dijous, 6 de març del 2014

Tortells petits de full i nata


He fet molts tortells, n'he vist fer-ne molts i sempre amb aquesta mateixa tècnica de fer tires de pasta de full i doblegar-les. Nosaltres, en fer la massa, podíem fer les tires tant llargues com volíem per fer tortells ben grossos, i només hi havia un afegit. Ara, amb la massa comprada més curta, hem d'anar fent més afegits,  però de bons ho seran igual i també quedaran bé. Aquesta recepta explica com fer tortells petits. Si en voleu fer un de gros podeu veure Tortell pasta de full i nata.
Amb les proporcions d'aquesta recepta sortiran 8 tortells de un pes d'aproximadament 610 g.

Ingredients:
1 = Pasta de full, una làmina de 275 g (la compro fresca al supermercat )
2 = Granet de ametlla.
3 = Sucre.
Posarem la làmina de pasta de full de 250x380 mm sobre la fusta de treball (que estarà una mica empolsinada de farina).
Amb l'ajuda d'un metre, un regle i un ganivet tallarem 7 trossos de 35x340 mm i un tros de 30x 260 mm. L'amplada i llargada són importants per a que el tortell quedi bé. Si es vol fer més gros, modificant les mides i soldant les tires, els podeu fer de la mida que vulgueu.
En un vas he batut un ou i amb un pinzell he pintat uns 20 mm d'un costat.
Arrodonim la massa i posem l'altra punta uns 20 mm sobre el tros pintat. Amb la punta dels dits fem una mica de pressió a sobre per a què es soldi.
Si són petits aixecarem la part soldada i ens quedara com si fos un tub.
Amb la punta dels dits fem baixar la part de dalt cap al centre fent-li fer unes pinces. Si no queda rodó, una altra pinça (per fer la pinça s'aixeca del centre, s'apreta de cada costat i ja la tenim).
S'apreta una mica de sobre, no molt, perquè en coure'l ja ens quedarà bé. Hem de mirar de no aixafar els fulls. De fet, la pasta de full, quant menys la toquem i remenem millor.
Els posem sobre una safata de forn. Poden anar una mica junts perquè en no portar sucre, la massa no s'eixampla, sinó que els tortells es tornen més petits. Amb l'ou batut i el pinzell els he pintat de sobre.
Posarem a sobre el granet d'ametlla tot apretant una mica per a que no caigui.
S'ensucren de la part de sobre.
Tindrem el forn calent a 200ºC i hi posarem la safata. Ens baixarà una mica la temperatura i ens hauria de quedar a uns 180ºC, sense ventilador (com sempre els temps de forn són mesures orientatives ja que depenem si es gros, petit o del gruix de la massa).
Aquesta foto l'he feta per davant del vidre quan portaven 8 minuts de forn.
Després de 18 minuts els he tret. Val molt la pena estar tot el temps pendent del forn. (me n'han passat tantes, que si faig una cosa de compromís, ja no marxo de davant)

Quan han estat freds, amb un ganivet de serreta els he tallat per la meitat amb molt de compte.

Omplirem la mànega de nata (500 g de nata) i he posat la nata a la part de baix.
Posem la part de sobre.
S'empolsinen amb sucre fi.
En una safata amb blonda.
Aquest té un pes de 80 g.
I el més petit té un pes de 56 g, eh que és maco?

Crec que val molt la pena passar uns moments i fer-los, i aprendre a treballar la pasta de full. Si sabeu fer el més petit, el més difícil, els sabreu fer tots, i tindreu unes postres de festa major senzilles, ràpides i molt bé de preu. I molt bones!!


6 comentaris:

  1. ohh ohhh aixo ho he de fer!! a veure si m'animo aquest diumenge!! petons

    ResponElimina
  2. Apa, que xulos! I que bé aquest pas a pas que ens has posat, serà més fàcil fer aquests tortells!

    ResponElimina
  3. Que macos queden, sense tenir que tallar per repartir, unes postres que fan diumenge.
    Petons.

    ResponElimina
  4. Hummmmm que macus Ramon, a veure si m'atreveixo a fer aquets petitons; que vaig voler fer el gran i no hem va sortir bé:
    petons

    ResponElimina
  5. M' agraden molt en format individual... He descobert el teu blog i em quedo a fer una volteta. Quantes coses bones hi ha.!!!..

    ResponElimina
  6. Ooohhhh grácies per ensenyar-nos amb el pas a pas a fer la forma del tortell. Ara ja no hi ha motiu perquè em surtin lletjos.
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina