dimecres, 2 de gener del 2013

Tortell de reis 2013



Bon any 2013!
Ara que s'acosta el dia de reis i farem el darrer gran àpat d'aquests dies, de postres no hi pot faltar el típic tortell de reis, amb la fava, el rei i la corona. Anem per fer-lo. Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes de tortell d'aproximadament 1400 g. 

Aquí tenim la massa amb les mateixes mesures que trobareu en l'entrada de la pasta de brioix. Si es vol fer amb l'amassadora, podeu mirar les mesures del tortell de massapà.
Quan tinguem la massa sobre la fusta de treball untada amb una mica d'oli, s'aixafa amb les mans, doblegant els costats cap al mig i donat-li una forma rodona. Ho farem unes tres vegades.
La posarem en un bol untat d'oli i aquest en el forn a 30ºC de temperatura, de manera que reposi uns 30 minuts.

(Deixeu-me explicar una cosa: quan jo feia de pastisser no havíem deixat reposar mai la massa. Per què? un diumenge normal pastàvem uns 20 kg de farina. Posàvem la massa sobre la taula i entre dos o tres fèiem 200 tortells petitets de 3 pessetes cada un, unes 200 ensaïmadas i moltes coses mes. Anàvem fent per parts i entre el temps de començar i abans no els posàvem a la safata, ja havia passat molt més temps dels 30 minuts. És molt diferent fer-ne molts que un de sol, no només en el cas dels tortells, sinó tota la pasta de brioix.)
Després dels 30 minuts la tornarem a aixafar amb les mans, doblegant els costats cap el mig i donant-li forma rodona. Ho farem unes tres vegades més, sense por de fer-li mal. Doblegar-lo és el secret per a que quedi esponjós.
Aquí tenim el massapà, amb les mateixes mesures que trobareu al tortell de massapà.
Amb un  corró he estirat la massa, amb les mans he fet el cilindre del massapà més llarg, l'he posat a la part de dalt. Aquest és el moment de posar la fava i el rei embolicats amb paper d'alumini.
He enrotllat la massa sobre el massapà amb el rei i la fava. En un plat he escalfat un mica de mantega al microones, que quedés pomada i hi he posat canyella amb pols. Amb un pinzell es barreja i n'he posat una miqueta sobre la massa, deixant a la part de baix uns 8 centrímetres sense, perquè així ens quedarà soldat quan l'enrotllem fent un cilindre. Amb les mans untades d'oli s'estira força. Si ens costa, el deixarem reposar un moment per a què pugui donar la volta i fer el tortell.  
Aixafem amb la mà el costat esquerra i hi posem el costat dret a sobre.
Amb les mans s'enganxa fins que quedi ben soldat.
Es posa sobre una safata de forn i amb una fulla d'afeitar s'hi fan uns talls. En un vas s'hi posa un ou, es bat amb una forquilla i es pinta el tortell amb un pinzell. 
S'adorna amb fruita confitada i granet d'ametlles.
Es posa la safata al forn a 30ºC amb un cassó d'aigua bullint a sota.
L'he deixat llevar una hora, fins que la massa pugi més del doble.
Escalfant el forn han passat 20 minuts més. Les mesures de llevar i coure són orientatives ja que depenen de la classe de farina, la temperatura de llevar i coure i un munt de coses. És molt important el punt de llevar abans de coure'l; si ens passem, malament. Aquí a la foto veureu que està més llevat per la part de davant que la del fondo. Quan vaig fer la primera foto del forn vaig posar el cassó de l'aigua calenta a davant perquè es veiés bé a la foto. No el vaig tornar a posar al centre, a davant tenia més escalfor que darrera i per això ha quedat així. El volia tornar a fer, però el deixo així per a que ho veieu; dels errors és d'on se n'apren. Quan tinguem el forn a 200ºC, s'ensucra.
Es posa la safata de seguida al forn sense ventilador, quan menys tinguem la porta oberta millor. En ser la safata freda baixarà la temperatura a uns 170ºC He estat tot el temps pendent del forn; una baixada o pujada d'escalfor sense controlar i ja l'hem fotuda.
Després de 20 minuts l'he tret del forn.
L'he deixat refredar i l'he posat sobre una safata.

Ara toca tallar-lo i posar-ne un trosset a cada plat. Ja ho sabeu: el que li toqui la fava haurà de pagar el tortell i el que tingui la sort de tenir el rei, li posarem la corona i serà el rei d'aquesta festa tant tradicional, tant esperada pels petits pels regals, com també pels més grans.

                                     

12 comentaris:

  1. Ramon m'has llegit el pensament, precisament estava mirant el que vas posar l'any passat per veure com ho combinava per fer-lo.
    Petons i BOn Any Nou.

    ResponElimina
  2. Fantàstic! Ja estic esperant el dia de Reis per menjar-ne.

    ResponElimina
  3. Avui m'he posat a buscar receptes de tortell de reis, gràcies, com sempre, gràcies per les explicacions!!!

    ResponElimina
  4. A casa teva com a la meva al que li toca la fava ja sap que no l´haurà de pagar, ja que cada any el fem nosaltres.... Molt bona recepta, i un pas a pas molt professional. Gaudeix del que queda de festes. Bon Any!!!! Petons,

    ResponElimina
  5. aquest any faré la teva recepta!!!
    petons i bon Any!!!
    carmen

    ResponElimina
  6. Molt interessant el tema del llevat i el cassó d'aigua... ho tindré en compte!. Aquest any hem toca fer el tortell a mi, i la veritat que en tinc moltes ganes ja que l'any passat per manca de temps no va poder ser... Enhorabona pel teu!.
    Salutacions, Sandra.

    ResponElimina
  7. Em sembla que es l'únic dolç tradicional que comprem i que no he preparat mai...
    A casa,encara que son "ganapies", el dia de Reis es un "desmadre" i no tinc temps de fer-ne!!
    Petonets i Bon Any!!!

    ResponElimina
  8. aquest any m'hi anava a posar, però com que estic bastant tipa de tants pastissos he decidit deixar-ho per d'aquí a unes setmanes! jeje t'agafo la recepta per llavors...petons

    ResponElimina
  9. Quina bona pinta! I això que el tortell no és el que més m'agrada! Ara, per fer-ho s'han de tenir bones mans, segur ;-) Felicitats per les receptes, mmmm!

    ResponElimina
  10. Què bons aquests tortells!!!! Crec que no esperaré als propers reis per tornar-ne a fer.
    Bon any!

    ResponElimina
  11. Feliç 2013 !
    i per somençar bé aquest nou any he decidit nominar-te als Liebster Blog, fes una ullada a l'enllaç,

    http://unestapes.blogspot.com.es/2013/01/liebster-blog-gracies.html


    fins una altra !

    ResponElimina