dimarts, 27 de desembre del 2011

Muntar la Nata

Modificada (9-7-2016)
Jo sempre havia muntat la nata a mà, però en aquesta recepta he provat de fer-la també amb la batedora elèctrica de dues pales i el robot de cuina per ensenyar-vos com va. El primer que us he de dir és que on compreu la nata la tinguin en el frigorífic, perquè és important no trencar la cadena de fred. On la comprava abans la tenien fora de la nevera i la venien com si fos llet; vaig estar tres mesos muntant aquesta nata: anava molt ràpid de muntar-la, però només creixia la meitat (vaig pensar, Ramon, ara no sabràs muntar nata). I un diumenge a la tarda vaig tenir el pensament que seria això de la cadena de fred. El dilluns a las 9 del mati vaig comprar-ne en un altre lloc, de la mateixa marca, però de dintre el frigorífic. Arribo a casa, la munto i un èxit total.

Ara que tenim totes les peces, en la propera entrada farem un pastís de crema cremada.

Ingredients:
1 = 250 g de nata.
2 = 25 g de sucre.
Elaboració
Quant més fred millor. S'agafen 2 recipients de plàstic, un de gran i un altre de petit. En el gran s'hi posa gel i l'altre es posa dintre del gran, de manera que el bol més petit estigui en contacte amb el gelS'hi posa la nata i es bat amb un batedor.
Als dos minuts de muntar-la hi afegim el sucre.
Muntar-la 4-5 minuts fins que, quan la pugem agafant-la amb el batedor, girant-lo i aixecant-lo una mica amb la nata dintre, la nata s'hi aguanta. Donant-li un copet ha de caure. Aquest és el moment quan sabrem que la tenim muntada (aquest és el secret).
S'ha de saber plegar quan està al punt, perquè com podeu imaginar, si voltem una mica més, ja l'hem fotuda: farem mantega....i si pleguem abans no tindrà la textura perfecte. I ja la tenim feta!
Es pot muntar amb la batedora elèctrica de dues pales uns 4 minuts (són mesures orientatives). I l'he acabat de muntar amb el batedor a mà perquè es nota més quan la tenim al punt.
El que va més bé de tot és el robot de cuina: he posat el bol i el batedor unes hores abans al congelador, quan més fred millor. Hi poso la nata dins, i es bat a velocitat mitjana. Així al muntar-la agafarà aire i quedarà molt més esponjosa que si la batem a màxima velocitat.
Als 2 minuts hi he posat el sucre.
Uns 4 minuts (són mesures orientatives).
I com abans l'he posat en el bol del gel i l'he acabat de muntar amb el batedor a mà perquè es nota més quan la tenim al punt.
I aquí tenim la nata muntada.

Quan era mot jovenet, muntava 16 litres de nata o mà, més o menys com us ho he explicat. Ara pots tenir nata a la nevera per si no surt bé, però abans no. Teníem 400 peces per omplir i si la fallava, ja podia agafar la maleta i anar a buscar feina a un altre lloc.

9 comentaris:

  1. Hola Ramon! Espero que el Nadal ha hagi anat bé i hagis disfrutat dels nets i dels fills.
    Ai aquesta nata ....pu donar fé que la fa en un plis plas i li queda perfecte.
    En veiem.

    ResponElimina
  2. Quina sort ara que tots tenim batedora. Una nata magnífica! I queè bona amb un Suís!!!

    ResponElimina
  3. hOLA rAMÓN GRACIES PELS TEUS MAGNIFICS CONSELLS

    BON ANY NOU

    ResponElimina
  4. Hola Ramon!! La teva neboda Marta m'ha suggerit aquest bloc i he quedat bocabadada lo ben explicat que està.Et dóna empenta per poder fer aquests postres, més fàcils i entenedores!! gràcies. Anna

    ResponElimina
  5. Jo en tinc 39 i quan tenia 17-18 també muntava la nata a ma...a la pastisseria. Clar, que nomès ho feia quan s'espatllava la màquina de muntar (per aire)....quins braços que fots muntant nata eh?

    ResponElimina
  6. Ostres Ramón, aquesta nata està impressionant! me'n sembla que no la he aconseguida mai així... tinc la mà fotuda i per això no puc muntar-la a mà... però per més que ho intenti amb la thermomix no hem queda així. Com bé dius o en faig mantega o no m'acaba de muntar. Però hem sembla que seguiré el teu consell i acabaré de muntar-la fora de la màquina, a veure que en surt ji ji ji. Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola! Per fer-ho automàtic sé que funciona bé amb el robot de cuina que surt a la foto d'aquesta entrada, posant abans el bol i el batedor al congelador i al final acabar-ho a mà... La marca de la nata que faig servir és L'Asturiana, però és important que no s'hagi trencat la cadena de fred i hagi estat sempre dintre la nevera. Salutacions!

      Elimina
  7. Entenc que utilitzes nata líquida com a ingredient?

    ResponElimina