dilluns, 18 de març del 2013

Bunyols, de crema, els de sempre, de nata i trufa


Avui farem bunyols de Quaresma. Farem els clàssics però també en farem de farcits amb crema pastissera, amb nata i també amb trufa.

Ingredients:
1º Elaboració:
1 = 100 g de farina.
2 = 12 g de llevat frecs (Levital)
3 = 60 g d'aigua.
Per començar es posa la farina a l'amassadora. El llevat es posa en una tassa amb 60 g d'aigua tèbia a 30ºC, es desfà amb una forquilla i també es tira a l'amassadora. Es treballa la pasta a velocitat lenta uns 10 minuts.
Quan estigui ben amassat, es posa sobre la fusta de treball empolsinada de farina, s'aixafa amb les mans doblegant els costats cap al mig. Ho farem unes tres vegades i li donarem forma rodona.
Es posa la massa dintre un bol (unes tres vegades més gros que la massa) amb una mica de farina, es tapa amb un plat i es deixa reposar a la nevera durant 12 hores. Més o menys.
Ingredients:
2º Elaboració:
1 = 400 g de farina.
2 = 100 g de sucre.
3 = 50 g de mantega (o greix de porc)
4 = 2 ous
5 = 1 llimona rascada.
6 = 2 g de sal.
7 = 2 g de canella.
8 = 6 g de matafaluga.
9 = 15 g de sucre de vainilla.
10 = 4 g d'oli d'oliva.
        Poca aigua, segons la textura de la pasta.
Es posa al microones el plat de la mantega i es fon en petites sessions de 10 segons, tot remenant amb una llengua pastissera, fins obtenir una textura tan tova com una pomada. Es posa dintre del bol de la amassadora i s'hi afegeixen tots els ingredients, menys la farina i l'oli d'oliva, i es barregen amb un batedor de mà. Es posa a la l'amassadora i s'hi afegeix de mica en mica la farina i la massa que tenim del dia abans. S'hi afegeix l'aigua, segons la textura de la pasta (amb compte de no passar-se)
Es treballa a velocitat lenta uns 10 minuts fins que quedi uniforme. Al final s'hi posa l'oli d'oliva.
Quan la pasta està ben fina es posa sobre la fusta de treball untada d'oli i s'aixafa amb les mans doblegant els costats cap al mig.
Ho farem unes tres vegades i li donarem forma rodona, es posa en un bol i es deixa reposar uns 45 minuts dintre el forn a 30ºC, per a que no li toqui el aire. Cada 15 minuts l'aixafem sense por de fer-li mal i la tornem a posar dintre. Aquest és el secret per a que la pasta tingui força i quedin esponjosos. Si es vol amassar a mà, mireu la Pasta de brioix.
Quan han passat els 45 minuts l'he tallat en quatre parts de 245 g cadascuna i amb una rasqueta n'he fet 14 trossos de 18 g cadascun.
Els he posat sobre dues safates de forn untades amb una mica d'oli.
Es posen les safates a dintre el forn a 30ºC tancat per a que no els toqui l'aire.
Després de 45 minuts. El llevat és molt important i ha d'estar al seu punt.
Amb l'ajuda d'una rasqueta untada una mica d'oli s'agafem i amb les mans s'hi fa el forat. 
Els posem a dintre l'oli amb molt de compte, crema molt (quant menys els toquem i remenem millor.)
 Quan estan cuits d'un costat es giren. S'acaben de coure i es treuen.
S'ensucren.
Els que hi posarem crema, nata o trufa no els he fet el forat, només he fet la part del mig més fina.
Sobre una safata amb blonda.
Amb una mànega pastissera els farcirem de crema pastissera.
Els de sempre.
Amb una mànega pastissera els podem farcir de nata.
O de trufa.

Ningú sap l'estona tant bona que he passat fent aquesta recepta... només ho sé jo!!!!! Estic molt content de com han quedat! Avui diumenge, a les 7 del matí m'hi he posat i he anat per feina, perquè a la una havia d'estar a casa de la meva germana a dinar. Entre amassar, llevar, coure, la nata, la crema, la trufa, fer els acabats i fer les fotos ha marxat el matí! Però penso que ha valgut molt la pena.


10 comentaris:

  1. Ets un geni!!! mai m´he atrevit a fer bunyols, i la teva fórmula sembla perfecta... quin goig de safata.. Petons,

    ResponElimina
  2. M'imagino l'estona!!!!
    Però el resultat immillorable!!!!

    ResponElimina
  3. Ramón, els de sempre i............bonissims

    ResponElimina
  4. Ostres Ramon , aquest farcits han de ser molt bons també !!.
    Petons

    ResponElimina
  5. nyam nyam nyam....se'm fa la boca aigua!! petons

    ResponElimina
  6. Ohh quina bona pinta, molt originals així farcits!!

    ResponElimina
  7. Mmmmmm m'encanten!!!! vull fer tantes coses que hem falta temps Ramón... quin goig de bunyols, i els farcits tenen un aspecte impressionant!!!!. Apuntada queda la recepta.
    Salutacions, Sandra.

    ResponElimina
  8. Tenen molt bona pinta!! Els probaré!
    I ara que ve Diumenge de Rams ens ensenyaràs les insuperables Pastes del Ram?
    Si us plau....!!!!
    Moltes gràcies
    Ana

    ResponElimina
  9. No els havia vist mai...Veig que també és innovador, oi?

    ResponElimina
  10. Fantastic Ramón!!! Aixó es una passada

    ResponElimina