Amb les proporcions d'aquesta recepta
sortirà un pes de tortell d'aproximadament de 500 g.
Ingredients:
1 = Un tros de massa de pasta de full feta amb mantega de 350 g.
2 = Granet de ametlles.
3 = Sucre.
La podeu estirar sobre un plàstic o sobre el marbre. En el meu cas, com que tinc una
peça gruixuda, l'he posat al congelador i m'ha anat molt bé. Empolsinem
el plàstic i amb un corró l'aplanem. Hem de mirar de tenir sempre
una mica de farina sota la massa. Si no, amb l'ajuda del corró
s'aixeca i s'empolsina. No es pot agafar la massa al plastic perquè
es farien malbé els fulls (quan s'estira es nota si s'agafa).Ens ha quedat un rectangle de 600x190 mm i uns 3 mm de gruix. El gruix és important a la hora de coure: si es fa molt gruixut ens quedarà cru i no s'inflarà ja que el tortell porta tres plecs.
Aquí tenim la crema pel forn.
Amb la mànega hi posem una tira de crema a sobre a la part de
dalt, a uns tres centímetres (uns 120g). Amb les mans el dobleguem
una tercera part per a que quedi la crema a dintre.
Arrodonim la massa sobre un paper per
anar al forn. Obrim el costat dret i l'entrem dos centímetres en el
costat esquerra. En un vas s'hi posa un ou, es bat amb una forquilla
i amb un pinzell el pintem una mica. Dobleguem els costats i ja el
tenim muntat.
I es va coent.
Aquest és el moment de coure'l. Us podria dir que cal tenir el forn a 180ºC, posar-hi la reixeta, deixar-lo coure uns 36 minuts sense ventilador i ja el tenim fet... però no és així.
Aquest és el moment de coure'l. Us podria dir que cal tenir el forn a 180ºC, posar-hi la reixeta, deixar-lo coure uns 36 minuts sense ventilador i ja el tenim fet... però no és així.
Cada forn és una història. En entrar-lo,
quan menys estona tinguem la porta oberta millor. Després tot dependrà del gruix de la
safata, de l'alçada on la posem, del gruix de la massa que hem fet,
de tenir la temperatura controlada..., a vegades va bé tenir uns minuts
enceses només les resistències de la part de sota.
I fem les últimes fotos.
Quan es cou és tot un espectacle, una cosa meravellosa. Després de haver-lo fet tant rodó, de pintar-lo amb ou, de posar-hi granet d'ametlla, ensucrar-lo i posar-hi tot el nostre carinyo, crec que val la pena estar per ell: una petita pujada o baixada de escalfor, mortis calavera. L'he posat sobre una reixeta de forn perquè ens tingui força escalfot a la part de sota, que és el que el fa inflar. La pasta de full ha de quedar ben cuita, que és quan és més bona. Les fotos estan fetes cada 4 minuts (mireu la temperatura amb el termòmetre).