Modificada
(26-12-2016)
Aquí teniu una entrada diferent sobre el pa de pessic, per fer-ho més
entenedor. Si el feu i seguiu els passos
us ha de quedar perfecte. Elaboració:
Preparació del motlle.
De motlles per a fer la base dels pastissos n'hi ha de moltes classes però a mi el que em va molt bé es aquest metàl·lic que veureu en les fotos. No hi ha feina de preparar i es desenmotlla molt bé. Modificant l'altura del paper que poso al lateral es pot fer més alt i no hi ha cap perill que en coure el pa de pessic s'escapi la massa pels costats.
nº 1 Posarem una lamina de silicona sobre
una reixeta de forn.
nº 2 Tallarem una circumferència de paper de forn d'uns 20 mm més gran que el motlle i el
posarem sobre la lamina de silicona.
nº 3 I
a sobre del paper, el motlle. Un anell d'inoxidable de 220 mm de
diàmetre per 45 mm de altura.
nº 4 Amb un foli de paper he tallat tres
tires de 295 x 70 mm. I les he posat a tot volt del motllo.
Ingredients:
1 = 3 ous
2 = 90 g de sucre
Com l'he batut.
nº 1 Trencarem els ous d'un a un .
nº 2 Així mirarem que no quedi cap trosset de clova. Els posem en el bol de la amassadora.
nº 1 Trencarem els ous d'un a un .
nº 2 Així mirarem que no quedi cap trosset de clova. Els posem en el bol de la amassadora.
nº 3 Hi posarem també el sucre.
nº 4 Aquest el muntarem al robot.
nº 5 Posarem el robot a màxima velocitat.
nº 6 Les fotos de batre eón fetes cada 3,5 minuts,
nº 7 Uns 7 minuts.
nº 8 Uns 10 minuts.
nº 9 S'hi afegeix la meitat de la farina tamisada (la passem per un colador) i es barreja amb la llengua pastissera de baix a dalt amb suavitat i molt de compte.
nº 10 S'hi
afegeix l'altra meitat de farina i es torna a barrejar (no ho feu mai
amb el robot ni amb un
batedor de mà, que no quedarà bé)
nº 11 Aquí
amb la llengua pastissera es veu aquella petita muntanyeta sobre la
massa (això vol dir que anem bé).
nº 12 Posem la massa en el motlle.
I es va coent.
nº 1 Hem d'anar amb molt de compte de tenir el forn a 180ºC amb la reixeta quan la massa estigui al motlle. (no va bé que reposi molta estona abans de coure)
nº 2 Després de 4 minuts mireu com s'infla.
nº 1 Hem d'anar amb molt de compte de tenir el forn a 180ºC amb la reixeta quan la massa estigui al motlle. (no va bé que reposi molta estona abans de coure)
nº 3 8 minuts aquí encara més. (Eh que és maco?)
nº 4 12 minuts.
nº 5 16 minuts. Cap al final es desinfla una miqueta.
nº 6 Ha estat uns 18 minuts per coure's. El forn a 170ºC, 180ºC. Heu de pensar que 10ºC més o menys de temperatura fa que canviï un minut o dos el temps. Però sobretot cal evitar una pujada d'escalfor cap al final perquè de seguida us tindria massa color.
Quan està ben fred es treu el motlle i el paper. Per fer la base dels pastissos es
millor fer-ho un dia per l'altre. Es manipula molt més bé.
Hem arribat el final. Espero que us agradi i si
us pot ajudar a aprendre a batre i coure el pa de pessic ja haurà valgut
la pena de publicar aquests moments que he estat fent aquesta recepta.millor fer-ho un dia per l'altre. Es manipula molt més bé.
Notes:
Molta gent que ha fet el pa de pessic m’han dit que seguint els passos de la recepta queda perfecta i no falla mai..... Però també hi ha gent, poca, que em diuen que seguint els passos de la recepta, el pa de pessic no s’infla. No si ha de posar llevat, jo no n'hi poso. Els dic com ho has fet? Em diuen l'he batut amb una forquilla. Un altre: jo l'he batut amb un batedor a mà. (Si ho feu amb un batedor a mà, potser que la primera vegada no surti bé. Fer de pastisser és un ofici i vol dir fer-ho i fer-ho moltes vegades). Un altre em diu: jo l'he batut amb un batedor amb només una barilla. Una altre jo barrejo la farina amb el batedor per a quedi ben barrejada etc etc etc..... Una persona em truca i em diu que vol fer una mona per demà i el pa de pessic no queda bé. Agafo el cotxe i vaig a casa seva i m'ensenya el seu pa de pessic. El que ha fet és una truita de farina ensucrada. El fem de nou, el batem molt i molt bé, el barregem, l'emmotllen, el posem al forn i als 20 minuts tenim el pa de pessic perfecte.
De totes maneres això de posar-lo al forn a 200ºC, tancar la porta i als 20 minuts ja tenir-lo cuit és el més fàcil de dir, però...
Hem de mirar que quan tinguem la massa al motlle, tenir el forn a uns 200ºC, però amb les resistències enceses molts minuts abans, aquelles barres vermelles que tenim a dalt i les de baix que no es veuen.
Molts forns ja porten una llumeta vermella que ho indica, o sinó en moure el comandament de la temperatura es sent un clic que ho marca. A més controlar-lo amb un termòmetre específic pel forn que ens marqui la temperatura de forma exacta.
Si obrim el forn i hi posem la safata freda i tenim les resistències fredes, la temperatura ens baixara molt i molt i perdrem uns minuts abans no tinguem la temperatura a 180ºC. Els primers minuts són molt i molt importants i cal que tingui força escalfor, perquè es el moment on s'infla la massa. A partir d’aquí cal tenir-la ben controlada, que no tingui ni pujades ni baixades de escalfor, sobretot cap al final.
Si tenim una baixada forta de escalfor, vol dir que haurem de tenir molta estona les resistències enceses, aquestes quedaran molt vermelles, i serà com si el gratinèssim. De seguida ens tindrà massa color i quedara cru de dintre.
Podríem parlar de moltes, moltes més coses del forn. Això és fer pastisseria i només se n'aprèn passant hores i més hores davant del forn i voler-ho fer cada dia millor....
Un pa de pessic perfecte, amb un pas a pas per tenir en compte ja que t'ha quedat igual per totes bandes.
ResponEliminaPetons.
jo cada vegada que el faig em surt d'una manera diferent, segons tingui més o menys temps per fer-lo! el teu es perfecte i tan! petons
ResponEliminaMolt interessant! m´agrada el pas a pas...mòbil...jejeje.
ResponElimina