Avui farem trenes de brioix i les
farcirem de nata i de trufa. Us animo a fer-les però per començar
el que podeu fer és dividir les mides proporcionalment i les feu més petites perquè es
manipulen més bé. Un altre dia, quant hi tingueu més pràctica les feu el
doble d'aquestes.
Amb les proporcions d'aquesta recepta
sortirà una trena de nata d'un pes d'aproximadament 880 g i la de
trufa de 980 g.
Ingredients:
1º Elaboració:
1 = 250 g de farina.
2 = 10 g de llevat frecs (Levital)
Per començar es posa la farina a
l'amassadora. El llevat es posa en una tassa amb els 150 g d'aigua
tèbia a 30ºC, es desfà amb una forquilla i també es tira a
l'amassadora. Es treballa la pasta a velocitat lenta uns 10 minuts
Quan estigui ben amassat, es posa sobre
la fusta de treball empolsinada amb farina, s'aixafa amb les mans
doblegant els costats cap al mig.
Ho farem unes tres vegades i li donarem
forma rodona. Es posa la massa en un bol (unes tres vegades més gros
que la massa) amb una mica de farina, es tapa amb un plat i es deixa
reposar a la nevera durant 12 hores. Més o menys.
2º Elaboració:
1 = 250 g de farina.
2 = 100 g de sucre
3 = 50 g de mantega (o greix de porc)
4 = 2 ous
5 = 2 g de sal
6 = 1 llimona petita rascada.
7 = 4 g d'oli.
8 = Poca aigua, segons la textura de la
pasta
Si
es fa amb mantega, es
posa al microones el plat i es fon en petites sessions de 10 segons,
tot remenant amb una llengua pastissera, fins obtenir una textura tant
tova com una pomada. Es posa en el bol de la amassadora i s'hi
afegeixen tots els ingredients, menys la farina i l'oli d'oliva, i es
barregen amb un batedor de mà (si es fa amb greix
de porc es posa al bol directament).
Es
posa a la l'amassadora i s'hi afegeix de mica en mica la farina i la
massa que tenim del dia abans. S'hi cal s'hi afegeix aigua, segons la
textura de la pasta (amb compte de no passar-se. Per exemple, per
comptes d'aigua, hi he posat dues
cullerades més de farina perquè em quedava massa clara). Es treballa
a velocitat lenta uns 10 minuts fins que quedi uniforme. Al final
s'hi posa l'oli d'oliva.
Quan la pasta està ben fina es posa
sobre la fusta de treball untada d'oli i s'aixafa amb les mans
doblegant els costats cap al mig.
Es deixa reposar uns 30 minuts en el forn a 30ºC, per a que no li toqui el aire. Als 15 minuts la tornem aixafar sense por de fer-li mal i la tornem a posar dintre.
Als 30 minuts la tornem aixafar. (aquest és el secret per a que la pasta tingui
força i quedi esponjosa.) Si es vol amassar a mà, mireu la pasta de brioix.
Tenim un pes de pasta de 960 g. En fem
un cilindre i amb un ganivet en fem 6 trossets de 160 g cada un. Els pesem per
a que quedin tots iguals.
Aixafarem el trosset doblegant els
costats cap al mig. Amb la mà a sobre del trosset li donem forma
rodona.
S'estira el trosset i es deixa
reposar. (Deixar reposar la massa és el secret per a que s'estiri bé i quedi la
trena ben fina... si no s'esquerda la massa).
Fa uns 34 cm de llarg.He escalfat el forn a 200 ºC (ha tardat uns 20 minuts que hem de sumar al temps de llevar). No han de llevar molt perquè es deformarà la trena. En ser la safata freda ha baixat 180ºC, la temperatura final del forn sense ventilador. (Com que el forn està a 200ºC s'acaben d'inflar dintre el forn).
Aquí portaven uns 20 minuts de forn
(el temps de forn és orientatiu... 10º més o menys de temperatura
fa que canviï el temps)
Es deixen refredar ben fredes i així es tallen molt més bé. Amb un ganivet de serreta, amb molt de compte,
les he tallat per la meitat.
Carai, ja tinc postres per diumenge!
ResponEliminam'encanta aquest tipus de postre senzills i deliciosos! prenc nota! petons
ResponEliminaEstàn perfectes, la gràcia es respetar els temps de llevat. Son unes postres que fan festa.
ResponEliminaPetons.
N'he pres nota, Ramon!! T'han quedat precioses, gairebé per portar al cap de disfressa!! ha ha ha. Que no, que aquestes són més bones dins la panxa, segur! Bon cap de setmana.
ResponEliminaOstres Ramón!!!!! quin goig de trenes, m'ha encantat la recepta, les fotografies, el pas a pas TOOOT!!! ets un autèntic professional, de veritat.
ResponEliminaUna abraçada, Sandra.
quina passada!! ja veig que no sóc res! encara que volgués no les podria fer, no tinc els estris necessaris
ResponEliminaPerfectes ???? no.. el seguent. No hi ha massa que s´et resisteixi. Una delicia de trenes.. M´apunto la recepta. Petons,
ResponElimina