dilluns, 16 de gener del 2017

Xuixos de nata

Avui farem xuixos amb nata. Feia molts dies que estava pensant com fer aquesta entrada, perquè no els havia fet mai i tampoc els havia vist fer.

Aquí tenim la massa amb les mateixes mesures que trobareu en l'entrada de la pasta de brioix. Si es vol fer amb l'amassadora, podeu mirar les mesures del tortell de massapà (Aquesta està feta amb una amassadora espiral. És la màquina que va més bé per amassar: n'amasso força quantitat i congelo la massa en parts de 900 g. Descongelo una part 12 hores a la nevera i ja la tinc a punt per fer un munt de coses. La massa de brioix ben amassada és el secret perquè totes les coses que fem quedin bé).


Elaboració:
nº 1- Sobre la fusta de treball empolsinada amb una mica de farina i amb l'ajuda d'un corró s'estira. Si ens costa, es deixa reposar i la tornem estirar.

nº 2- Ha de quedar amb uns 8 mm de gruix. Amb un pinzell hi posarem una mica de mantega pomada o greix de porc.

nº 3- Amb les mans agafarem una tercera part i la posaren a sobre.

nº 4- Després ho fem amb l'altra part.

nº 5- Tenim un pes de massa de 900 g. Amb el corró la tornem a estirar.

nº 6- Ens ha de quedar un rectangle de 420 x 210 mm. Amb un metre i un ganivet marcarem trossets de 70 x 70 mm.

nº 7- Amb el ganivet i amb la ajuda d'un regle tallem els trossets de 50 g cadascun.
  

nº 1- Si ho fem exacte, tots els xuixos quedaran igual.

nº 2- Untarem la fusta de treball i el corró amb una mica d'oli. Hi posem un trosset a sobre.

nº 3- I amb el corró l'estirem.

nº 4- Posarem el tubet inox de 20 x 140 mm a la punta de dalt i el cargolarem.  

nº 5- Ja el tenim cargolat.

nº 6- Els posem en una safata de forn untada amb molt poc oli per a que no es moguin, i amb un pinzell untat d'oli els pintem.


I van llevant.
Tindrem el forn a 30ºC i hi posarem les safates amb un cassó d'aigua bullint a sota.


Després dels 60 minuts.
Els temps de llevar es orientatiu.
Recordeu que quan la pasta ha llevat quan menys la toquem i remenem millor. Els hauríem de moure només amb el pensament.
Ara és l'hora de coure'ls (molt de compte perquè l'oli crema molt!).


I es van coent.
nº 1- Tindrem oli calent a uns 180ºC. Jo faig servir un cassó perquè així no es gasta tant d'oli.

nº 2- Amb una rasqueta untada una mica d'oli agafem el xuixo per sota i amb l'ajuda d'unes pinces el posem dintre el cassó, amb molt de compte.

nº 3- Direu: "quina feinada d'un en un!". Però quan una cosa es fa amb gust, el temps no compta.

nº 4- Es couen de la part de sota.

nº 5- Se li dona la volta, amb l'ajuda d'algun estri va perfecte.

nº 6- Es treuen amb les pinces i un ganivet dintre el tub quan estiguin cuits.

nº 7- Els posen sobre una safata.

nº 8- Amb paper absorvent.


I fem l'acabat final.
nº 1- Quant estiguin una mica freds es treu el tub.

nº 2- Amb un ganivet de serreta tallem la part de sobre, mirant que sigui la més maca.

nº 3- Els posem en un plat amb sucre.  

nº 4- Li donem unes voltes i ens quedarà ben ensucrat.

nº 5- Aquí tenim la nata, 700 g.

nº 6- Quant estiguin ben freds, amb l'ajuda d'una mànega amb broca arrissada de 12 mm.

nº 7- Els omplim de nata.


Els poso tots junts sobre una safata amb blonda.



Cada primer divendres de mes, una colla de jubilats, els Cuiners de l'Estany, a les deu del mati ens reunim al centre cívic de Banyoles, parlem que farem per dinar, uns van al supermercat a comprar els ingredients, els altres preparen la taula. Després preparem el dinar, a les dues dinem i de postres un tall de pinya i un xuixo de nata per cada un. Jo els havia fet al mati a casa, a més a més de fer aquest munt de fotos que és el que porta més feina. 



3 comentaris:

  1. Mmmm....que bons! I quina classe de cuina! M'encanten els xuixos....
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  2. La meva recepta, us desitjo sort... https://croissantsysuxos.es.tl/

    ResponElimina