dimarts, 24 de març del 2015

Tortell de rams 2015


I aquí arriba el tortell de Rams, un tortell de pasta de brioix i cabell d'àngel, decorat amb fruita i granet d'ametlla.

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes de tortell d'aproximadament 1300 g.

Ingredients:
1 = 360 g de cabell d'àngel
2 = fruita confitada
Aquí tenim la massa amb les mateixes mesures que trobareu en l'entrada de Brioix amassat amb l'amassadora, amb un pes de 950 g.
Quan tinguem la massa sobre la fusta de treball untada amb una mica d'oli, s'aixafa amb les mans, doblegant els costats cap al mig.  
Aquí la girem i li donem forma rodona. Ho farem unes tres vegades.
La posarem en un bol untat d'oli i aquest en el forn a 30ºC de temperatura, de manera que reposi.
Als 15 minuts la tornarem a aixafar amb les mans, doblegant els costats cap el mig i donant-li forma rodona. Ho farem unes tres vegades més, sense por de fer-li mal. Doblegar-lo és el secret per a que quedi esponjós i no s'aplani.
Es torna a posar en el bol i aquest altra vegada en el forn, de manera que reposi 15 minuts més.


Després dels 30 minuts, la posem sobre la fusta de treball sense tocar-la molt i ja la tenim a punt per treballar-la, amb un corró s'estira la massa. Si ens costa es deixa reposar les vegades que faci falta. Ens ha de quedar d'uns 600 mm x 340 mm. A la part de dalt hi he posat el cabell de àngel.
L'enrotllem fent un cilindre, apretant una mica la massa perquè el cabell d'àngel és molt tou.

Amb les mans untades d'oli s'estira força. Si ens costa, el deixarem reposar un moment per a què pugui donar la volta i fer el tortell, que ens ha de quedar d'uns 850 mm. Aixafem amb la mà el costat esquerra i hi posem el costat dret a sobre. Amb les mans s'enganxa fins que quedi ben soldat.
Es posa sobre una safata de forn. En un vas s'hi posa un ou, es bat amb una forquilla i es pinta el tortell amb un pinzell.
S'adorna amb fruita confitada i granet d'ametlles.
Es posa la safata al forn a 30ºC amb un cassó d'aigua bullint a sota.
L'he deixat llevar uns 50 minuts, fins que la massa pugi més del doble. He tret la safata i he escalfat el forn (ha tardat uns 18 mm). Aquest temps els hem de afegir als temps de llevar.
Quan tinguem el forn a 200ºC, s'ensucra una miqueta.
De seguida es posa la safata al forn sense ventilador, quan menys tinguem la porta oberta millor. En ser la safata freda baixarà la temperatura a uns 170ºC 180ºC. He estat tot el temps pendent del forn; una baixada o pujada d'escalfor cap al final sense controlar i ja l'hem fotuda.
Després de 20 minuts l'he tret del forn.
En una safata amb blonda.



Si apreneu de fer la pasta de brioix, podreu fer aquest tortell. Sembla difícil de fer, però es pot fer molt i molt bé amb una mica de pràctica. Això vol dir fer-lo unes quantes vegades i, si alguna no queda bé, una emprenyada i tornar-lo a fer. Tindreu unes bones postres, és cosa fina.
Ara toca fer bunyols i aquest any els farem de vent.