dijous, 2 de gener del 2014

Tortell de reis 2014


                                     Bon any 2014!
Aquest any, pel dia de reis, farem un tortell de pasta de brioix amb fruita confitada, granet d'ametlla i el farcirem de nata. Anem per fer-lo. Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes de tortell d'aproximadament 1470 g.

Aquí tenim la massa amb les mateixes mesures que trobareu en l'entrada de la pasta de brioix.Si es vol fer amb l'amassadora, podeu mirar les mesures del tortell de massapà.
Quan tinguem la massa sobre la fusta de treball untada amb una mica d'oli, s'aixafa amb les mans, doblegant els costats cap al mig i donat-li una forma rodona. Ho farem unes tres vegades.
La posarem en un bol untat d'oli i aquest en el forn a 30ºC de temperatura, de manera que reposi uns 30 minuts.

Amb un corró he estirat la massa, en un plat he escalfat un mica de mantega al microones, que quedés pomada i hi he posat canyella en pols. Amb un pinzell es barreja i n'he posat una miqueta sobre la massa, deixant a la part de baix uns 8 centrímetres sense (o no posar-n'hi perquè a l'hora de fer el tortell costa molt més) i així ens quedarà soldat quan l'enrotllem fent un cilindre.
Amb les mans untades d'oli es cargola i s'estira força. Si ens costa, el deixarem reposar un moment per a què pugui donar la volta i fer el tortell.
Aixafem amb la mà el costat esquerra i hi posem el costat dret a sobre. Amb les mans s'enganxa fins que quedi ben soldat.
Es posa sobre una safata de forn. En un vas s'hi posa un ou, es bat amb una forquilla i es pinta el tortell amb un pinzell.
S'adorna amb fruita confitada i granet d'ametlles.
Es posa la safata al forn a 30ºC amb un cassó d'aigua bullint a sota.
L'he deixat llevar una hora, fins que la massa pugi més del doble.
 Quan tinguem el forn a 200ºC, s'ensucra.
De seguida es posa la safata al forn sense ventilador, quan menys tinguem la porta oberta millor. En ser la safata freda baixarà la temperatura a uns 170ºC 180ºC. He estat tot el temps pendent del forn; una baixada o pujada d'escalfor sense controlar i ja l'hem fotuda.
Aquesta foto es feta per davant del vidre quan portaven 10 minuts de forn.
Després de 20 minuts l'he tret del forn.
Quan ha estat ben fred, amb un ganivet de serreta l'he tallat per la meitat.
Muntarem nata (500 g de nata) i omplirem la mànega. Amb la mànega he posat la nata a la part de baix. Abans de posar la part de sobre seria el moment de posar la fava, el rei i a la hora de tallar-lo i posar-ne un trosset a cada plat. Ja ho sabeu: el que li toqui la fava haurà de pagar el tortell i el que tingui la sort de tenir el rei, li posarem la corona i serà el rei.
En una safata amb blonda.



Hem arribat al final de la recepta i el començament del any nou, que sigui un any ple de felicitat per a tots vosaltres i els vostres.
                                                            Feliç 2014!


5 comentaris:

  1. Molt bona entrada Ramon! jo em pensava que sempre es posava el cassó d´aigua bullent, tant al doblar la massa mare com a la segona llevada.Veig que només ho fas a la segona llevada...

    ResponElimina
  2. jolin Ramon, aqesta entrada es massa dificl per mi! jeje i aixo que vaig dient que fare tortell de reis durant anys!! quina pitna t'ha quedat tu!!! feliç 2014!

    ResponElimina
  3. Jo, amb el teu permís, sense el farciment de nata ;-)
    Que maco t'ha quedat!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  4. Ara mateix em poso a fer aquest tortell de Reis, t'ha quedat espectacular!
    Feliç 2014!
    Montse

    ResponElimina
  5. Què maco t'ha quedat!!!! i que bons queden fets a casa, eh? ! Bon Any!

    ResponElimina