dijous, 1 d’octubre de 2015

Crema pastissera sense lactosa

Modificada (16-11-2016)
Aquí teniu crema pastissera sense lactosa, a punt per farcir els pastissos, braços de gitano, lioneses, etc, Com sempre però, caldrà mirar molt i molt bé que tots els ingredients que feu servir siguin sense lactosa.

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà aproximadament uns 330 g de crema.

Ingredients:
200 g de llet d'ametlles
50 g de llet d'ametlles
40 g de sucre
20 g de maizena
3 rovells de ou
Mitja beina de vainilla (o pell de llimona i un trosset de branca de canyella)
Elaboració:
Separarem els rovells de les clares i els posarem en un bol, junt amb el sucre.
Es barregen els rovells amb el sucre amb un batedor.
En el vas que hi tenim els 50 g de llet d'ametlles, s'hi afegeixen els 20 g de maizena i es barreja amb una forquilla (heu de pensar que un gram més o menys de maizena fa canviar la textura de la crema).
Es talla longitudinalment la mitja beina de vainilla i es rasca la part interior. S'afegeix aquesta pols i la mitja beina tallada a dintre un cassó amb els 200 g de llet d'ametlles. També s'hi pot posar, com és el nostre cas, pell de llimona i un trosset de branca de canyella. Va molt bé posar la beina de vainilla o la llimona i canyella una o dues hores abans de bullir-la per a que agafi més gust. Es posa a bullir la llet en un cassó.
Aquests cassó té els fons gruixut i va molt més bé a l'hora de coure. No es torra tant com si fos prim. També va molt bé que la rodona del foc sigui més petita que el diàmetre del cassó, i així no escalfi molt la vora. Amb la rasqueta només haurem de rascar el centre per a què no es torri.
Quan la llet vol començar a bullir, es passa per un colador per treure la pela de llimona i la canyella, i es posa en el bol dels rovells i el sucre. Si hi heu posat la mitja beina de vainilla no cal passar-la pel colador. Només es treu la mitja beina i es posa en el bol dels rovells (quedaran uns piquets negres a la crema).
I es barreja.
Es passa tot altra vegada dins el cassó.
En el mateix moment de posar-la al foc hi afegim la Maizena
Remenant sense parar amb una espàtula de fusta planera, a poc a poc, rascant el fons del cassó per a que no es torri. Hem d'estar pendent de la part planera de la espàtula que rasca el fons del cassó. Si s'enganxa es nota (aquí hi ha el secret). Si és així s'ha de remenar més de pressa i s'aixeca de tan en tan el cassó del foc. Si no bull, cal tornar-li a posar fins que bulli mig minut. Ja veureu que anirà bé!
Es posa la crema en un plat.
S'hi posa paper film per contacte i es deixa refredar. El paper és per evitar que hi toqui l'aire i agafi "pela".

Farem més entrades sense lactosa, i així tothom podrà menjar pastissos sense que li facin mal. En la propera entrada farem la crema de cremar sense lactosa.