Avui farem ensaïmades de brioix i les farcirem de
cabell d'àngel. Les farem individuals, petitetes.
Amb les proporcions d'aquesta recepta
sortirà un pes d'aproximadament 1020 g, uns 170 g cada una.
Ingredients:
1º Elaboració:
1 = 200 g de farina.
2 = 10 g de llevat frecs (Levital)
3 = 120 g d'aigua.
Quan estigui ben amassat, es posa sobre la fusta de treball empolsinada amb farina, s'aixafa amb les mans doblegant els costats cap al mig.
Ho farem unes tres vegades i li donarem
forma rodona. Es posa la massa en un bol (unes tres vegades més gros
que la massa) amb una mica de farina, es tapa amb un plat i es deixa
reposar a la nevera durant 12 hores. Més o menys.
2º Elaboració:
1 = 200 g de farina.
2 = 80 g de sucre
3 = 40 g de mantega (o greix de porc)
4 = 1 ou.
5 = 1 rovell de ou.
6 = 1 g de sal
7 = 1 llimona petita rascada.
Es posa al microones el plat de la
mantega i es fon en petites sessions de 10 segons, tot remenant amb
una llengua pastissera, fins obtenir una textura tan tova com una
pomada. Es posa dintre del bol de la amassadora i s'hi afegeixen tots
els ingredients, menys la farina i l'oli d'oliva, i es barregen amb
un batedor de mà.
Es posa a la l'amassadora i s'hi
afegeix de mica en mica la farina i la massa que tenim del dia abans.
S'hi cal si afegeix aigua, segons la textura de la pasta (amb compte
de no passar-se. Per exemple, per comptes d'aigua, hi he posat una
cullerada més de farina perquè em quedava massa clara). Es treballa
a velocitat lenta uns 10 minuts fins que quedi uniforme. Al final
s'hi posa l'oli d'oliva.
Quan la pasta està ben fina es posa
sobre la fusta de treball untada d'oli i s'aixafa amb les mans
doblegant els costats cap al mig.
Ho farem unes tres vegades i li donarem
forma rodona, es posa en un bol i es deixa reposar uns 30 minuts
dintre el forn a 30ºC, per a que no li toqui el aire. Als 15 minuts
la tornem aixafar sense por de fer-li mal i la tornem a posar dintre.
Aquest és el secret per a que la pasta tingui força i quedi
esponjosa. Si es vol amassar a mà, mireu la pasta de brioix.
Tenim un pes de pasta de 778 g. En fem
un cilindre i amb un ganivet en fem 6 trossets de 129g. Els pesem per
a que quedin tots iguals.
Aixafarem el trosset doblegant els
costats cap al mig. Amb la mà a sobre del trosset li donem forma
rodona.
He posat 50 g de cabell d'àngel a la
part de dalt i amb el pinzell una mica de greix de porc al centre. Si se n'hi posa a la part de baix no es soldaria.
Es deixa reposar i s'estira més. Si cal es fa tres o quatre vegades. Ens
ha de quedar d'uns 80 cm de llarg.
Els posem sobre la safata amb paper de
forn, donant-li forma de ensaïmada. La punta del final es posa a sota de
l'altra volta i amb els dits es fa una mica de pressió. En un vas es
bat un ou i amb un pinzell, les pintem.
Quant està al punt, es treu la safata
del forn, ara sí que cal anar amb molt de compte i no tocar la massa
ni donar copets a la safata, baixaria la massa de cop. Amb un drap es treu l'aigua o la
humitat que hi hagi dintre el forn i es posa a 200ºC. Posarem la safata al forn i en ser
freda ens hauria de baixar la temperatura a uns 180ºC, sense
ventilador.
Aquí portaven uns 18 minuts de forn
(el temps de forn és orientatiu... 10º més o menys de temperatura
fa que canviï el temps).
Vist de dintre.
ets un crack!!! qui se le menja despres?! perquè si sobren (que ho dubto) envía-me'n alguna que se'm fa la boca aigua només de mirar la foto! petons
ResponEliminaI si continuen sobrant jo també en vull.
ResponEliminaM'agraden molt com t'han quedat i amb el teu pas a pas es veu que no es complicat, només questió de temps.
Petons.
Que maques t'han sortit!!!
ResponEliminaGràcies!!! Bon cap de setmana!!!
Les ensaïmades són la meva debilitat, ja n'he fet però em falta trovar aquella textura típica del fullat. Les teves t'han quedat impressionants, però m'agraden més de crema o sense res. El cabell d'àngel i jo no sóm gaires amics. Bon cap de setmana
ResponEliminaEm repeteixo... però és que és cert, estàs fet un artista!! a mi les ensaïmades m'encanten i la meva neboda, ara que té 5 anys, està començant a menjar coses dolços i sempre vol ensaimades! així que miraré de fer-les ;)
ResponEliminaRamon aquestes m'encanten!!
ResponElimina