dissabte, 31 de març del 2012

La mona de Pasqua 2012


Venen les festes de setmana Santa i el més típic d'aquests dies són els bunyols de Quaresmael  tortell de massapà pel dia de Rams i per Pasqua la mona. Anem per feina i fem-ne una! 
Per fer la necessitem  el pa de pessic, la crema de mantega  i xocolata. Aquesta mona té un pes de 1030g.

Ingredients:
1 = Pa de pessic.
2 = Crema de mantega.
3 = Xocolata.

Elaboració:
Posarem la xocolata en un bol de vidre o de plàstic per poder anar al microones.
Posarem el bol en petites sessions al microones i anirem remenant amb una espàtula de fusta o una llengua pastissera fins que quedi fina. La temperatura de la cobertura no pot passar de 55 C si la xocolata és negra.
Cobertura negra de 50-55ºC
Cobertura amb llet 45-50ºC
Cobertura blanca 40-45ºC. 
Posarem 3/4 parts de la xocolata fosa sobre el marbre i amb dues pales treballarem la xocolata. Amb una pala agafarem una mica de la xocolata del marbre i amb l'altra la tornarem a fer caure. Repetirem aquest procés fins que tinguem la xocolata ha 25ºC (segurament penseu que es complicat de fer, però només us dic que amb una mica de pràctica no és difícil de fer)
Tornarem a posar la xocolata en un bol i la barregem amb l'altra que no hem treballat. Ens hauria de quedar tot plegat a 31-32ºC i si no arriba a aquesta temperatura l'escalfem al microones sense passar del 32ºC. Si passa s'ha de tornar a refredar al marbre.
La temperatura final de treball de la xocolata és.
Cobertura negra 31-32ºC.
Cobertura amb llet 30-31ºC
Cobertura blanca 29ºC.
Posarem un paper de forn sobre el marbre i amb una espàtula hi escamparem la xocolata procurant que quedi un gruix de 5-6 milimetres (si és més prim es pot trencar).
Aquí he fet la base per la mona, més o menys rodona.
.Amb una cartolina de plàstic he fet les plantilles i quan la xocolata queda una mica freda per a que no s'hi enganxi, tallo les formes amb un ganivet i la deixo refredar bé. També amb un ganivet es fan trosset per fer el balcó, les portes, la xemeneia, tanques, el que vulgueu... abans que la xocolata estigui freda del tot.
Amb un tros curvat de plàstic vaig fer la teulada. Ja tenim les peces per fer el muntatge.
 Posem sobre un fogó, amb molt poca escalfor, una safata d'alumini o inoxidable i ja tenim el soldador.
Anem posant els costats de les parets sobre la safata, la xocolata es fon una mica i l'enganxem amb una altre paret. Així anem muntant la mona com si fos un puzle.
 He agafat la base de la mona, amb un assecador de cabells li he donat una mica de escalfor, i hi he posat boletes de colors.
Quan he tingut la caseta feta l'he posat sobre la safata-soldador. Ha quedat ben planera de sota i l'he posat sobre la base i així ha quedat ben soldada. Després he agafat els pollets, els he posat en la safata per a què agafessin xocolata i els he posat sobre la base.
Es talla al  pa de pessic per la meitat i s'hi pot posar una mica de licor. També s'hi pot posar, amb un pinzell, xarop que haurem fet bullint aigua i sucre, el mateix que posem a la crema de mantega. A mi no m'agrada gaire fer-ho perquè queda molt dolç, però els que venen n'hi posen perquè els resulta molt, si pensem que el sucre està molt bé de preu comparat amb el preu que fan pagar per la mona. He posat a la part del mig crema de mantega
He tapat el pastís, he posat mantega a la part de sobre i a les parets, amb un ganivet l'he pentinat. He agafat el pastís amb una mà i amb l'altra hi he posat fideus de xocolate.
He agafat amb molt de compte la mona i l'he posat a sobre amb tres plomes de colors. 

Aquí acaba la recepta de la mona de Pasqua. He passat una bona estona fent-la i, per a que tingui un final més feliç, l'he regalat a la meva amiga Neus, la meva ajudant dels cursets. Moltes i moltes gracies, Neus!!!!

                                           

8 comentaris:

  1. Ostres Ramon quina mona més currada !!! mare meva quina feinada però t'ha quedat preciosa ........ Huyyyyyyyy ....escolta ara mateix m'en vaig a cala Neus que només haig de atravessar el carrer a veure si encara li queda algun trosset.
    Per cert ahira vaig fer les lioneses que ens vas ensenyar i bonissimes ............ Quan les hagi fotografiat bé les posaré al blog:
    petons

    ResponElimina
  2. Ramon t'ha quedat genial!
    Veure com recuperem les mones artesanals és un plaer.
    Bona setmana

    ResponElimina
  3. Jo encara no m'he atrevit amb les figures de xocolata...només faig el pastis de mona...jeje
    T'ha quedat molt bé !
    Petonets.

    ResponElimina
  4. T'ha quedat molt bé! aquesta és una tradició que cal mantenir!
    salutacions,

    Sandra

    ResponElimina
  5. oh! quin pas a pas més detallat! moltes gràcies!!
    T'he conegut gràcies a la recomanació que t'ha fet la Laia del Racó dolç...et seguiré de ben aprop!

    ResponElimina
  6. Molt original la caseta, amb el seu balco i porticons. Porta feina però val la pena
    Bona cuina

    ResponElimina
  7. una "mona" molt bonica, la meva es zencilla però "resultona"

    ResponElimina
  8. Hola Ramón! ja he vist que has comentat la meva mona, però de totes maneres et volia donar les gràcies per aquestes receptes tan bones. El pa de pessic m'ha recordat al que menjava quan era petita... el de sempre, BONÍSSIM!. I dir-te que la mona ha estat un èxit total, li vaig dur un bocinet als meus sogres i els hi va agradar molt!. I la crema cremada... mmmmmmmmm m'encanta!. Ara el meu repte es muntar nata... no hi ha manera de que hem quedi bé. Hem recomanes alguna marca en concret, que sàpigues que munta bé?. Gràcies i continua penjant receptes. Salutacions, Sandra.

    ResponElimina