dimecres, 4 de gener de 2012

Muntar Crema de Mantega i torrar ametlles

Modificada (3-7-2016)
Ara anirem per muntar la crema de mantega, un ingredient que es fa servir molt per fer dolços.
En la propera entrada, farem el pastís de Sara.

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes de crema de mantega d' aproximadament 330 g.

Ingredients:
170 g de mantega.
85 g de sucre.
85 g d'aigua.
Elaboració:
En el cassó de l'aigua hi posem el sucre.
Es remena amb un cullera i es posa al foc tot remenant, fins que arribi a bullir. Després es deixa refredar.
Per fer la mantega pomada (és a dir, que tingui una textura tan tova com una pomada), es posen els 170 g de mantega tallats a trosset petits dintre un bol i aquest en el microones en petites sessions de 10 a 15 segons. Amb la llengua pastissera es va remenant amb suavitat fins que tingui una textura tant tova com una pomada: s'ha d'aguantar amb la llengua pastissera de costat (si us queda massa tova la posem a la nevera i s'espera fins que us quedi pomada. Ara bé, és millor que surti a la primera)
També es pot fer sense microones: quan tenim el sucre calent, amb un cullera en tirem una mica dintre el bol i amb la llengua pastissera l'afinem igual com ho he explicat. Quan la tinguem pomada, deixem refredar la resta del sucre.
Quan la tinguem pomada s'ha de batre uns 3 minuts amb un batedor de mà, per a què ens quedi blanca i esponjosa
Aleshores s'hi incorpora el sucre fred, de mica en mica, dues cullerades i es bat amb el batedor, fins que quedi lligada. Tornarem a tirar-hi dues cullerades més i ho tornarem a batre, les vegades que faci falta, fins que s'acabi el sucre.
Es pot fer amb la batedora de dues pales.
Aquí ja hi tenim tot el sucre. S'ha d'aguantar la crema de mantega amb el batedor i amb un petit copet ha de caure. Aquests és el secret per a que quedi bé (si queda dura, perquè això depèn molt de la temperatura ambient, la posem uns segons al microones.)
I ja la tenim feta.
De totes maneres el que va més bé de tot és el robot de cuina.
Es posen els 170 g de mantega tallats a trosset petits dintre el bol.
Amb la pistola d'aire calent o un assecador de cabells se li dóna una mica de escalfor.
També va bé escalfar la part de fora. L'he batut uns 3 minuts. Ha de quedar una textura tan tova com una pomada. Si es bat abans de posar-hi el sucre quedarà molt més blanca.

Aleshores s'hi incorpora el sucre fred.
De mica.
En mica.
L'he batut uns 10 minuts.
Sempre s'ha d'aguantar la crema de mantega amb el batedor i amb un petit copet ha de caure.  
I ja la tenim feta.

Ja veureu que es molt fàcil de fer.

Ara torrarem les ametlles laminades. Podem torrar així, també el granet o el palet d'ametlles.

Ingredients:
140 g de ametlles laminades.
Posem les ametlles laminades en una safata al forn, a 200ºC. En ser la safata freda el farà baixar a uns 180ºC, 5 minuts més o menys.
Si cal, es remena amb una espàtula de fusta un parell o tres vegades per a què es torrin totes igual.
No es pot deixar el forn, uns segons de coure de més i ja les tenim massa torrades.
I són molt més bones amb un color suau.

Amb aquests ingredients ja podem montar el pastís "Sara".                

4 comentaris:

  1. Ui! Aquest apunt d'avui m'ha fet recordar que fa molt de temps que no menjo "sares" i què bones són!

    ResponElimina
  2. JO TAMBÉ FA TEMPS QUE NO EN MENJO I PASSAT SETMANA SANTA JA LA FARÉ, ARA TOCA FER BUNYOLS

    ResponElimina
  3. Per cert Ramón, també tinc un blog de postres, es:
    dara-vadepostres.blogspot.com
    De moment no está tan ben detallat amb fotos, però tot arrivarà

    ResponElimina
  4. He provat varies receptes diferents de mantega dolça i aquesta es la millor. La versio de xocolata tambe esta bonisima!

    ResponElimina