dimarts, 15 de desembre de 2015

Torró trufat de gerds

Aquests any farem el torro trufat en gerds, molt senzill de fer i molt bo!!

Cada barra de torró tindrà un pes d'aproximadament 165 g.

Ingredients: per una barra
125 g de xocolata amb llet per fondre.
50 g xocolata blanca.
25 g de gerds (fruita).
12 g de mantega.
Elaboració:
Aquí tenim el motlle. 185mm x 35mm per 23mm de alçada. Podem multiplicar o dividir proporcionalment els ingredients si volem omplir un motlle més gran o més petit.   
Agafarem el plat de xocolata de llet i anirem per fondre-la. Va molt i molt bé aquesta pistola d'aire calent: s'aguanta a uns 10 centímetres d'alçada de la xocolata i amb la llengua pastissera es remena sense parar. També hi han altres maneres de fondre-la. Si voleu, mireu, La mona de Pasqua any 2013.
Es va fonen i afinant.  
Ja la tenim fina. La temperatura màxima ha d'estar entre els 40ºC  i els 45ºC. La comprovarem amb un termòmetre per líquids.
També va molt i molt bé per mesurar la temperatura de la xocolata aquest termòmetre-pistola d'infraroig digital (mesura des -50 ° C fins a 380 ° C). És la primera vegada que el faig servir. El vaig comprar per a controlar la temperatura d'un forn de llenya, per coure el pa casolà (estic ben segur que també anirà bé i està molt bé de preu). La diferència que marquen és molt petita i per fer aquesta feina va de primera.

Amb la llengua pastissera es continua afinant fins que es refredi a uns 30ºC-31ºC. És la temperatura que ha de tenir per encamisar el motlle.
Posem una mica de xocolata en el motlle i la que sobri es guarda. Mourem el motlle d'un costat a l'altre perquè la xocolata s'enganxi a tot vol. Ho farem una mica depressa i posarem el motlle al revés per a que descansi sobre la vora del plat. Així la xocolata sobrant caurà el fons (no he fet fotos perquè la xocolata s'hagués refredat i malament rai...)    
Podeu pensar de posar la xocolata a més temperatura i així tenir més temps abans no es refredi... però no és així perquè si li posem amb més temperatura, en girar el motlle caurà quasi tota i no quedarà agafada a les parets. A més la que quedi quedarà soldada al motlle i a l'hora de treure el torró tindrem problemes. Feu clic a la foto i veureu el gruix que ha quedat a les parets (aquesta feina es diu encamisar el motlle).
Fondrem la xocolata blanca.
I hi afegim la mantega.
Amb la llengua pastissera es barreja.
Amb una forquilla aixafem els gerds fins que ens quedi una polpa.
La posem en el plat de la xocolata blanca.
Amb la llengua pastissera es torna a barrejar.
La posem en una mànega pastissera en un forat de sortida gran i fem una tira al centre del motlle.
Escalfarem la xocolata de llet restant, tot remenant, a 30ºC-31ºC i omplim el motlle.
Aixecarem el motlle una miqueta i el deixarem caure sobre la fusta de treball per a que quedi ben compacta, unes tres o quatre vegades. I es deixa refredar.
L'he fet un dia al vespre i al matí l'he tret del motlle.
Amb la mateixa tècnica he fet una barra de xocolata negra farcida de gerds i xocolata blanca i una altra de xocolata blanca farcida de gerds i xocolata de llet.
I fem l'acabat final.Les volia tallar per la meitat per veure-les de dins, però no ho he fet perquè així les podré regalar.