dissabte, 8 de novembre de 2014

Pa trenes

Modificada (31-8-2016)
Feia dies que volia fer trenes de pa. Doncs un diumenge al mati entro a la cuina, em poso el davantal, vaig per feina i faig aquestes dues trenes, que amb una mica de pràctica són fàcils de fer. Entre pastar la massa, fer les trenes, deixar-les llevar, coure-les i fer les fotos, que és el que porta més feina, no em vaig donar compte i ja em va passar el matí. A la tarda vaig fer el muntatge d'aquesta entrada.

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes per trena d'aproximadament 680 g.

1ª Elaboració:
Ingredients:
250 g de farina nº 3 (no és ni de força ni fluixa)
150 g d'aigua.
12 g de llevat fresc (Levital)
Mireu com he fet la massa del Llevat Mare.

1-Per començar es posa la farina en el bol.  

2- Es munta a la l'amassadora.

3- El llevat es posa en un vas amb els 150 g d'aigua tèbia a 30ºC, es desfà amb una forquilla i es tira en el bol.

4- Es treballa la pasta a velocitat lenta uns 10 minuts.


Quan estigui ben amassat, la posarem sobre la fusta de treball empolsinada amb farina, s'aixafa amb les mans doblegant els costats cap al mig.
Ho farem unes tres vegades i li donarem forma rodona. Es posa la massa en un bol (unes tres vegades més gros que la massa) amb una mica de farina, es tapa amb un plat i es deixa reposar a la nevera durant 10 hores. Més o menys.
Després de 10 hores.
2ª Elaboració:
Ingredients:
750 g de farina nº3 ( no és ni de força ni fluixa)
450 g d'aigua.
10 g de sal.
4 g d'oli
Ara veureu com he amassat la massa.

1- Es posa la farina en el bol.

2-S'hi afegeix la sal.

3-Es barreja amb una cullera.

4-Es munta a la l'amassadora. S'hi afegeix l'aigua a 30ºC

5-I la massa que tenim del dia abans.

6-Es treballa a velocitat lenta uns 10 minuts fins que quedi uniforme.

7-Al final, quant faltant un parell de minuts s'hi posa l'oli d'oliva.

8-Després dels 10 minuts.

Es pot amassar a mà seguint el mateix procediment: amb la farina es fa un volcà sobre la fusta de treball i les nostres mans serien la pala de amassar. Pasta de brioix.


Quan la pasta està ben fina es posa sobre la fusta de treball empolsinada amb una mica de farina i s'aixafa amb les mans doblegant els costats cap al mig. Ho farem unes tres vegades.
Amb les mans si li dóna forma rodona, apretant la massa cap al centre.
La posem en un bol i es deixa reposar uns 30 minuts dintre el forn a 30ºC, per a que no li toqui l'aire.
Després dels 30 minuts es torna a aixafar amb les mans, doblegant els costats cap el mig. Ho farem unes tres vegades més.
Li donem forma rodona, la posem dintre el bol i a dintre el forn 30 minuts més.
En reposar i aixafar-lo té més força i quedaran més esponjoses. Si no es fa tot això quedarien planeres, desformades. Després de 60 minuts es torna a aixafar, li donem forma rodona i ja podem fer les peces.
Tenim un pes de massa de 1600 g i tallarem 6 trossets de 266 g cada un.
Amb les mans s'estira i es deixa reposar, si s'enganxa a la fusta de treball s'empolsina amb una mica de farina.
I es torna estirar. Es deixa reposar. S'ha de fer 4 o 5 vegades. Han de quedar uns 700 mm de llarg (no vulgueu anar depressa). Si es deixa reposar l'estirareu tant que vulgueu.
Farem la trenes ben boniques, d'uns 350 mm de llargada.  
Les posem sobre una safata que i tindrem un paper de forn, amb les mans dominàrem la massa que quedin rectes i ben formades.
Com lleva i es va coent.
- Posem la safata al forn a 30ºC.
- Es deixa llevar uns 45 minuts.
- Es treu la safata del forn, ara sí que cal anar amb compte i no tocar la massa, no donar-li
copets ni posar-la sobre el marbre fred, el forn ha tardat 22 minuts per arribar ha 220ºC.
- Aquests minuts els hem d'afegir al temps de llevar.
- En el mateix moment abans de entrar-les al forn les he ruixat amb un spray amb aigua.
- Com que la safata te un gruix de 2 mm els primers 10 minuts he posat el forn que
 escalfes només la part de sota, sense ventilador, a la màxima temperatura  i així les trenes
queden cuites per sota (depèn molt del gruix de la safata)
- Després dels 10 minuts, escalfo a dalt i a baix, que no passi dels 180ºC durant els 35 minuts restants.
- Les fotos per davant del vidre són fetes cada 5 minuts.    
- Després dels 45 minuts.
- El temps són mesures orientatives ja que depenen de les trenes si són grosses o petites.


En el mateix moment de treure-les del forn, amb molt de compte, les he posat sobre una reixeta.   
La foto ho diu tot.  
Sobre una safata amb blonda i fem les últimes fotos.

Hem arribat ei final de aquesta laboriosa recepta .Podeu pensar quina feinada, però us dic que només són uns 10 minuts de feina. El pastar, llevar, coure es fa sol i al mateix temps podem fer altres coses. Només s'ha de controlar una miqueta. Quan les treus del forn i sens aquella olor de pa tant bona!. Les deixes refredar i quan encara estan una mica calentes en talles un trosset amb una miqueta d'oli..., és boníssim. I el més maco es poder dir que aquestes trenes de pa les he fet jo!.
En la propera entrada farem pistatxos caramel-litzats

4 comentaris:

  1. Quina super entrada que ens has fet avui. És un reportatge en temps real. Impressionant, moltes gràcies

    ResponElimina
  2. quina bona pinta! no les havia vist abans aquestes trenes! apuntades! petons

    ResponElimina
  3. Quina bona pinta i amb una de mica de xocolata .......hummmmmm ara quina feinada .
    Petons

    ResponElimina
  4. Queden unes trenes molt maques i tens molta raò, més que feinada es temps ho que es necessita, però s'ho val, el aroma a pa acabat de fer es irressistible.
    Petons.

    ResponElimina