dilluns, 31 de març de 2014

Bunyols 2014


Aquests bunyols els farem amb la mateixa tècnica que els bunyols de Quaresma però amb ingredients diferents. Amb les proporcions d'aquesta recepta sortiran aproximadament 930 g de bunyols.

Ingredients:
1º Elaboració: (Llevat mare)
150 g de farina de força.
12 g de llevat fresc (Levital)
90 g d'aigua.
1º Elaboració:
Per començar es posa la farina a l'amassadora. El llevat es posa en una tassa amb els 90 g d'aigua tèbia a 30ºC, es desfà amb una forquilla i també es tira a l'amassadora. Es treballa la pasta a velocitat lenta uns 3-4 minuts. (Amb poca quantitat de farina he posat la pala d'amassar planera que és molt ràpida) 
Quan estigui ben amassat, es posa sobre la fusta de treball una mica empolsinada de farina, l'aixafem doblegant els costats cap al mig i se li dóna forma rodona. Es posa la massa dintre un bol (unes tres vegades més gros que la massa) amb una mica de farina, es tapa amb un plat i es deixa reposar a la nevera durant unes 10-12 hores. Més o menys

Massa després de 10 hores.
Ingredients:
2º Elaboració:
350 g de farina de força.
50 g de sucre.
2 ous.
50 ml anís.
100 ml de nata.
2 g de sal.
7 g de matafaluga.
3 g de coriandre.
12 g de llevat fresc (Levital)
Posem els ingredients en el bol de l'amassadora menys la farina i la massa de la primera elaboració. El llevat l'esmicolem amb les mans.
 I es barreja amb un batedor de mà.
Es posa a la l'amassadora i s'hi afegeix de mica en mica la farina i la massa que tenim del dia abans. Es treballa a velocitat lenta uns 10-12 minuts fins que quedi uniforme (aquí està el secret la textura de la pasta: treballar-la bé). Al final s'hi posa una mica de l'oli d'oliva. Si es vol amassar a mà, mireu la pasta de brioix.
La posarem sobre la fusta de treball una mica untada amb oli i amb les mans també untades d'oli l' aixafem doblegant els costats cap al mig. Ho farem unes tres vegades i se li dóna forma rodona. Es posa la massa dintre un bol també untat amb oli.
Es deixa reposar uns 30 minuts dintre el forn a 30ªC.
Després dels 30 minuts.
La tornarem a aixafar amb les mans, doblegant els costats cap al mig i donant-li forma rodona com hem fet abans. Sense por d'aixafar-la.
 
La massa ben untada d'oli la tornem a posar dintre el bol, (així, amb oli, no agafarà pell i lleva molt més bé) aquest al forn a 30ªC. Es deixa reposar fins que el volum creixi el doble o més.

Després d'uns 75 minuts estava així. El temps de llevar és molt important. (deprendrà de la classe de farina que hi poseu, de la temperatura del lloc, de la quantitat de llevat..., d'un munt de coses.
Amb les mans untades d'oli, es posa la massa sobre la fusta treball també untada amb oli. A partir d'aquest moment, quan la pasta ja ha llevat, cal que es toqui i remeni quant menys millor. Amb una rasqueta, també untada d'oli, se'n fan tires. Aquestes es van tallant a trossets.
Tindrem oli calent ha 180ºC. Amb les dues mans s'agafa un tros, s'hi fa un forat i es posa de seguida a la paella amb molt de compte que l'oli crema molt!
Quan estan bé de color es giren per coure'l de l'altre costat.
Quan estan cuits es treuen.

S'ensucren amb sucre fi.
En una safata amb blonda.

Vist de dins.
I ja tenim una altra varietat de bunyols per a la nostra col·lecció. Aquests quant estan freds, els he congelat i així sempre es tenen unes postres ben bones sense fer-les al moment. Abans de servir-los,  es descongelen un petit moment al microones i una mica calentets els teniu a punt de servir .Quedareu super bé!!!!     

5 comentaris:

  1. Aquestes safates de dolços que fas em fan salivar molt!! uns bunyols perfectes i ideals per les dates que corren. Un petó!

    ResponElimina
  2. Oh Ramon, la foto del tall ja parla per si sola...que bons i que bé que t´han sortit. Bon profit!

    ResponElimina
  3. Aquests bunyols donen una mica de feina, però cundeixent molt i de ben segur que val la pena quan els tastes.
    Petons.

    ResponElimina
  4. me n'acabo de menjar alguns! mira que són bons ehh! amb el gustet a anís....petons

    ResponElimina
  5. Quina feinada! però segur que val la pena, deuen estar molt bons! ara mateix em pendria un parell de postre! salutacions

    ResponElimina