dimecres, 24 d’octubre del 2012

Panellets de cafè


I aquí arriben els darrers panellets abans de Tots Sants, els panellets de massapà i cafè. Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 400 g.

Ingredients.
1 = Els mateixos que la recepta del massapà per fer panellets: 250 g de farina de ametlles.
2 = 125 g de sucre.
3 = 50 g d'aigua, més 6 g de cafè soluble.
4 = sucre fi per ensucrar-los.

Elaboració:
Per fer el xarop, es posa l'aigua en un cassó i aquest al foc. Quan està una mica calenta s'hi tiren els 6 g de cafè soluble tot remenant amb una cullera, s'hi afegeix el sucre i es deixa bullir a 104ºC, mentre anem remenant amb la cullera.
Quan el sucre està al seu punt, es treu del foc i s'hi tira de cop la farina d'ametlla, en el mateix cassó i es barreja ràpidament amb una espàtula de fusta.
La deixem refredar i la posem sobre la fusta de treball.
Amb les mans ajuntem una miqueta la massa i fem un cilindre amb l'ajuda d'una rasqueta.
Tallarem la massa per la meitat, amb les mans l'estirarem fent dos cilindres i fem trossets de17 g cadascun.
Agafarem un trosset i el voltarem amb les mans per a que ens quedi rodó.
Amb les mans li donem forma de cilindre.
El posem en un plat amb sucre fi i li donem voltes per a que quedi ben ensucrat.
Els posem sobre una safata de forn una mica separats.
Tindrem el forn a 220ºC i hi posarem la safata i en ser freda el forn baixarà a 200ºC, la temperatura ideal per coure'ls. El forn ha d'anar sense ventilador: Per què? perquè els panellets que estiguin a la part s'on surt el vent calent sempre agafaran més color.
Per escalfar el forn a la part de dalt i de baix hi ha les resistències, que són les que donen escalfor. Quan entreu la safata al forn a 220ºC, les resistències han d'estar enceses, vermelles, i així no perdreu temperatura. Hi ha forns que ja tenen una llumeta que ho marca i ha d'estar una bona estona encesa. Jo no li tinc, però fent una volta al comandament de la temperatura, sento el clic que fa quan s'encenen les resistències. Una altra cosa important és el gruix de les safates. La que tinc té un gruix de 1'5 mm, i amb aquest gruix i l'alçada on la tinc es couen perfectes, tant de dalt com de sota. És molt important: si el gruix de la safata es massa fi i agafen massa color de la part de sota, també va bé posar una altra safata buida al suport de sota per trencar-li l'escalfor directa. El secret es fer-ho força vegades, no només amb els panellets, sino amb tot el que podem coure.
Es couen uns 8 minuts. Si no agafen color s'engega una mica el grill. Han de tenir una ombra de color i han de ser tous de dintre. He estat tot aquets temps pendent del forn. Heu de pensar que 10ºC més o menys de temperatura canvien el temps de forn. Per tant cal sobretot mirar el forn i veure com es van coent. És un espectacle meravellós!!!!!.  
Els posem sobre una safata amb blonda.


A la nostra col-lecció ja hi podem afegir els panellets de cafè. Aquesta és la darrera entrada de panellets d'aquest any. Deixem feina pels propers anys. 
Ja penso què faré a la propera entrada.


6 comentaris:

  1. Mmmmmm tenen que estar boníssims!!! que sàpigues que jo no era fan dels panellets i ara... des de que he provat els teus soc adicta! je je je. Els tornaré a fer pq' hem van encantar.
    Salutacions, Sandra.

    ResponElimina
  2. que bons, Ramon! No n'he fet mai, de cafè, i mira que m'agrada. A veure si m'animo amb aquests casolans com tu!

    ResponElimina
  3. Doncs els de café son els meus preferits, els de xoco els del meu fill i al meu marit li encanten els arrebossats d´ametlla.... prenc bona nota dels teus consells Ramón, ets un artista!!!... diumenge que estaré sola, els prepararé jo. Petons,

    ResponElimina
  4. tambee m'agraden mooolt! aquest cop, pero , els hi donare un toc de baileys! jaja que no pot faltar, ja saps! petons

    ResponElimina
  5. ¡¡¡¡que bon tots el panellets Ramon!!!!
    jo també m'he animat ha fer, no són tan artesans com els teus, però m'han quedat bons-bons.
    Salut

    ResponElimina
  6. Ostre que bé Ramon m'encanten els panellets de cafè em quedo amb la teva recepta!

    ResponElimina