dijous, 17 de setembre del 2015

Barretets, anys 1960


Avui farem barretets, una pasta seca, dolça i de textura fina. Està feta només de clara d'ou i sucre, a punt de merenga, i pinyons per adornar. Els farem en càpsules de paper. No són unes postres d'un gran àpat, sinó per acompanyar el cafè o per berenar.

Tenen un pes de 12 g cadascun.

Ingredients:

1 = clara ou (merenga)
2 = sucre (merenga)
3 = pinyons
4 = càpsules de paper
Posarem les càpsules de paper sobre paper de forn, que tindrem sobre una safata.
Aquí tenim el merenga, amb les mateixes proporcions que podeu veure a la recepta.
L'he posat en una mànega amb broca llisa de 25 mm.
Amb la mànega formem els barretets en les càpsules.    
S'adornen amb els pinyons.
I es van coent.
Tindrem el forn calent a 150ºC. En ser la safata gruixuda els primers 12 minuts només tenia enceses les resistències de la part de sota. Després a dalt i ha baix (com sempre, això ens pot anar molt bé per altres coses en el moment de coure: el gruix de la safata l'hem de guanyar encenent el forn a dalt o a baix). La safata freda el farà baixar a uns 130ºC. Aquesta serà la temperatura que hem de tenir durant el temps de coure 60 minuts. Heu de pensar que una petita pujada de escalfor cap el final ja l'hem fotuda.


Quan han passat els 60 minuts del temps de coure, he apagat el forn i els he deixat a dintre 60 minuts més, amb el forn tancat (he anat a passejar i quan he arribat faltaven pocs minuts i quan ha fet l'hora, els he tret.)
 I he fet les ultimes fotos.



Aquests barretets els fèiem als anys 1960. Se'n feien molts i sortien molt bé de preu: els venia a 50 cèntims de pesseta cadascun. A la tarda, quan sortien els nens i nenes del col·legi, els venien a comprar per berenar. En fer-los, el problema pot ser el temps de coure, que és una mica llarg, però per a què quedin bons s'han de coure amb poca temperatura. Nosaltres els posàvem en el forn cap el final de tot, quan la temperatura del forn no era molt alta, i mentre s'anaven coent, fèiem altres cosses. Els que llegiu això i sou de Banyoles, estic ben segur que recordareu aquests barretets.


Feia molts temps que volia fer aquesta entrada i estic molt i molt content de com han quedat. Això és cosa fina.