dilluns, 14 d’abril del 2014

La mona de Pasqua 2014


Per la mona de Pasqua d'aquest any farem una caseta petiteta de xocolata. Com sempre, recordeu que per treballar la xocolata no es pot anar depressa (les presses no són bones per fer pastisseria i menys per la xocolata).
Aquí tenim els motlles per fer la caseta.
El primer que hem de saber fer és el temperat de la xocolata.
Posarem el bol amb la xocolata en petites sessions al microones i anirem remenant amb una llengua pastissera fins que quedi fina (amb la xocolata blanca a vegades hi ha problemes perquè es pot cremar).
També va molt bé al bany maria i així amb la xocolata blanca no hi ha problemes. El bol o el plat han de ser molt més grans que el cassó. L'aigua no ha de bullir molt perquè no ha d'entrar aigua o vapor a la xocolata. Després no anirà bé.
Per fondre poca xocolata es pot fer amb un assecador de cabells una mica gran.
Quan escalfem la xocolata la temperatura no pot passar de:

- xocolata negra de 50-55ºC
- xocolata amb llet 45-50ºC
- xocolata blanca 40-45ºC

Posarem 3/4 parts de la xocolata fosa sobre el marbre i amb dues pales treballarem la xocolata. Amb una pala agafarem una mica de la xocolata del marbre i amb l'altra la tornarem a fer caure. Repetirem aquest procés fins que tinguem la xocolata a 25ºC.
Tornarem a posar la xocolata en el bol i la barregem amb l'altra que no hem treballat. Ens hauria de quedar tot plegat a 31-32ºC i, si no arriba a aquesta temperatura, l'escalfem sense passar de 32ºC. Si passa s'ha de tornar a refredar al marbre.
(Segurament penseu que es complicat de fer, però només us dic que amb una mica de pràctica tampoc és tant difícil)
La temperatura final de treball de la xocolata és:

- xocolata negra 31-32ºC
- xocolata amb llet 30-31ºC
- xocolata blanca 29ºC.

Aquí jo ho he fet sense marbre. És més simple i així tindreu dues versions per fer-la. L'he fet al bany maria i he posat la xocolata blanca en un plat.
Aquest sobre el cassó de l'aigua calenta. Amb la llengua pastissera es remena fins que es fongui, sense passar de la temperatura que hem dit abans.
Es treu de sobre el cassó de tant en tant, i es remena fins que tingui la temperatura de treball. És molt important.
Quan la xocolata ha estat a 29ºC, amb una cullera n'he posat dintre el motlle. Amb les mans he fet moure el motlle per a que la xocolata quedi en una capa agafada a tot vol i es posa sobre una reixeta per a que caigui la xocolata sobrant. L'he deixat refredar una miqueta i ho he repetit altra vegada per a que la paret quedi més gruixuda. La part de davant, que té un gruix d'uns 6 mm l'he omplert tot de xocolata negra.
He emplenat l'altre motlle amb xocolata amb llet i negra.
Després de 12 hores he tret les peces dels motlles. Si s'omplen amb la temperatura correcta, surten tots sols (aquí esta el secret) i ja tenim totes les peces per fer el muntatge. Muntarem les peces com si fos un puzzle.
Posem sobre un fogó, amb molt poca escalfor, una safata d'alumini o inoxidable i ja tenim el soldador.
Posem unes dècimes de segon a sobre el soldador la part de darrera i de seguida a sobre la part de davant, deixant refredar un petit moment, i ja el tenim soldat. 
He posat a sobre el soldador la paret d'un costat i aquesta sobre la teulada.
També l'altre costar.
La caseta també es posa unes dècimes de segon sobre el soldador i aquesta sobre la base. Igualment s'escalfa la xemeneia i s'enganxa. Amb un paper de forn he fet una petita mànega, hi he posat xocolata amb llet i he segellat la part de sobre de la teulada. (Així si plou no hi entrarà aigua!)
Vist de darrera.
Aquí tenim la base de pa de pessic (veure la entrada de pastissets de triangle).
He agafat amb molt de compte la caseta i l'he posat a sobre, amb 5 plomes de colors i tres pollets.



Es molt senzilla de fer i si sabeu fer la caseta, amb aquesta mateixa tècnica podeu fer fins i tot un castell...i és molt maco poder dir: "l'he feta jo!". Que passeu una bona Setmana Santa i una bona Pasqua!


11 comentaris:

  1. Quina preciositat de casa, Ramon! ets un artista, no és fàcil atemperar la xocolata, i menys encara la blanca! Que passis també una molt bona setmana santa!!

    ResponElimina
  2. Ramon una mona digna de qualsevol aparador de pastisseria. No se si es tan fàcil com dius .....crec que costa una miqueta més:
    Petons i bona setmana santa!!!

    ResponElimina
  3. Quina caseta més bufona. Has fet una mona preciosa, ja m'agradaría tenir-te de padrí.
    Bona Setmana Santa!!

    ResponElimina
  4. Una mona autèntica i tota feta a casa! jo de moment amb la caseta no m'hi animo, però si que faré la mona de la meva neboda!! un petó!

    ResponElimina
  5. Ramón. és una preciositat de mona, ia més molt bona.como tot el que fas.

    ResponElimina
  6. quin artista! aquest any la fare jo, que vull moooolta crema de mantega com la que tu fas!! ja et dire ja...petons

    ResponElimina
  7. Ostres Ramón!! és una preciosistas de mona, m'encanta. Ara feia temps q no pasaba a visitar-te... Perú cert, he canviat de bloc, si et ve de gust ara hem pots trovar a www.diaridunacuinera.blogspot.com
    Moltes gràcies per compartir aquestes receptes tan bones i increíbles.
    Petons, Sandra.

    ResponElimina
  8. hola ramon on has comprar aquest motllo per la casa de xocolata

    ResponElimina
  9. M'encanta veure com feu figures i treballeu la xocolata. Jo encara no m'atreveixo.
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  10. Ramon, Me encantan tus recetas y sugerencias. Excelente blog, felicitaciones!!

    Soy Cata tengo el blog: Recetas de Bizcochos los invito a conocerlo, ya que una rica Receta de Bizcocho, facil de hacer siempre es muy util.

    Espero te guste el blog de Recetas de Bizcochos, te parezca util y puedas recomendarlo a tus seguidores.

    Desde ya gracias.
    Saludos Cata

    ResponElimina