dimecres, 20 de novembre de 2013

Bombons de xocolata i ametlla


Aquesta entrada va dedicada a la colla sardanista els N.I.N.S. (nens i nenes sardanistes) de Banyoles. El dia 9 de novembre van celebrar la cloenda d'aquest any amb un sopar amb els monitors, pares, mares, nens i nenes, (eren uns 40) i on cada família portava una cosa per menjar. La Mireia, la meva neta de 9 anys, em va demanar si podia fer les postres. I l'avi, content i feliç de fer-les, va fer aquests bombons.

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament de 300 g, uns 32 bombons.

Ingredients:
250 g de cobertura de xocolata per fondre (els ingredients, quant més bons millor)
50 g de granet d'ametlla.
Aquí un motllo de silicona (n'hi ha de moltes classes i formes).
Es posa una mica de cobertura de xocolata blanca en un plat i es desfà al bany maria mirant que no ens hi entri vapor ni aigua (l'aigua no ha de bullir). Amb una espàtula la fem fina i es deixa refredar a 30ºC. La xocolata blanca és millor fondre-la al bany maria.
Pintem amb un pinzell una ombra de xocolata blanca dintre de cada un dels forats del motlle.
Posarem el plat de la xocolata negra en el microones, en petites sessions de 15 segons i la fondrem. Cada sessió amb la llegua pastissera es va afinant.

Quan escalfem la xocolata la temperatura no pot passar de:
- xocolata negra de 50-55ºC
- xocolata amb llet 45-50ºC
- xocolata blanca 40-45ºC.

La temperatura final de treball de la xocolata és:
- xocolata negra 31-32ºC
- xocolata amb llet 30-31ºC
- xocolata blanca 29ºC.
Un cop desfeta la deixarem refredar a uns 35ºC, i tot seguit hi abocarem l'ametlla torrada.
I es barreja.  
De tant en tant es remena fins que la tinguem a 32ºC.
Quan la tinguem a 32ºC, amb un cullereta emplenarem els forats del motlle. Quan acabem, agafarem el motlle, l'alçarem uns 5 cm i el deixarem caure sobre la taula unes tres o quatre vegades, per a que quedi la xocolata ben compacta. Si la temperatura ambient es més aviat freda, s'ha d'anar una mica depressa perquè si es refreda no la podreu treballar bé. Si us passa, la torneu a escalfar al microones sense passar del 32ºC.
Aquest temps les temperatures no són molt altes i es varen refredar sense posar-los a la nevera. Després d'unes 10 hores els vaig treure.
Sobre una safata.

El granet d'ametlla torrat li dóna molt de gust.
Vaig fer 80 bombons i quatre tortades de Banyoles com aquesta.
Vista de dintre, esponjosa i boníssima!!!!

N.I.N.S.!

6 comentaris:

  1. Hola Ramon, un apunt fantàstic com sempre els teus pas a pas no tenen preu. No coneixia les tortades de Banyoles però fan una cara boníssima. Quan passi per Banyoles ja en compraré una.

    ResponElimina
  2. Ramon, que cofoia devia anar la teva neta amb les postres que i havia fet l'avi. i no menys content devia estar l'avi de fer-les: Els bombons son un pecat:
    petons

    ResponElimina
  3. Quina celebració més lluïda, els bombons, una preciositat, i la tortada, d'aparador!

    ResponElimina
  4. Segur que la teva neta estava molt contenta de poder portar els bombons fets pel seu avi. Clar que s'acabaríen aviat, es veuen molt bons.
    Petons.

    ResponElimina
  5. Els bombons t'han quedat perfectes, però la tortada no es queda pas endarrera! estic segura que tot el temps a la cuina va tenir una bona recompensa!

    ResponElimina