dimecres, 28 de novembre del 2012

Massa torró de gema

Modificada (1-11-2016)
Ara que s'acosten les festes de Nadal, Cap d'any i Reis, com cada any, mataren el gall, farem grans àpats i per postres menjarem torrons. Però abans de menjar-los els haurem de comprar. O millor, fer-los nosaltres mateixos!!!! Doncs comencem a fer torrons per Nadal, artesanals i bons.
Avui farem la massa del torró de gema.
Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 435 g.

Ingredients:
1 = 250 g de farina de ametlles.
2 = 200 g de sucre.
3 = 50 g d'aigua.
4 = 3 rovells de ou.
5 = 2 trossos de taronja confitada.
6 = un pols de canyella.
Elaboració:
Aquí tenim el motlle de la mida d'una capseta on al final hi posarem la barra de torró (el vaig comprar a Ca La Nor, una botiga plena d'estris i d'ingredients per a fer pastisseria de Banyoles)
Aquest motlle l'hem de forrar amb paper de forn per a que no s'hi enganxi la massa i surti de primera. Podeu fer servir altres motlles: de silicona, d'alumini per canelons...
A la picadora hi he posat la farina d'ametlla, els dos trossets de taronja confitada i l'he afinat una mica.

Notes:
* Com sempre amb molt de compte de no passar-se: la farina d'ametlla trauria l'oli i no aniria bé.

Després es posa en un bol i hi posem també la canyella i els tres rovells d'ou.
Amb una cullera es barreja.
 
Per fer el xarop, es posa l'aigua i el sucre en un cassó, aquest al foc i es deixa bullir a 118ºC, ni més ni menys, tot remenant amb una cullera.

Notes:
* El cassó al foc el posarem a màxima temperatura. Quan veiem que vol bullir, baixem la temperatura a la meitat o menys i així tindrem molta més autonomia per poder controlar la temperatura del xarop de forma molt més exacta.
* Abans, per saber la temperatura, el bon pastisser, quan pensava que més o menys el xarop estava al seu punt, posava una cullera en el sucre quan bullia i de seguida la posava en un vas d'aigua. Amb la punta dels dits agafava el sucre que hi havia a la punta de la cullera, l'apretava fent una boleta i ja sabia si estava al seu punt, bé. Això és el que es feia quan no hi havia termòmetres.
Quan he tingut el sucre al seu punt, es treu del foc i tirem de cop al cassó la barreja del bol. Amb l'espàtula de fusta ho barregem.

Notes:
* Amb l'espàtula s'ha de barrejar quant menys millor, sense apretar la massa. El secret de la massa del torró de gema és treballar-la poc, perquè trauria l'oli de l'ametlla i no aniria bé, quedaria tova.
També ràpidament posem la massa al motlle. Si es refreda ens quedarà una mica dura.
La deixem refredar ben freda (es pot fer un dia per l'altre). La traurem del motlle i ja la tenim feta.


En la propera entrada farem l'acabat final d'aquesta barra de torró de gema.



3 comentaris:

  1. perfecte!! començes amb les receptes de torrons!!! estaré antenta per estudiar-les!! que les uniques receptes de torrons que tinc penjades al bloc estan inventades!! encara que bones van sortir! jeje petons

    ResponElimina
  2. Aquest li fare a la meva mare, que li encanta el turró de gema!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  3. Perfecte Ramon ....a veure si aquest any m'atreveixo a fer-ne algun.ja que l'hany passat tot i fer un curset no hem vaig enterar de res:
    petons

    ResponElimina