dimecres, 4 de juliol del 2012

Muntar merenga


Si un dia fem crema només necessitarem els rovells del ou i ens quedaran les clares... Què en farem? Doncs podem fer merenga!
Doncs anem per fer-ne: muntarem les clares i alhora farem l'almívar.

Ingredients:
1 = 100 g de clares de ou fresques
2 = 40 g de sucre
He muntat el bol i el batedor del robot de cuina i hi poso les clares. Han de ser ben netes, sense gens de rovell (és molt i molt important). S'ha de batre a velocitat ràpida.
Quan comencin a muntar-se una mica es para el robot uns 3 minuts i s'hi tiren els 40 g de sucre. S'acaben de muntar fins que quedin ben fermes uns 8 minuts. Al mateix moment de muntar les clares hem de fer l'almívar.
Ingredients:
1 = 160 g de sucre.
2 =  40 g d'aigua. 
Posarem en un cassó l'aigua i el sucre i ho remenem sobre el foc fins arribar a 120ºC.
Aquest punt de xarop s'anomena "bola dura". Comprovem aquesta temperatura amb un termòmetre de varilla. 
El moment quan tinguem el sucre a 120ºC ens ha de coincidir amb tenir les clares muntades. Pensareu que això és difícil però amb una mica de pràctica ja veureu que us anirà bé. Es pot controlar baixant el foc o la velocitat del robot. Compte amb el sucre que crema molt!
Abaixarem la velocitat del robot, ben lent, sense parar de muntar i hi tirarem el xarop a 120ºC "a fil fi". Quant més a prop del bol millor, fins que quedin ben unides les clares i l'almívar.
Continuarem muntant fins que la temperatura de la merenga baixi. Tocant amb la mà el bol no ha de cremar. Compte!
Aquí ja la tenim feta. I ja tenim un altre ingredient per fer més coses.

Aquí a la foto veureu que el "a fil fi" ha quedat separat de la vora del bol. Per què? El sucre a 120ºC, les clares al seu punt, el trípode muntat davant el robot, la càmera de fotos a sobre, posar-la que dispari a 10 segons, que es vegi el cassó baixant "a fil fi" i de pressa perquè si es refreda el sucre quedarà agafat al cassò..., no es pot controlar tot!.


Després quan tens la foto a l'ordinador es quan es veu i penses ja las fotuda. Us dic això perquè veieu que jo ho he tingut molt més complicat.

                                       

4 comentaris:

  1. Que ben explicat, el meu fill sempre m'està demanant merenga i encara no m'he atrevit a fer-ne!

    ResponElimina
  2. Molt bo el merenga, però pq' fiques el almíbar??? no en tenia ni idea... jo pensava que amb el sucre ja n'hi havia prou... ingènua ji ji ji.
    Petons, Sandra.

    ResponElimina