dijous, 6 d’agost del 2015

Massa pel braç de gitano amb cacau


Amb cacau amarg farem una altra entrada, la massa pel braç de gitano amb cacau.

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes de massa d'aproximadament 325 g.

Ingredients:
1 = 4 rovells
2 = 1 ou.
3 = 4 clares
4 = 50 g+50 g de sucre.
5 = 38 g de farina.
7 = 12 g de cacau amarg
8 = 50 g de Maizena.
9 = 1/2 pell de llimona ratllada.
10 = 1 pessic de canyella (mitja cullereta de cafè).
Elaboració:
Separarem les clares dels rovells dels 4 ous d'un a un, mirant que no quedi cap trosset de clova ni rovell. Han de quedar ben netes (és molt important perquè si hi ha una mica de rovell no es muntaran).
Posem les clares en el bol de l'amassadora. Aquest el muntarem al robot de cuina i batem les clares a màxima velocitat, a punt de neu. També es pot fer amb una batedora elèctrica de dues pales, o simplement, amb un batedor a mà.
Quan comencin de separar-se de les parets (aquí portàvem 1'30 minuts) hi posem 50 g de sucre i ho batem una mica més.    
Després d'uns 3 minuts.
Mireu com s'aguanten amb el batedor.
Les reservem en un bol.
Netegem el bol i el batedor de l'amassadora i l'assequem. Posem els 4 rovells i l'ou sencer amb els 50 g de sucre restants, la llimona ratllada, la canyella i ho batem a màxima velocitat. També es pot fer amb una batedora elèctrica de dues pales, o simplement, amb un batedor a mà.
S'han de batre molt, uns 10 minuts
En el bol dels rovells batuts, amb un colador hi posem en dues vegades la farina i la maizena i, a poc a poc, amb una llengua pastissera, ho remenem de baix o dalt amb molt de compte.
Quan estigui barregat hi posem també el cacau amarg i a poc a poc, amb la llengua pastissera, ho remenem de baix o dalt amb molt de compte.
També amb dues o tres vegades les clares muntades.
Entre les barreges de farines, cacau i clares la massa baixarà de volum, però quedarà prou espesa per poder-la estendre en una planxa.
Tindrem una mànega pastissera amb broca llisa de 8 mm. Amb unes pinces tancarem la mànega per a que no vessi la posarem dintre un pot de vidre per a que s'aguanti i posarem la massa. Tindrem un paper de forn 460 mm X 340 mm sobre una safata plana. Amb la mànega estendrem la massa a sobre el paper fent una tira a tot vol i al centre Hi farem tires en diagonal d'uns 6-7 mm de gruix.

I es va coent.
Quan hi hagi la massa a la safata (no va bé que reposi molta estona abans de coure), hem tenir el forn a 200ºC. Es cou a 200ºC durant uns 8 minuts, cap al final de coure s'ha d'anar amb molt de compte. Amb la punta dels dits es toca la massa: estarà bé si s'enfonsa una mica i recupera rapidament la forma. Si no, cal una mica més de forn (en ser la massa de color costa molt saber quan està cuita. Cal fer-ho forças vegades i també dependrà del gruix)

                         
Després d'uns 8 minuts he tret la safata.
Apreneu de fer aquesta massa que és molt i molt bona. Amb una mica de pràctica és molt fàcil de fer i teniu la base per fer un munt de dolços.

Ja la tenim feta, ara anirem per fer els muntatges. En la propera entrada, farem el braç de gitano de trufa amb cacau.