divendres, 24 de febrer del 2012

Peix de brioix, nata i xocolata


Temps enrera quan feia de pastisser, eren els 1960-1970 fèiem molts peixos de brioix i nata. Era un postre que tenia molt d'èxit. Per fer-lo hem de tenir la pasta de brioix, nata ixocolata. Les mesures són la meitat de la recepta de la pasta de brioix (250 g de farina) i 400 g de nata.

Elaboració:
Aquí tenim la pasta de brioix.
Amb un corró s'aplana, fins que pugem posar a sobre el motlle del peix.
L'altre dia li vaig dir a la Maria, la meva jove, que em dibuixés la forma d'un peix. El va fer sobre una cartolina de plàstic, el vaig retallat i ja tenim la plantilla. L'he posat sobre la massa.
Amb un ganivet retallem els costats.
Aquí ja al tenim a punt.
El posarem sobre una planxa de silicona. En un vas batem un ou i el pintem amb un pinzell (aquest és el moment de posar a sobre, si es vol, granet d'ametlla, pinyons, fruita, etc). 
Es posa la safata en el forn a 30ºC amb un cassó d'aigua bullint a sota i es deixa llevar una hora fins que la massa pugi més del doble (com sempre, són mesures orientatives ja que depenem de la classe de farina que hi poseu)
Quan està al seu punt, es treu la safata del forn (ara sí que cal anar amb compte, no donar copets a la safata i no tocar la massa).El temps de llevar es orientatiu, potser amb tres quarts d'hora n'hi ha prou, perquè amb el temps d'escalfar el forn, ja hi tindrem un altre quart).Amb un drap es treu l'aigua o la humitat que hi hagi dintre el forn i es posa a 180ºC. En posar la safata al forn perdrà temperatura i ens hauria de quedar a uns 160ºC.
Aquest és el moment per ensucrar-lo amb sucre granat i amb un colador se n'hi pot posar també de fi. Es posa la safata al forn i es deixa coure uns 10-12 minuts. (En el de la foto no n'hi he posat...ja hi posarem xocolata).
(com sempre tots els temps de forn són mesures orientatives ja que depenen si el peix és gran o petit i també del tipus de forn)
Es talla per la meitat amb un ganivet de serreta.
Ja el tenim tallat.
 Muntarem la nata.
Omplirem la mànega.
Amb la mànega posarem la nata a la part de baix. Es poden fer també de  crema pastissera,   trufa
Posem la part de sobre.
Amb una mànega pastissera el decorarem amb xocolata.
En una safata.



Quan estava decorant el peix amb xocolata, m'ha vingut al pensament aquells temps quan feia aquesta feina. Era molt jovenet i fa molts molts anys d'això.


5 comentaris:

  1. Dons aixó deu ser com anar en bicicleta.... Que no s'oblida mai !!!
    Tot i que la nata no es el meu fort, et ben asseguro que ara mateix i feia una bona caixalada, jeje
    Petonets.

    ResponElimina
  2. Ramon, aquestes serien les postres ideals pel meu home ......es pescador i fa temps que penso que pel seu cumple fer-li un peix per pastis, així que hem va ideal la recepta:
    petons

    ResponElimina
  3. Per mi és molt especial perquè fa anys a casa sempre el compràvem els diumenges...Aquest el faré segur! Està molt ben explicat i segur que queda molt be. Moltes gràcies! I per molts anys.

    ResponElimina