I aquí arriba el tortell de Rams, un tortell de pasta de brioix i cabell d'àngel, decorat amb fruita i granet d'ametlla.
Amb les proporcions d'aquesta recepta
sortirà un pes de tortell d'aproximadament 1300 g.
Ingredients:
Ingredients:
1 = 360 g de cabell d'àngel
2 = fruita confitada
Aquí tenim la massa amb les mateixes
mesures que trobareu en l'entrada de Brioix amassat amb l'amassadora,
amb un pes de 950 g.
Quan tinguem la massa sobre la fusta de treball
untada amb una mica d'oli, s'aixafa amb les mans, doblegant els
costats cap al mig.
La posarem en un bol untat d'oli i aquest en el forn a 30ºC de
temperatura, de manera que reposi.
Aquí la girem i li donem forma rodona.
Ho farem unes tres vegades.
Als 15 minuts la tornarem a aixafar amb
les mans, doblegant els costats cap el mig i donant-li forma rodona.
Ho farem unes tres vegades més, sense por de fer-li mal. Doblegar-lo
és el secret per a que quedi esponjós i no s'aplani.
Es torna a posar en el bol i aquest
altra vegada en el forn, de manera que reposi 15 minuts més.
Després dels 30 minuts, la posem
sobre la fusta de treball sense tocar-la molt i ja la tenim a punt
per treballar-la, amb un corró s'estira la massa. Si ens costa es
deixa reposar les vegades que faci falta. Ens ha de quedar d'uns 600
mm x 340 mm. A la part de dalt hi he posat el cabell de àngel.
Es posa sobre una safata de forn. En un vas s'hi posa un ou, es bat amb una forquilla i es pinta el tortell amb un pinzell.
Es posa la safata al forn a 30ºC amb un cassó d'aigua bullint a sota.
L'he deixat llevar uns 50 minuts, fins que la massa pugi més del doble. He tret la safata i he escalfat el forn (ha tardat uns 18 mm). Aquest temps els hem de afegir als temps de llevar.
Quan tinguem el forn a 200ºC, s'ensucra una miqueta.
De seguida es posa la safata al forn sense ventilador, quan menys tinguem la porta oberta millor. En ser la safata freda baixarà la temperatura a uns 170ºC 180ºC. He estat tot el temps pendent del forn; una baixada o pujada d'escalfor cap al final sense controlar i ja l'hem fotuda.
Després de 20 minuts l'he tret del forn.
En una safata amb blonda.
Si apreneu de fer la pasta de brioix, podreu fer aquest tortell. Sembla difícil de fer, però es pot fer molt i molt bé amb una mica de pràctica. Això vol dir fer-lo unes quantes vegades i, si alguna no queda bé, una emprenyada i tornar-lo a fer. Tindreu unes bones postres, és cosa fina.
Ara toca fer bunyols i aquest any els farem de vent.