dimecres, 6 de febrer del 2013

Coca de brioix llardons i pinyons


Avui, dijous llarder, farem la típica coca de brioix, llardons i pinyons, una coca boníssima que ja es feia en aquells anys 1960. 

Ingredients:
1º Elaboració
1 = 250 g de farina de força.
2 = 150 g d'aigua.
3 = 10 g de llevat.
4 = 4 g d'oli d'oliva. 
Per començar es posa la farina a l'amassadora. Escalfarem l'aigua a 30ºC, la tirarem en una tassa on ja hi tindrem el llevat i el desfem amb una forquilla.
Es tira dintre a l'amassadora i es treballa la pasta a velocitat lenta 10-12 minuts. Al final s'hi posa l'oli d'oliva.
Quan estigui ben amassat, es posa sobre la fusta de treball empolsinada de farina. S'aixafa amb les mans, doblegant els costats cap al mig i donat-li forma rodona. Es posa la massa en un bol (unes tres vegades més gros que la massa) amb una mica de farina.
 
Es tapa amb un plat i es deixa reposar a la nevera durant 12 hores, més o menys.
Després de 12 hores.
Ingredients:
2º Elaboració:
1 = 250 g de farina de força.
2 = 100 g de sucre.
3 = 50 g de mantega /o greix de porc.
4 = 2 ous
5 = 1 llimona rascada.
6 = 2 g de sal.
7 = 4 g d'oli d'oliva.
        poca aigua, segons la textura de la pasta.
Es posen tots els ingredients, menys la farina i l'oli d'oliva, en el bol de l'amassadora i amb un batedor de mà es barregen.
Es posa el bol a la amassadora i s'hi afegeix de mica en mica la farina i la massa que tenim del dia abans. Si cal s'hi afegeix una mica d'aigua a poc a poc (compte de no passar-se). Es treballa a velocitat lenta uns 10-12 minuts fins que quedi uniforme i al final s'hi posa l'oli d'oliva.
Quan estigui ben amassat, es posa sobre la fusta de treball untada d'oli. S'aixafa amb les mans, doblegant els costats cap al mig. Ho farem unes tres vegades.
I li donarem forma rodona. 
Es posa la massa en un bol (unes tres vegades més gros que la massa), untat amb una mica d'oli i aquest al forn a 30ºC.
Després de 30 minuts es treu i es torna posar sobre la fusta de treball. El tornarem a aixafar unes tres vegades més. Fent això ens quedarà molt més esponjós. Es pot amassar a ma Pasta de Brioix. 
Ingredients:
120 g de llardons.
60 g de pinyons.
Sucre.
Amb un ganivet picarem els llardons sobre una fusta per a que ens quedin més petits i els posarem sobre la massa.
Amb les mans els barregem i fem una rodona.
Sobre la fusta de treball untada d'oli i amb l'ajuda d'un corró untat d'oli s'estira i se li dóna forma de coca.
En un vas es bat un ou i amb un pinzell, es pinta.  
Hi posarem els pinyons i els apretarem un mica.
He posat la safata al forn a llevar a 30ºC amb un cassó d'aigua bullint a sota. 
Després de 45 minuts (són mesures orientatives, el temps de llevar és molt i molt important). Vaig treure amb molt de compte la safata del forn i vaig engegar el forn que quedés a 200ºC.
S'ensucra la coca.
Amb un colador hi poso sucre fi. 
Vaig posar la safata amb molt de compte al forn. En ser freda va baixar la temperatura a 170ºC, sense ventilador.
Després de 18 minuts. Vaig estar tot aquest temps pendent del forn, amb un ull mirava el termòmetre i amb l'altre el rellotge i quan girava el cap controlava el color de la coca. Això és disfrutar de la feina que fas.
Sobre una safata amb blonda.
Pensareu quina cosa tant llarga i que difícil que és, però us vull dir una cosa: amb una mica de pràctica és molt i molt senzilla de fer. Es important saber fer el brioix, perquè es poden fer un munt de coses i totes bones. 
Mireu que ha quedat esponjós!

Han passat molts i molts anys de quan la feia però la coca segueix igual com era, la mateixa de sempre, d'aquells anys 1960, senzilla de fer, bé de preu, maca, però sobre tot, molt i molt bona.


14 comentaris:

  1. OHHHHHHH Ramon quina delicia ............. jo aquest any he tirat pel ràpid i l'he feta de pasta de full i llardons I també ha quedat bona.
    Petons i Bon dijous llarder !!!

    ResponElimina
  2. Ummmmmm, Ramón , la tìpica i bonísima coca de llardons.

    ResponElimina
  3. Mareta!!! aquesta coca té un aspecte IMPRESSIONANT!!!! mmmmmmm m'encanta. Ja m'agradaria menjar-me un bocinet...
    Petons, Sandra.

    ResponElimina
  4. Ramon, t'ha quedat molt bona!! No l'he provat mai, amb brioix. Miraré de fer-la també! petons

    ResponElimina
  5. fantàstica aquesta coca per avui....aiiiissss si pogues atravessar la pantalla de l'ordinador...petons

    ResponElimina
  6. Ramon m'agrada molt la teva versió de la coca de llardons jo també recordo haber-ne menjat però molt més gruixuda tipus coca de pessic.

    ResponElimina
  7. Ha de ser molt bona aquesta de brioix i llardons. Nosaltres tambe l'amassem pero surt mes coca seca.
    Prenc bona nota de la teva recepta.
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  8. Ets un mestre Ramon!!!! quin goig que fa aquesta versió teva de la coca de llardons... a casa no hi ha costum de fer-la, ni sabria on comprar els llardons, si mai n´he puc aconsseguir faré la teva recepta.. Estupenda!!! petons,

    ResponElimina
  9. Les acabo de treure del forn.
    Insuperables!!! Gràcies per la recepta!!!

    ResponElimina
  10. Em dic Anna, el llevat es podria dissoldre amb llet enlloc d'aigua? I jo que no hi entenc sempre he tingut curiositat per saber per què la priera massa es posa a la nevera i no en un lloc càlid. Gràcies!

    ResponElimina
  11. El llevat sempre el fem amb aigua, però penso que amb llet també pot anar bé. S’hauria de provar.

    El llevat es posa a la nevera per si es vol amassar la segona massa després d’unes hores. Si es vol anar ràpid s’ha de posar en un lloc càlid, per exemple el forn tancat a 30 graus (però que no passi de 30). Amb la nevera i el forn es pot jugar per anar més ràpid o lent.

    ResponElimina