Modificada (23-8-2016)
Ingredients:
Herbes. (Al final de la recepta)
Per 6 litres de ratafia:
Per 6 litres de ratafia:
1 = 3 litres aiguardent 45º
2 = 1 litre de aniset
3 = 2 litre d'aigua
Elaboració:
1-A les nou del mati del dia 20 de
juny, en Rafel, en Martí i la Mireia amb uns amics varen anar a
buscar les herbes per fer la ratafia en un bosc del poble veí de
Centenys.
2-També varen buscar totes les
espècies.
3-El dia 23 de juny al matí, en Martí
i la Mireia varen repartir les herbes i les espècies en dos pots de
vidre de 3 litres i varen posar la meitat dels ingredients a
cadascun.
4-Aquí varen fer la barreja de
aiguardent, l'aniset i l'aigua.
5-En varen posar la meitat a cada pot.
6-Varen tapar els pots amb un drap de
roba i el tap de suro.
8-El dia 8 d'agost la vàrem colar.
9-Primer la vàrem filtrar amb un
colador, posant-la en una ampolla de plàstic de 6 litres.
10-Aquí tenim les restes de les herbes
i les espècies.
11-Quan va estar filtrada hi vàrem
posar 200 gr de sucre, la vàrem remenar per a què es dissolgués
(si es vol més dolça s'hi posa més sucre). A nosaltres no ens
agrada gaire dolça...
12-Després la vàrem tornar a passar
amb el colador i un drap de fil per a que quedi més ben filtrada.
13-I la posen en ampolles.
14-I ja la tenim feta. Quan la varem
tenir feta, en Rafel i la Maria varen dir de fer una entrada. La
ratafia és un licor que pot acompanyar molt bé totes les postres
d’aquest blog.
Herbes per fer 10 litres de ratafia casolana, més o menys.
1 = acàcia = 3 flors
8 = cafè = 20 grans
10 = canyella = 1 canó
11 = cirerer = 1 fulla
12 = clau = 10
13 = comí = 15 grams
14 = cua de gat = 1
15 = cua de cavall = Branca 10 cm
16 = escabiosa = 4 flors
17= espernallac= 3 flors
18 = espígol = Branca 3 cm amb flor
19 = espunyidella groga = Branca 10 cm
20 = farigola = Branca 10 cm
21 = fonoll = Branca 10 cm
22 = ginesta = 3 flors
23 = herba cuquera St Antoni = 3 cm tija amb flor
24 = herba St Joan = Branca 5 cm + 4 flors
25 = herba prima = Tija 20 cm amb flors
26 = lledoner = 2 fulles
27 = llentiscle = Branca 5 cm
28 = llimona pela = Pela 5 cm
29 = llimoner = 2 fulles
30 = llorer = 1 fulla
31 = magraner = 3 flors grans
32 = marduix = Branca 10 cm
33 = malva = Branca 10 cm + 4 flors
35 = matafaluga = 15 gr
36 = Menta piperita = 3 fulles
37 = Nou moscada = 4 nous
38 = Nous verdes = 9 o 10 nous
39 = Olivera flor i fulla = Branca 10 cm
40 = Orenga = Branca 5 cm + 2 flors
41 = Ortiga = 2 branquetes
42 = Pebre negre = un polsim
43 = Pinyes verdes de pi blanc = 3 pinyes
44 = plantatge fulla ampla = 2 fulles
45 = Plantatge fulla estreta = 3 tiges amb flor
46 = Romeguera = 10 flors
47 = Romaní = Branca 10 cm
48 = Rosa = 2 pètals
49 = Sàlvia = Branca 5 cm
50 = Saüc granat = 5 flors
51 = Taronger = 2 fulles
52 = Taronja, pela = 1 tall de 5 cm
53 = Tarongina = Branca 6 cm
54 = Til.ler = 1 fulla amb llavors
55 = Vainilla en pols = 6 grams
56 = Vidiella = Branca x 3 cm + 2 flors
57 = Xuclamel = 4 branquetes