dijous, 22 d’octubre del 2015

Panellets amb forma de ratolí 2015

Aquests any farem els panellets amb forma de ratolí. Amb una mica de pràctica són molt i molt senzills, i ràpids de fer.  

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 400 g.

Ingredients:
1 = Massapà per fer panellets.

Elaboració:
Aquí tenim la massa amb les mateixes mesures que les de l'entrada del Massapà per fer panellets. La massa no s'ha d'enganxar a la fusta de treball, ni tampoc a les mans. Si s'enganxa hi afegim farina d'ametlla i sucre proporcionalment; si és massa dura, s'hi afegeix una mica d'aigua. Ha de quedar just per a que no s'enganxi i poder-la treballar bé (la que he fet, sense posar-hi res, ha quedat perfecta). Quan menys la toquem i remenen millor, perquè també trauria l'oli d'ametlla i en coure'ls quedarien desformats i plans.
Tallarem la massa per la meitat, amb les mans l'estirem fent dos cilindres i amb una rasqueta, fem trossets de 16 g cadascun, de 4 g que serà la cua i d'una mica menys d'1 g que seran les orelles. Els he pesat amb una balança per a que quedin tots iguals.


Agafarem un trosset de 16 g i el voltarem amb les mans per a que ens quedi rodó i li donarem forma de cilindre cònic que serà la base. Amb un bastonet de fusta hi fem un forat, que serà on hi enganxarem la cua.
Amb el tros de 4 g de massa fem un cilindre prim, una mica cònic. Posem la punta gruixuda en el forat que hem fet, el dobleguem a sobre i ja tenim la cua feta i montada. Amb la punta del bastonet fem una mica de pressió a la part de davant. Aquí serà on hi enganxarem les orelles.  
Agafarem dos trossets dels més petits, els farem rodons amb el dit fent una mica de pressió a sobre i les aplanem.
Els posem a sobre de l'espai que hem fet i ja tenim fetes les orelles.
Amb la punta del bastonet, farem els ulls i el nas.
Els posem sobre paper de forn que tindrem sobre una safata.
En un vas s'hi posa un ou, es bat amb una forquilla i amb molt de compte els pintem amb un pinzell.
I es van coent.
Tindrem el forn calent a 200ºC, les resistències enceses a dalt i a baix i els courem 6 minuts sense ventilador. Han de tenir una ombra de color, però han de ser tous de dintre. En ser la safata gruixuda i l'altura que l'he posat, han quedat perfectes, tant de sobre com de sota.

 

Quan els he tret del forn, de seguida es tornen a pintar amb el mateix batut de l'ou. Queden molt més brillants i es deixant refredar.
Quan han estat ben freds, en un plat petit he fos una miqueta de xocolata negra a 30 ºC, l'he posat en una mànega de plàstic molt petita, amb un forat ben petit i s'omplen els ulls i el nas. Tenen un pes de 20 g cada un.
Els posem sobre una safata amb blonda.



Aquest panellet amb forma de ratolí és el termòmetre més fiable i el que ens marca amb més claretat i precisió si tenim el massapà per fer panellets perfecta, tant d'ingredients com d'elaboració. Si els feu us han de quedar així. Si aquest us queda bé, els sabreu fer tots, ja que els altres són molt i molt més senzills.
Ara estic preparant la propera entrada que serà, la coca de pasense gluten.

Que passeu una molt bona diada de tots Sants!! Menjant castanyes,  panellets i si pot ser, fets per vosaltres mateixos que seran molt i molt més bons.