dimecres, 26 de febrer del 2014

Cookies de xocolata i festucs


Aquesta recepta és del meu mestre i amic, en Miquel Costabella, pastisser de tota la vida i exprofesor de l'Escola d'Hosteleria de Girona. En un dels tallers que ens ha fet va fer aquestes galetes.
Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes de cookies d'aproximadament 480 g. Hi ha molts ingredients i, abans de començar, s'han de posar tots ben posats sobre la taula, perquè com podeu imaginar, si te'n deixes algun, ja las fotuda. Sobretot s'ha d'anar amb compte amb el pes del sucre.

Ingredients:
1 = 140 g de farina.
2 = 63 g sucre more.
3 = 63 g sucre llustre.
4 = 63 g de mantega.
5 = 7 g impulsor (llevat en pols Royal)
6 = 13 g sucre de vainilla.
7 = 1 g de canyella (1/2 cullereta de cafè.)
8 = 60 g drops xocolata.
9 = 60 g Festucs en cru.
10 = 1 ou (57 g sense clova.)
11 = 1 g de sal (1/2 cullereta de cafè.)
Posarem tots els ingredients en un bol menys la mantega, el ou, els drops de xocolata i els festucs. Amb una espàtula els barregem.
Escalfarem al microones la mantega deixant-la pomada. L'ou el batem amb una forquilla igual com fer una truita i ho posem al bol. Amb la mà ho barregem.
No molt, només que els ingredients quedin barrejats.
S'hi posen els drops de xocolata i els festucs.
Amb la mà es treballa més per a que quedin ben escampats.
He posat la massa sobre el paper.
La massa queda una mica tova, però amb la ajuda del paper i amb les mans s'estira fent un cilindre. Aquest feia uns 40 mm de diàmetre. Si es volen fer més petites es poden fer 2 cilindres amb un diàmetre inferior.
Posarem el paper a sobre igual com per fer un braç de gitano.
Amb la mà esquerra s'aguanta el paper i amb la dreta, amb l'ajuda d'un estri (jo he agafat una reixeta de forn), l'apretem per a que quedi ben rodó. El deixem reposar a la nevera una hora o mes.
En ser la mantega freda i dura es manipula molt més bé. Amb un ganivet de serreta n'he fet trossets de 10-12 mm de gruix. Canviant el diàmetre del braç i aquest gruix podeu fer les galetes de la mida que vulgueu. Es treballa igual com si fos pastelina.
Posem els trossos sobre una safata ben separats per a que no es toquin. En coure s'aixempleran molt.
Es posa la safata al forn a 200ºC sense ventilador i quan menys tinguem la porta oberta millor. En ser la safata freda baixarà la temperatura a uns 180ºC. He estat tot el temps pendent del forn; una baixada o pujada d'escalfor sense controlar i ja l'hem fotuda.
Aquesta foto l'he feta per davant del vidre quan portaven 7 minuts de forn.
Després de 15 minuts l'he tret.  
El temps de forn és orientatiu i depèn d'un munt de coses: si són grossos o petits, més o menys de temperatura, si es volen més o menys tous.
En una safata amb blonda.


Feu-los i ja veureu que són bons!


8 comentaris:

  1. que bones les cookies, i amb fruits secs molt millor, li donen el toc extra de sabor! petons

    ResponElimina
  2. A mi també m'agrada aquesta idea de possar festucs, unas cookies molt temptadores.
    Petons.

    ResponElimina
  3. Ramon aquestes galetes son ideals per acompanyar un café o també per matar el cuc a mitja tarda. Amb els festucs i la xocolata han de ser bonissimes. Les probaré
    Petons

    ResponElimina
  4. Uhm aquestes galetes deuen ser bonísimes i els festucs una novetat! salutacions,

    ResponElimina
  5. Han d'estar molt bones! Bona la idea perquè quedin rodones.

    ResponElimina
  6. Bona proposta!!! Gràcies Ramon pel pas a pas. Bona setmana

    ResponElimina
  7. Què bones que són les cookies! i els festucs els deuen anar la mar de bé també! ja me'n menjaria un parell avui per berenar, ja! un petó!

    ResponElimina