dijous, 5 de març del 2015

Trio de lioneses de crema, trufa i nata


El dimecres 4 de març al matí, quan em vaig llevar a Banyoles, estava plovent. He pensat que faràs i he tingut una idea: entro a la cuina, em poso el davantal i he fet aquesta entrada de lioneses enganxades. Si posem els ingredients ben bons és cosa fina i quedarà la mar de bé.

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament de 1150 g.

Ingredients:
1 = 165 g d'aigua (surten unes 40 lioneses)
2 = 53 g de mantega (o 53 g de greix de porc ben bo)
3 = 2 g de sal.
4 = 135 g de farina tamisada.
5 = 4 ous (225 g aproximadament).
Posem la pasta choux en una mànega pastissera.
Amb la mànega he fet tres muntanyetes, una al costat de l'altre per a que s'enganxin.  Les he fet sobre paper de forn i aquest sobre una làmina de silicona i una reixeta, perquè tinguin força escalfor de la part de sota i així s'inflin molt més que en una safata gruixuda. He fet unes ratlles en el paper per la part de sota per a que quedin com més iguals millor.
En el mateix moment, abans de entrar-les al forn, amb la mà es tira de cop una miqueta de sucre a sobre de cada muntanyeta.
I es van coent.
Posarem la reixeta al forn a 200ºC. En ser la reixeta freda baixarà la temperatura a 180ºC i es couen sense ventilador. En cap cas es pot obrir la porta: sortiria el vapor i no s'inflarien. Només es pot obrir quan estiguin daurades.
Les fotos fetes per davant del vidre cada 4 minuts. Després d'uns 30 minuts. El temps de forn és orientatiu. Cal assegurar que quedi cuit de dins i sec per fora. Heu de pensar que 10ºC més o menys de temperatura fa que canviï un minut o dos el temps. Però sobretot cal evitar una pujada d'escalfor cap al final perquè de seguida us tindria massa color.


Quan esta ben fred, es talla per la meitat amb un ganivet de serreta, amb molt de compte.


Ingredients
1 = 250 g de llet
2 = 40 g de sucre
3 = 3 rovells de ou 
4 = 1/2 branca de vainilla (o pell de llimona i un trosset de branca de canyella)
5 = 20 g de Maizena o midó de blat.

Ingredients:
1 = 250 g de nata.
2 = 60 g de cobertura (xocolata)
3 = 25 g de sucre.

Ingredients:
1 = 250 g de nata.
2 = 25 g de sucre.
Amb una mànega pastissera les omplirem de crema, trufa i nata.
Posem la part de sobre.
I fem les darreres fotos.



I les lioneses han estat la base per fer aquesta nova entrada. Espero que us agradi i em faria molt feliç si la copieu!