Si durant aquests dies no he fet cap entrada és perquè igual que un cotxe amb
el pas dels anys es fa vell i s'ha de portar a reparar al taller,
jo també amb el pas dels anys em faig gran, que no vell, i en pocs
mesos he hagut d'anar un parell de vegades al taller. I quan he estat a casa recuperant-me, no tenia humor ni força per fer res. Però després d'aquests dies ja estic
força millor i amb ganes de tornar-hi. A més he tingut temps de pensar en coses noves i així fer més entrades al blog.
Avui farem pasta de full amb mantega.
No vulgueu anar depressa sinó a passar-ho bé. Amb les proporcions d'aquesta recepta
sortirà un pes de massa d'aproximadament de 700 g.
Ingredients:
1 = 300 g de farina
2 = 6 g de sal
3 = 170 g de aigua
4 = 30 g de mantega
Posarem en el bol la farina, la
mantega, la sal i ho muntarem a l'amassadora. També hi tirarem
l'aigua.
Es treballa a velocitat lenta 10 minuts
fins que quedi uniforme (també es pot amassar a mà)
L'he posat sobre una safata inox freda
que tenia a la nevera. L'he empolsinat amb una mica de farina i
l'he aixafat amb les mans, doblegant els costats cap al mig. I li donarem
forma rodona. Posarem la safata altra vegada a la nevera per a que
reposi uns 10 minuts.
La pasta de full s'ha de treballar
sempre sobre una cosa ben freda, i més si es fa amb mantega.
Aquí tenim 200 g de mantega.
Posarem la mantega en un plat i amb
les mans l'aixafem i l'afinem. Ha de quedar pomada, però una mica
dura. L'ajuntem fent una pastilleta.
Amb les mans agafarem una punta de la massa i la posarem sobre la mantega, que quedi ben tapada.
Empolsinem el marbre i amb un corró l'aplanem. Hem de mirar de tenir sempre una mica de farina sota la massa. Si no amb l'ajuda del corró s'aixeca i s'empolsina. No es pot agafar la massa a la safata, perquè es farien malbé els fulls (quan s'estira es nota si s'agafa).
Posarem l'altra part a sobre i ja tenim una volta senzilla feta
En fer les altres voltes, hem de girar
90º la massa que es veu a la fotografia de sota: hem de posar els
costats de dalt i baix, on es veuen els fulls, a dreta i esquerra.
(En un paper aneu apuntant les voltes
perquè després no us en recordareu i cal repetir-ho quatre vegades
més).
Ja hem fet les 5 voltes
1 volta: 3 fulls
2 volta: 9 fulls
3 volta: 27 fulls
4 volta: 81 fulls
5 volta: 243 fulls
Crec que val molt la pena de passar-hi uns moments i fer-la. Amb aquest ingredient es poden fer un munt de coses (la pasta cocktail queda boníssima). Si no surt a la primera, cal tornar-la a fer i així és com se n'aprèn. La temperatura de la cuina, quan més baixa millor.
En la propera entrada farem crema pel forn.