dimarts, 10 de gener del 2012

Muntar la Trufa

Modificada (14-7-2016)
Avui farem trufa. Per mi la millor manera de muntar la trufa és bullir la nata i la xocolata, refredar-ho i posar-ho a la nevera unes 10 hores abans de muntar-la. Això és el que us explicaré en aquesta recepta.
(Fa un parell d'anys vaig anar com alumne a un curset de dolços i el professor ens va explicar com fer la trufa amb la tècnica aquesta de bullir la nata. Jo vaig pensar “ai senyor, jo sempre ho he fet amb la nata freda”. Però li va quedar molt bé. Ara ho he repetit vegades i sempre va bé, vull dir que sempre s'aprenen coses. Us ho dic perquè l'altre dia us vaig dir que no es podia trencar la cadena de fred, però he de reconèixer que aquesta tècnica va molt bé per muntar la trufa).

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 340 g.

Ingredients:
1 = 250 g de nata.
2 = 60 g de cobertura (xocolata).
3 = 25 g de sucre.
La millor tècnica és posar a bullir la nata. En un cassó s'hi posa els 250 g de nata i 60 g de cobertura de xocolata.  
Posem el cassó sobre el foc, ha temperatura baixa, sempre barrejant amb una espàtula planera i rascant els fons del cassó per a què no es torri. 
Quan tinguem la xocolata ben, ben fosa podem donar-li més temperatura 
Quan comença a bullir l'he tret.
Es posa en un plat i quan està ben freda es tapa amb un altre plat i es posa a la nevera unes 10 hores més o menys.
Després de 10 hores, muntar-la igual com si fos nata. Quedarà més densa que la nata
Quant més fred millor. S'agafen 2 recipients de plàstic, un de gran i un altre de petit. En el gran s'hi posa gel i l'altre es posa dintre del gran, de manera que el bol més petit estigui en contacte amb el gel
S'hi posa la trufa i es bat amb un batedor.
A 1 minut de muntar-la hi afegim el sucre.
Muntar-la 2 a 3 minuts (són mesures orientatives) fins que, quan la pugem agafant-la amb el batedor, girant-lo i aixant-lo una mica amb la trufa dintre, la trufa s'hi aguanta. Donant-li un copet ha de caure. Aquest és el moment quan sabrem que la tenim muntada (aquest es el secret).
S'ha de saber plegar quan està al punt, perquè com podeu imaginar, si voltem una mica més, ja l'hem fotuda:(Segurament fariem mantega amb xocolata) i si pleguem abans no tindrà la textura perfecte. I ja la tenim feta!
Es pot muntar amb la batedora elèctrica de dues pales, a 1 minut de muntar-la hi afegim el sucre i es bat uns 2 a 3 minuts. (són mesures orientatives)
S'ha d'acabar de muntar amb el batedor a mà perquè es nota més quan la tenim al punt.
El que va més bé de tot és el robot de cuina: he posat el bol i el batedor unes hores abans al congelador, com més fred millor. Hi poso la trufa, i es bat a velocitat mitjana. (Així a poca velocitat en muntar-la agafarà aire i quedarà molt més esponjosa.)
A 1 minut hi he posat el sucre.
Aquí portava uns 3 minuts (són mesures orientatives).
I com abans l'he posat en el bol del gel i l'he acabat de muntar amb el batedor a mà perquè es nota més quan la tenim al punt.
També hi ha una altra manera més ràpida per muntar la trufa, muntar els 250 g de nata igual que la recepta de la nata i quan estem a la meitat, hi posem cacau en pols. La quantitat és 3/4 d'una cullera per 250 g de nata, depèn si volem més color o menys. Després l'acabem de muntar.
També s'ha d'aguantar en el batedor.


Eh que és fàcil de fer?. Ja tenim un altre ingredient.


6 comentaris:

  1. Primer de tot Bon Any, Ramón.
    Jo faig la trufa de les dues maneres i puc dir que, com a mes bona, la que la deixem repossar, pero la que es fa al moment, per alguna ocasió que la necesitem ja! está també força bé.
    Graciesper aquets tutorials, sempre s'apren algun "secretillo"....
    Petonets.

    ResponElimina
  2. Gracies Lolines i Gemma jo també espero que tingueu un bon any.
    Estic mol conten de vosaltres.
    Una dolça abraçada!!!!

    ResponElimina
  3. HOla Ramon ...Aquesta trufa té mol bona pinta .....gracies pels tutorials ......crec que una vegad en vaig fer I la vaig deixar reposar 12 hores també. Però ja ho tindre en compte.
    Per cert no se si t'ho habia dit Bon any NOu ...........i si no hi ha cap contratemps ens veurem fen galetes.......
    petons

    ResponElimina
  4. Hola Ramon, donant voltes m,he trobat el teu blog iem quedo per aqui.
    Clara
    http://clara-cocinillas.blogspot.com/

    ResponElimina
  5. Doncs així és com ho faig normalment, però hem pensava que de fer-ho en calent se'n deia "ganaché de choco"... és el mateix que la trufa??? la veritat que és una de les meves cobertures preferides, sempre queden bé i fan molt de goig! i el sabor... mmmmm suau. Salutacions.

    ResponElimina