divendres, 21 de novembre del 2014

Travertí de l'estany


Com que no sabia quin nom posar a aquestes galetes amb avellanes sucre i clares de ou, he decidit batejar-les com travertí de l'estany (ja veureu al final perquè). He de dir que aquesta recepta i, d'altres d'aquest blog són del meu amic i mestre, en Miquel Brugués Costabella, pastisser de tota la vida i ex professor de l'escola d'hosteleria de Girona.
Gràcies Miquel per compartir-les.

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 200 g.

Ingredients:
1 = 100 g d'avellanes en pell crues.
2 = 100 g de sucre.
3 = 60 g de clares de ou.
Elaboració:
Sobre un tallador i amb la aguda d'un ganivet farem el granet d'avellanes. (quan treballava fa molts anys no hi havia granet ni d'avellanes ni d'ametlla i l'havíem de fer nosaltres així)

Posarem el granet i les clares en un cassó.
Hi afegim el sucre.
Amb una espàtula de fusta es barreja.
Es cou al foc sense parar de remenar fins al punt de bullir (anem amb compte però que no pot bullir!)
Quan el tinguem al punt es treu del foc tot remenant fins que estigui ben barrejat.
Es deixa refredar.
Sobre unes balances de cuina hi he posat un plat petit, amb dues culleres petites n'hi posava un pilonet de 10 g. Després el posava sobre paper de forn i així queden totes iguals. Les posarem una mica separades per què en coure-les s'aplanen una miqueta i així no s'enganxaran.

I es van coent.
A 150ºC, aquí teniu unes fotos fetes cada 5 minuts. Han tardat a coure's uns 20 minuts.

 

Al mig dia, vaig a buscar la Mireia, la meva neta, al cole i quan la vaig deixar a casa seva, li vaig donar les galetes i li vaig dir: el teu germà en Martí i tu m'heu de dir el nom que els he de posar. Després de dinar em va trucar per telefon i em diu: Avi! són boníssimes!!!! S'han de dir travertí de l'estany!


El travertí és la roca calcària que es produeix a l’estany de Banyoles.
"Pedres vives"
El travertí encara s'està formant a l'Estany. És un procés molt lent, però que posa de manifest la importància dels processos físico-químics que es donen dins l'aigua. D'altra banda, els blocs de travertí constitueixen un hàbitat molt valorat pels petits animalets aquàtics i, fins i tot, els peixos que hi troben amagatalls i una munió d'invertebrats que els serveixen d'aliment. (de la web de l'Ajuntament de Banyoles)



6 comentaris:

  1. wooww que facils i que bones deuen d'estar! apuntat!

    ResponElimina
  2. Molt ben pensat el nom, li escau perfectament.
    I molt bo amb les avellanes, i la manera de fer el granet.
    Petons.

    ResponElimina
  3. Aquestes galetones han de ser boníssimes, i el nom, molt ben trobat!

    ResponElimina
  4. MOlt adient el nom. Ramon a veure si algun dia ens poses la recepta dels Rocs de l'estany que ara a Banyoles no es troben.
    Petos

    ResponElimina
  5. Doncs...quina recepta més instructiva i més gironina...els nens són més llestos que la gana! Segur que no van quedar ni les engrunes-

    ResponElimina
  6. Un nom ben maco i unes galetes segur que bones!!

    ResponElimina