Avui farem barretets, una pasta seca,
dolça i de textura fina. Està feta només de clara d'ou i sucre, a
punt de merenga, i pinyons per adornar. Els farem en càpsules
de paper. No són unes postres d'un gran àpat, sinó per acompanyar el
cafè o per berenar.
Tenen un pes de 12 g cadascun.
Ingredients:
1 = clara ou (merenga)
2 = sucre (merenga)
3 = pinyons
4 = càpsules de paper
Posarem les càpsules de paper sobre paper de forn, que tindrem
sobre una safata.
Aquí tenim el merenga, amb les
mateixes proporcions que podeu veure a la recepta.
L'he posat en una mànega amb
broca llisa de 25 mm.
Amb la mànega formem els barretets en
les càpsules.
I es van coent.
Tindrem el forn calent a 150ºC. En ser
la safata gruixuda els primers 12 minuts només tenia enceses les
resistències de la part de sota. Després a dalt i ha baix (com sempre, això ens pot anar molt bé per altres coses en el moment de
coure: el gruix de la safata l'hem de guanyar encenent el forn a dalt
o a baix). La safata freda el farà baixar a uns 130ºC. Aquesta serà
la temperatura que hem de tenir durant el temps de coure 60 minuts. Heu de pensar que una petita pujada de escalfor cap el final ja
l'hem fotuda.
Quan han passat els 60 minuts del temps
de coure, he apagat el forn i els he deixat a dintre 60
minuts més, amb el forn tancat (he anat a passejar i quan he arribat
faltaven pocs minuts i quan ha fet l'hora, els he tret.)
I he fet les ultimes
fotos.
Aquests barretets els fèiem als anys 1960. Se'n feien molts i sortien molt bé de preu: els venia a 50 cèntims de pesseta cadascun. A la tarda, quan sortien els nens i nenes del col·legi, els venien a comprar per berenar. En fer-los, el problema pot ser el temps de coure, que és una mica llarg, però per a què quedin bons s'han de coure amb poca temperatura. Nosaltres els posàvem en el forn cap el final de tot, quan la temperatura del forn no era molt alta, i mentre s'anaven coent, fèiem altres cosses. Els que llegiu això i sou de Banyoles, estic ben segur que recordareu aquests barretets.