Amb les proporcions d'aquesta recepta
sortirà un pes d'aproximadament 500 g.
Ingredients:
1 = 250 g de farina
2 = 70 g d'aigua
3 = 50 g de pasta mare de pa (veure Pa casolà)
4 = 30 g de sucre
5 = 30 g de greix de porc ben bo
6 = 6 g de llevat fresc Levital
7 = 1 llimona petita rascada
8 = 1 ou
10 = 1/4 de cullereta de canyella amb pols
11 = 1'5 g de sal
Es posa en el bol de l'amassadora el
sucre, la llimona rascada, la canyella, l'ou, el greix que haurem
escalfat una mica al microones, la sal i el llevat esmicolat. Amb un
batedor de mà s'afina.
Es posa el bol a l'amassadora.
S'hi afegeix la farina i l'aigua i es posa amb marxa lenta.
Es treballa uns 4 minuts, hi afegim el
llevat mare i es deixa treballar uns sis minuts més.
Els 10 minuts es posa una mica d'oli sobre la fusta
de treball i s'hi posa la massa.(amb la mateixa tècnica es pot amassar
a mà).
Quan tinguem la massa sobre la fusta de
treball untada amb una mica d'oli, s'aixafa amb les mans, doblegant
els costats cap al mig i donat-li una forma rodona. Ho farem unes
tres vegades.
La posarem en un bol untat d'oli i
aquest en el forn a 30ºC de temperatura, de manera que reposi uns 15
minuts.
Després dels 15 minuts la tornarem a aixafar amb les mans,
doblegant els costats cap el mig i donant-li forma rodona. Ho farem
unes tres vegades més, sense por de fer-li mal. Doblegar-lo és el
secret per a que quedi esponjós i no quedi pla.
Passats els 30 minuts aixafarem la pasta amb les mans, doblegant
els costats cap al mig i ja la tenim a punt per fer les peces. Amb un
corró aplanem la massa
Ha quedat un rectangle de 420 x 270 mm.
S'escalfa al microones greix de porc
fins que quedi tou com una pomada i amb un pinzell s'hi fa una capa a
sobre. (aquest greix és molt i molt bo; vaig anar en una
carnisseria de confiança vaig comprar cansalada, la vaig tallar i
coure amb una cassola i ja tinc el greix de porc. Segons on el
compris... malament rai)
Amb la mà s'ensucra.
Amb les mans cargolem el costat
esquerra fins a la meitat.
També cargolem el costat dret.
Li donem la volta i amb una rasqueta
ben fina tallem 9 trossos de 30 mm.
Posem els trossos sobre paper de forn i
aquests el tindrem sobre una safata, ben separats per a que no es
toquin i ja els podem posar al forn a llevar.
I com van llevant.
Tindrem el forn calent a uns 30ºC, ni
més ni menys (si la temperatura fos molt alta mataríem el llevat) i
hi posem la safata.
I es van coent
El forn ha tardat 22 minuts per arribar 200ºC. Aquests minuts els
hem d'afegir al temps de llevar. En ser la safata freda, la
temperatura baixarà a uns 170ºC, la temperatura de cocció. Sino
es regula amb el comandaments del forn. Aquesta safata té un gruix
de 1.5 mm i per a que quedi ben cuit de sota, els primers 7 minuts
només tenia enceses les resistències de sota, després a dalt i
baix.
Durant tot aquest temps la temperatura
ha estat de 170ºC, ni més ni menys (els temps són mesures
orientatives ja que depenen si les ulleres són grosses o petites). Després dels 21 minuts, han quedat ben
cuites.
Tant d'un costat.
Com de l'altre.
Eh que son maques?