Aquí tenim lioneses de trufa, empolsinades de sucre fi i cacau. Les mesures dels ingredients són les mateixes que les de la pasta choux.
Amb les proporcions d'aquesta recepta
sortirà un pes de lioneses d'aproximadament de 985 g.
1 = 165 g d'aigua (surten unes 40 lioneses)
2 = 53 g de mantega (o 53 g de greix de
porc ben bo)
3 = 2 g de sal.
4 = 135 g de farina tamisada.
5 = 4 ous (225 g aproximadament).
Posem la pasta choux en una mànega
pastissera.
Amb la mànega he fet muntanyetes de la
mida de mitja nou. Cal posar-les una mica separades perquè
s'inflaran molt i es podrian tocar. (Les he fet sobre paper de forn i
aquests sobre una làmina de silicona i una reixeta, perquè tinguin
força escalfor de la part de sota i així s'inflen molt més que en una
safata gruixuda.)
I es van coent.
Posarem la reixeta al forn a 200ºC. En
ser la reixeta freda baixara la temperatura a 180ºC i es couen sense
ventilador. En cap cas es pot obrir la porta: sortiria el vapor i no
s'inflarien. Només es pot obrir quan estiguin daurades. Després d'uns 30 minuts. El temps de
forn és orientatiu. Cal assegurar que les lioneses quedin cuites de
dins i seques per fora. Heu de pensar que 10ºC més o menys de
temperatura fa que canviï un minut o dos el temps. Però sobretot
cal evitar una pujada d'escalfor cap al final perquè de seguida us
tindrien massa color.
Quan estan fredes, es tallen amb un
ganivet de serreta, però no del tot. S'ha de mirar que la part més
maca ens quedi a davant.
1 = 500 g de nata.
2 = 120 g de cobertura (xocolata)
3 = 50 g de sucre.
Amb una mànega pastissera les omplirem
de trufa.
Les he empolsinat amb cacau i amb sucre
fi.
I fem les darreres fotos.