diumenge, 7 d’abril del 2013

Pa de pessic sense gluten


Avui us deixo la base dels pastissos sense gluten: el pa de pessic, el fonament de molts pastissos. Aquesta base la farcirem amb ingredients sense gluten i tindrem pastissos boníssims per a totes les persones al·lèrgiques al gluten.
Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes de pa de pessic d'aproximadament 300 g.


Com sempre, mirarem bé que tots els ingredients que fem servir siguin sense gluten.
Ingredients:
1 = 3 ous
2 = 90 g de sucre
3 = 90 g de Mix C - MIX Dolci (Preparat per pastissos i galetes sense gluten). 
Elaboració:
Els estris que fem servir han d'estar supernets. S'engega el forn a 180ºC.
Es té a punt un motllo amb les parets untades de mantega i empolsinat de Mix C - MIX Dolci (preparat per pastissos i galetes sense gluten).
Es poden batre els ous i el sucre amb un batedor a mà.
També amb una batedora elèctrica de dues pales.
O amb un robot de cuina.
Es munta el bol al robot i amb una velocitat alta es bat uns 10 minuts.
Quant esta al punt se incorpora en dues vegades el preparat Mix C - MIX Dolci tamisat amb un colador, remenant amb suavitat de baix a dalt amb la llengua pastissera (aquest és el secret per a que quedi esponjós. No ho feu mai amb un batedor. Penseu que nosaltres ho fèiem amb la mà i el bol era tant gros que la massa ens arribava al colze)
He posat el motllo sobre paper de forn i aquest sobre silicona i una reixeta de forn. S'aboca la massa al motllo untat i enfarinat, procurant de no passar de 3/4 de la seva alçada.
Es posa al a 200ºC. En ser la safata freda ens baixarà a uns 180ºC la temperatura de coure fins que quedi daurada (com sempre aquestes són mesures orientatives ja que depenen del gruix de la massa i del forn).
Davant del forn sempre hi tinc el trípode i la càmera de fotos a punt. Aquí ho veieu quan portava 8 minuts de coure... mireu com ha crescut.
Ara ha passat 22 minuts. No he obert el forn fins aquest moment quan el color és més maco. Amb la punta dels dits el toco: si no s'enganxa i la massa rebota una mica, ja el tenim cuit. Al final de coure i en refredar-se ens baixarà una mica, però queda molt alt i esponjós comparat amb la primera foto.
Ja tenim feta la base del pa de pessic sense gluten.
 
L'he empolsinat amb sucre fi.
Vist de dintre.

Amb un trosset de pa de pessic només empolsinat amb sucre fi i amb un bon tall de xocolata sense gluten podrem fer un bon esmorzar o berenar. Ara anirem per vestir el pa de pessic i li posarem els millors vestits de colors que tinguem sense gluten.


Notes:
Molta gent que ha fet el pa de pessic m’han dit que seguint els passos de la recepta queda perfecta i no falla mai..... Però també hi ha gent, poca, que em diuen que seguint els passos de la recepta, el pa de pessic no s’infla. No si ha de posar llevat, jo no n'hi poso. Els dic com ho has fet? Em diuen l'he batut amb una forquilla. Un altre: jo l'he batut amb un batedor a mà. (Si ho feu amb un batedor a mà, potser que la primera vegada no surti bé. Fer de pastisser és un ofici i vol dir fer-ho i fer-ho moltes vegades). Un altre em diu: jo l'he batut amb un batedor amb només una barilla. Una altre jo barrejo la farina amb el batedor per a quedi ben barrejada etc etc etc..... Una persona em truca i em diu que vol fer una mona per demà i el pa de pessic no queda bé. Agafo el cotxe i vaig a casa seva i m'ensenya el seu pa de pessic. El que ha fet és una truita de farina ensucrada. El fem de nou, el batem molt i molt bé, el barregem, l'emmotllen, el posem al forn i als 20 minuts tenim el pa de pessic perfecte.

De totes maneres això de posar-lo al forn a 200ºC, tancar la porta i als 20 minuts ja tenir-lo cuit és el més fàcil de dir, però...

Hem de mirar que quan tinguem la massa al motlle, tenir el forn a uns 200ºC, però amb les resistències enceses molts minuts abans, aquelles barres vermelles que tenim a dalt i les de baix que no es veuen.

Molts forns ja porten una llumeta vermella que ho indica, o sinó en moure el comandament de la temperatura es sent un clic que ho marca. A més controlar-lo amb un termòmetre específic pel forn que ens marqui la temperatura de forma exacta.

Si obrim el forn i hi posem la safata freda i tenim les resistències fredes, la temperatura ens baixara molt i molt i perdrem uns minuts abans no tinguem la temperatura a 180ºC. Els primers minuts són molt i molt importants i cal que tingui força escalfor, perquè es el moment on s'infla la massa. A partir d’aquí cal tenir-la ben controlada, que no tingui ni pujades ni baixades de escalfor, sobretot cap al final.

Si tenim una baixada forta de escalfor, vol dir que haurem de tenir molta estona les resistències enceses, aquestes quedaran molt vermelles, i serà com si el gratinèssim. De seguida ens tindrà massa color i quedara cru de dintre.

Podríem parlar de moltes, moltes més coses del forn. Això és fer pastisseria i només se n'aprèn passant hores i més hores davant del forn i voler-ho fer cada dia millor....


8 comentaris:

  1. Molt bo, vist des de dins i des de fora.
    Bona setmana

    ResponElimina
  2. Què maco que t´ha quedat...A mi em fa por la tècnica de posar la massa en l´aro i directament sobre el paper de forn. Però veig que resulta...Ho provare´, sens dubte.

    ResponElimina
  3. Un pa de pessic molt interesant, i molt suau...m'agrada !!!

    ResponElimina
  4. ooohh i que bo!! aquest pa de pessic és apta per tots els publics!! fantastic m'aniria ara ben socadet a la llet! petons

    ResponElimina
  5. Puc assegurar que queda molt bo. Jo ja he provat de fer-lo així i queda molt esponjós!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  6. Bonissim!!! com m'agrada el pa de pessic mmmmm
    Petons, Sandra.

    ResponElimina
  7. Doncs jo l'acabo de fer tal i com diu la recepta i no m'ha pujat.
    Per res i absolutament.
    Només 90gr de sucre i 90gr de farina Mix i 3 ous?
    no hi falta llevadura?
    perquè no ho entenc...

    ResponElimina
  8. Jo no hi poso llevat, però s'ha de batre molt bé. Penso que aquest pot ser la raó perquè no et puja...
    salutacions

    ResponElimina