Aquests any farem els panellets amb forma de
ratolí. Amb una mica de pràctica són molt i molt senzills, i ràpids de fer.
Amb les proporcions d'aquesta recepta
sortirà un pes d'aproximadament 400 g.
Ingredients:
1 = Massapà per fer panellets.
Elaboració:
Aquí tenim la massa amb les mateixes
mesures que les de l'entrada del Massapà per fer panellets. La massa no s'ha d'enganxar a la fusta
de treball, ni tampoc a les mans. Si s'enganxa hi afegim farina
d'ametlla i sucre proporcionalment; si és massa dura, s'hi afegeix
una mica d'aigua. Ha de quedar just per a que no
s'enganxi i poder-la treballar bé (la que he fet, sense posar-hi res, ha quedat
perfecta). Quan menys la toquem i remenen millor, perquè també
trauria l'oli d'ametlla i en coure'ls quedarien desformats i plans.
Tallarem la massa per la meitat, amb
les mans l'estirem fent dos cilindres i amb una rasqueta, fem
trossets de 16 g cadascun, de 4 g que serà la cua i d'una mica menys
d'1 g que seran les orelles. Els he pesat amb una balança per a que
quedin tots iguals.
Amb el tros de 4 g de massa fem un
cilindre prim, una mica cònic. Posem la punta gruixuda en el forat que hem fet, el dobleguem
a sobre i ja tenim la cua feta i montada. Amb la punta del bastonet fem una
mica de pressió a la part de davant. Aquí serà on hi enganxarem les orelles.
Agafarem dos trossets dels més petits,
els farem rodons amb el dit fent una mica de pressió a sobre i les aplanem.
Els posem a sobre de l'espai que hem
fet i ja tenim fetes les orelles.
Amb la punta del bastonet, farem els ulls i el nas.Els posem sobre paper de forn que tindrem sobre una safata.
En un vas s'hi posa un ou, es bat amb
una forquilla i amb molt de compte els pintem amb un pinzell.
I es van coent.
Tindrem el forn calent a 200ºC, les resistències enceses a dalt
i a baix i els courem 6 minuts sense ventilador. Han de tenir una
ombra de color, però han de ser tous de dintre. En ser la safata gruixuda i l'altura
que l'he posat, han quedat perfectes, tant de sobre com de sota.
Quan han estat ben freds, en un plat petit he fos una miqueta de xocolata negra a 30 ºC, l'he posat en una mànega de plàstic molt petita, amb un forat ben petit i s'omplen els ulls i el nas. Tenen un pes de 20 g cada un.
Aquest panellet amb forma de ratolí és el termòmetre més fiable i el que ens marca amb més claretat i precisió si tenim el massapà per fer panellets perfecta, tant d'ingredients com d'elaboració. Si els feu us han de quedar així. Si aquest us queda bé, els sabreu fer tots, ja que els altres són molt i molt més senzills.
Ara estic preparant la propera entrada que serà, la coca de pasense gluten.
Que passeu una molt bona diada de tots Sants!! Menjant castanyes, panellets i si pot ser, fets per vosaltres mateixos que seran molt i molt més bons.