dijous, 2 de maig del 2013

Búlgar de xocolata


Aquí tenim un búlgar de massa de braç de gitano, mantega, xocolata i boletes de colors. Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 510 g

Ingredients:
Els mateixos que la Massa pel braç de gitano. Aquí tenim la planxa de la massa pel braç de gitano.
He girat la planxa i he tret el paper. De dalt fa 320 mm i dels costats 400 mm.
Amb un espàtula hi he posat mantega. ( Ingredients: 100 g de mantega, 50 g de sucre i 50 g d'aigua. Elaboració: La mateixa que veureu a Muntar Crema de Mantega)
Amb l'ajuda del paper comencem a cargolar-lo.
El cargolem tot.
Amb l'ajuda d'un estri s'apreta per a què ens quedi ben rodó (amb la mà esquerra s'aguanta el paper i amb la dreta s'apreta).
Li donem voltes amb el paper i el deixem reposar.
Després d'una petita estona traurem el paper. Amb un ganivet tallem a 45º els costats.
He posat 4 vasos sobre una safata i la massa a sobre. Així quan tirem la xocolata podrem recollir la que sobri.
Escalfarem la xocolata. L'he fet al bany maria i, com sempre si és xocolata negra, la temperatura no pot passar de 50-55ºC.
Posem els 250 g de xocolata negra en un bol de vidre més gran que el cassó amb l'aigua calenta, per a què no hi pugui entrar ni aigua ni vapor. Amb la llengua pastissera es remena fins que es fongui, sense passar de la temperatura que hem dit abans. Ho tiro sobre la massa una mica depressa.
De seguida amb la llengua pastissera s'afina tot el volt.
Abans que es refredi la xocolata hi he posat boletes de colors.
I farem les últimes fotos.
Vist de dintre.


Ara pensareu com he pogut tallar-los i que quedi el tall tant bé, sense que la xocolata es trenqui. Dies enrere, en un taller que va fer el meu mestre pastisser i amic Miquel Costabella, tallava els torrons de xocolata així: posava el ganivet sobre el foc per donar-li una mica de escalfor i tallava els torrons perfectes. Aquí també li he donat una mica de escalfor al ganivet i els he tallat. En ser la xocolata negra i la massa blanca, ha quedat una petita ombra de xocolata. Després he deixat refredar la xocolata que s'havia escalfat amb el ganivet i quan ha estat freda amb un ganivet de serreta ben fi he repassat els talls per a què quedessin bé a l'hora de fer les fotos. Això us pot anar bé quan feu altres postres de xocolata, pastissos etc... Cada vegada que feu un tall, amb un paper de cuina, netegeu el ganivet.

8 comentaris:

  1. Oh Ramon , aquest bulgar ere el preferit dels meus fills quan anavem a comprar postres , els diumenges .............. d'aixó fa uns quant anys .......jejejje ....a veure si aquest diumenge els hi faig una sorpresa.
    Petons

    ResponElimina
  2. Espectacular! t'ha quedat genial i segur que també boníssim, no pot ser de cap altra manera!

    ResponElimina
  3. Jo també en tinc publicats uns però farcits de trufa cuita...i que bons que son!!!
    Petonets

    ResponElimina
  4. jolin quina pinta!!! un postres de diumenge 10!! petons

    ResponElimina
  5. Estic plorant!!! juntament amb els encenalls són la meva ració setmanal irrenunciable. Si no et saps greu aquesta recepta la faré algun dia. També t´he de dir que deu ser una varietat perquè els que jo menjo són farcits de trufa per dins. El braç no fa tantes capes...

    ResponElimina
  6. Vim agradecer a visita e desejar um Bom Fim de Semana, e me deparo com esta Delicia... Huuuuuuuuuummmmmmmmmmm!!!
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ResponElimina