dijous, 18 d’abril de 2013

Brioix sense gluten

Modificada (29-12-2016)
Aquí tenim la massa de brioix sense gluten. És molt diferent de l'altra, costa una mica més a l'hora de treballar-la i no té tanta força. Ara bé, crec que val molt la pena dedicar-hi una estona i fer-la perquè després podrem fer moltes coses. És la primera vegada que la faig i penso que pot anar molt bé.

Com sempre, penseu de posar tots els ingredients ben situats sobre la taula, perquè com podeu imaginar, si te'n deixes algun, ja las fotuda.
Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 790 g.


Ingredients:
150 g de MIX B MIX PAN (preparat per pa sense gluten.)
120 g d'aigua.
12 g de llevat (Levital) sense gluten.


Aquestes proporcions es poden multiplicar o dividir proporcionalment segons si volem fer-ne més o menys.
1º Elaboració:
nº 1 Per començar es posa el preparat per pa, el llevat esmicolat a l'amassadora, i també es tira l'aigua de mica amb mica.

nº 2 Es treballa la pasta a velocitat lenta uns 4 minuts (com que hi ha poca quantitat de preparat de pa, he posat aquesta pala d'amassar planera i és molt ràpid de fer). Si ho fem a mà són uns 10 minuts.

nº 3 Quan estigui ben amassat, es posa sobre la fusta de treball empolsinada amb el preparat per pa.

nº 4 S'aixafa amb les mans.

nº 5 Doblegant els costats cap al mig.

nº 6 I li donarem forma rodona.

nº 7 Es posa la massa en un bol (unes tres vegades més gros que la massa) empolsinat amb una mica de preparat per pa, es tapa amb un plat i es deixa reposar a la nevera durant unes 10 hores. Més o menys. Si es vol amassar a mà, mireu la pasta de brioix.


Ingredients:
2º Elaboració:
250 g de MIX B MIX PAN (Preparat per a pa sense gluten)
80 g de sucre.
40 g de greix de porc.
2 ous
10 g de llevat (Levital ) sense gluten.
1 llimona rascada.
2 g de sal (1/2 cullereta)
Si cal s'hi afegeix una mica d'aigua.
2º Elaboració:
nº 1 Es posa en el bol, el sucre ,els ous, el greix de porc, la llimona rascada, el llevat esmicolat i la sal.

nº 2 I es barregen amb un batedor de mà.

nº 3 Es posa a la l'amassadora.

nº 4 Shi afegeix de mica en mica la farina.

nº 5 1º elaboració, després de 10 hores.

nº 6 Als tres minuts hi afegim la massa que tenim del dia abans.

nº 7 Als 5 minuts s'hi posa una mica d'oli de oliva.

nº 8 Es treballa a velocitat lenta uns 6 minuts fins que quedi uniforme.


nº 1 Quan la pasta està ben fina es posa sobre la fusta de treball, untada amb una mica d'oli.

nº 2 S'aixafa amb les mans.

nº 3 Doblegant els costats cap al mig.

nº 4 I li donarem forma rodona i la posarem en un bol untat amb una mica d'oli.

nº 5 Es deixa reposar uns 30 minuts dintre el forn a 30ºC, per a que no li toqui el aire. Si es vol amassar a mà, mireu la pasta de brioix.

nº 6 Als 15 minuts la tornem a aixafar amb les mans.

nº 7 Doblegant els costats cap el mig.

nº 8 Ho farem unes tres vegades, sense por de fer-li mal. Doblegar-lo és el secret per a que quedi esponjós i al coure no s'aplani (aixafar la massa vol dir funyir-la).

nº 9 Es torna a posar en el bol.

nº 10 I aquest altra vegada en el forn, de manera que reposi els 15 minuts restants.

nº 11 La posem sobre la fusta de treball i ja la tenim ha punt per tallar-la a trossets i poder fer un munt de dolços.


Hem arribat al final de la massa de brioix per persones al·lèrgiques al gluten. Amb aquesta mateixa massa en la propera entrada farem ensaïmades sense gluten.

4 comentaris:

  1. Els celiacs estaran super contents! m'encanta com t'ha quedat! pteons

    ResponElimina
  2. Hola Ramon magnífic, ja tinc ganes de veure el resultat. Nosaltres varem comprar la farina per provar-ho per un familiar i per un motiu o un altre no ho hem fet encara.
    Bon Sant Jordi!

    ResponElimina
  3. Adorei a postagem, principalmente porque irá beneficiar todos os celíacos... Este pão parece ter ficado muito bom :0)
    Beijos Márcia (Brasil - Rio de Janeiro)
     
    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ResponElimina
  4. Está molt be la recepta, per la gen amb aquet problema anirá genial....petons.

    ResponElimina