Ostres quin pas a pas més útil! T'acabo de descobrir però no et perdré la pista!! Gràcies!

    ResponElimina
  12. Jo se algú que li fara il.lusió provar-los en el seu país no en tenen i li encanten ! gràcies per l'explicació

    ResponElimina
  13. Ramon,et felicito.
    Avui hem tingut la sort que ens ha tocat en un sorteig una plata de xuixos feta per tu com a col·laboració per a l'escola dels teus néts. Segons paraules del meu home: ex-tra-or-di-na-ris.
    Bé, jo no sé si m'atreviré a fer-los però està tan ben explicat que potser algun dia m'hi engresco.

    ResponElimina
  14. Ostres Ramón tenen un aspecte deliciós mmmmmm que bons! engreixen que no vegis... però una excepció la podrem fer! ja ja ja ja. Hem fa por que no es desinflin quan els agafi llevats... ho intentaré!.
    Moltes gràcies per la recepta!!!!
    Una abraçada, Sandra.

    ResponElimina