dijous, 19 de març del 2015

Ànecs de pasta choux


Avui Farem aquests ànecs de pasta choux i nata, que amb una mica de pràctica no són difícils de fer i queden espectaculars. Aquesta recepta és del meu amic i mestre, en Miquel Brugués Costabella. Gràcies Miquel per compartir-la!

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament de 475 g.

Ingredients:
1 = 165 g d'aigua
2 = 53 g de mantega (o 53 g de greix de porc ben bo)
3 = 2 g de sal
4 = 135 g de farina tamisada
5 = 4 ous (225 g aproximadament)
Posem la meitat de la pasta choux en una mànega pastissera.
He fet dues plantilles de plàstic i he marcat unes ratlles en un paper de forn per a què en fer-los quedin com més iguals millor i en coure's no s'enganxin (això un bon pastisser no ho ha de fer, però per mi és molt més fàcil)
He posat el paper amb les ratlles per sota sobre una làmina de silicona i una reixeta, perquè tinguin força escalfor de la part de sota i així s'inflin molt més que en una safata gruixuda, i amb la mànega amb broca arrissada de 14 mm he fet la base.
Posem l'altra meitat de la pasta choux en una mànega pastissera amb broca llisa de 8 mm i fem el coll d'ànec.
Seguidament fem el cap.
Amb la punta d'un ganivet hi he fet una mica de forat, que farà d'ull.
Posarem la reixeta al forn a 200ºC. En ser la reixeta freda baixarà la temperatura a 180ºC i es couen sense ventilador. En cap cas es pot obrir la porta: sortiria el vapor i no s'inflarien. Només es pot obrir quan estiguin daurades. Quan portaven 28 minuts de forn he tret la part del coll. Després d'uns 32 minuts he tret les bases. El temps de forn és orientatiu. Cal assegurar que quedi cuit de dins i sec per fora. Heu de pensar que 10ºC més o menys de temperatura fa que canviï un minut o dos el temps. Però sobretot cal evitar una pujada d'escalfor cap al final perquè de seguida us tindria massa color.



Quan està ben fred, es talla per la meitat amb un ganivet de serreta, amb molt de compte.
També tallarem la part de sobre.    

Ingredients:
1 = 300 g de nata.
2 = 30 g de sucre.
Amb una mànega pastissera amb broca arrissada de 14 mm els omplim de nata.
Els he empolsinat amb sucre fi.
Muntaren les peces fent l'acabat final. 
Aquests ànecs els vaig regalar a una amiga. La vaig trucar i li vaig dir: escolta, tinc una colla de ànecs petits que no sé de què fer-ne. Te'ls portaré a casa teva. Em va contestar: no els vull pas!!! (es pensava que eran de veritat). Doncs te'ls porto ara mateix. Quan els va veure, tant dolços i macos, va estar molt contenta i així aquests ànecs varen tenir un final feliç.



Ha sobrat una mica de massa de pasta choux i he fet aquestes lioneses petites, uns 55 g. Les he congelat i dissabte, que venen els meus nets, les tindran per aperitiu, plenes de paté o sobrassada.



I aquí uns altres ànecs, entre les fulles, un dia de tardor, a mig matí vora l'estany de Banyoles.