dimarts, 26 de juny de 2012

Coca de brioix massapà i pinyons


Avui farem una coca de brioix, massapà i pinyons. Quan era molt jove, als anys1960, feiem aquesta coca: venien els pagesos a la pastisseria i ens portaven la farina, els ous, el sucre... i volien que nosaltres la fessim. Llavors la venien a buscar i marxaven contents i feliços amb la seva coca. Doncs va, anem per feina.
Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà una coca d'aproximadament 1350 g.

Ingredients:
1ºElaboració
250 g de farina de força.
150 g d'aigua.
10 g de llevat.
Per començar es posa la farina l'amassadora. Escalfarem l'aigua a 30ºC la tirarem en una tassa on ja hi tindrem el llevat i el desfem amb una forquilla.
Es tira dintre a l'amassadora i es treballa la pasta a velocitat lenta 10-12 minuts. Al final s'hi posa l'oli d'oliva.
Quan estigui ben amassat, es posa sobre la fusta de treball empolsinada de farina. S'aixafa amb les mans, doblegant els costats cap al mig i donat-li forma rodona. Es posa la massa en un bol (unes tres vegades més gros que la massa) amb una mica de farina.
Es tapa amb un plat i es deixa reposar a la nevera durant 12 hores, més o menys.
Després de 12 hores.
Massapà
Ingredients:
140 g de farina d'ametlles.
70 g de sucre.
80 g d'aigua.
Es posa l'aigua i el sucre en un cassó, aquest al foc i es deixa bullir a 96ºC tot remenant amb una cullera.
Quan el sucre està al punt, s'hi tira de cop la farina d'ametlles en el mateix cassó, es treu del foc i es barreja ràpidament amb una espatula de fusta.
A l'hora de pintar la coca s'hi pot afegir una mica d'aigua i es remena amb un pinzell per a què sigui fluid.
Ingredients:
2º Elaboració:
250 g de farina de força.
100 g de sucre.
50 g de mantega /o greix de porc
2 ous
1 llimona rascada.
1 g de sal.
4 g d'oli.d' oliva. 
poca aigua, segons la textura de la pasta.
Es posen tots els ingredients, menys la farina i l'oli d'oliva en el bol de la amassadora i amb un batedor de mà es barregen.
Es posa el bol a la amassadora i s'hi afegeix de mica en mica la farina i la massa que tenim del dia abans. Si cal s'hi afegeix una mica d'aigua a poc a poc (compte de no passar-se). Es treballa a velocitat lenta uns 10-12 minuts fins que quedi uniforme i al final s'hi posa l'oli d'oliva.
Quan estigui ben amassat, es posa sobre la fusta de treball untada d'oli. S'aixafa amb les mans, doblegant els costats cap al mig.
I li donarem forma rodona.
La posem en un bol i aquest en al forn, que tindrem a 30ºC.
Després de 30 minuts.
 
Es posa la massa sobre la fusta de treball untada d'oli i amb l'ajuda d'un corró untat d'oli s'estira i se li dona foma de coca.
Amb un pinzell i posem el massapa.
Amb la ma i posarem els pinyons, els apretarem un mica. (Per comptes de pinyons s'hi pot posar granet o palet d'ametlles, surten més bé de preu)
He posat la safata al forn a llevar a 30ºC amb un cassó d'aigua bullint a sota.
Després de 60 minuts (són mesures orientatives, el temps de llevar és molt i molt important).
Vaig treure amb molt de compte la safata del forn, vaig engegar el forn que quedés a 200ºC.Vaig ensucrar la coca i amb un colador n'hi poso de fi.
Vaig posar la safata amb molt de compte al forn. En ser freda va baixar la temperatura a 170ºC, sense ventilador.
Despres de 12 minuts (foto feta per devant del vidre), mireu com s'ha inflat! és una meravella!!!!
Després de 25 minuts. Vaig estar tot aquest temps pendent del forn, amb un ull mirava el termòmetre i amb l'altre el rellotge i quan girava el cap controlava el color de la coca. Això és disfrutar de la feina que fas.



Aquí ja la tenim feta. Han passat molts i molts anys de quan la feia i durant aquest temps ha plogut molt..., amb una paraula ha canviat tot. Però la coca segueix igual com era, la mateixa de sempre, d'aquells anys 1960, senzilla de fer, bé de preu, maca, però sobre tot, molt i molt bona.

6 comentaris:

  1. Ramon quina pinta que té aquesta coca !!
    Amb un tros de xocolata i un café amb llet ....l'esmorzar ideal !!
    A reveure.

    ResponElimina
  2. amb aquesta elaboracio i tot l'amor que li poses ha de ser fantastica!!! ja m'agradaria fer-li un tallet ja...petons

    ResponElimina
  3. Renoi! Aquesta si que ha de ser bona! Els pagesos són gent sabia i se'ls ha d'escoltar i fer cas, ells si saben menjar. Les explicacions de deu, com sempre.

    ResponElimina
  4. Espectacular! Hem der fer-la amb el massapà que segur que a casa els hi encantarà! Petons

    ResponElimina
  5. Boníssima, una recepta d'aquelles d'abans que no falla mai!

    ResponElimina
  6. Vaya pinta tiene esta coca! me quedo por aqui para seguir tus recetillas. Un beso

    ResponElimina