Modificada
(15-8-2016)
Avui farem la típica coca de pa
artesana, molt senzilla de fer i molt bona. I ja tindrem la base per
fer pa.
La farina la compro en sacs de 25
quilos en una farinera. N'hi ha de moltes classes amb diferent
"força": el nº 1E - 1 - 1B - 1L - 2 - 3 - 3L - 5E - 5F -
5B - 5 - 5L - 6 - 6B.
La nº 1 és la que té més força.
Nosaltres quan en preparàvem per fer
brioix les barrejaven perquè teníem una saca de cada. Això és
complicat i jo sempre agafo la del mig, la nº 3.
Depèn del tipus de farina admet més
aigua o menys.
La pasta mare és un trosset de massa
de la darrera vegada de fer pa que guardo al congelador. L'he tret 12
hores abans de fer el pa i la poso a la nevera per a que es
descongeli.
Amb les proporcions d'aquesta recepta
sortirà un pes de coca d'aproximadament 860 g.
Ingredients:
1 = 500 g de farina
2 = 290 g d'aigua.
3 = 6 g de sal.
4 = 10 g d'aigua.
5 = 10 g de llevat frecs. (Levital)
6 = 100 g de pasta mare.
Elaboració:
Per començar es posa la farina i la
sal a l'amassadora. S'hi posa l'aigua de mica en mica i es treballa a
velocitat lenta uns 5 minuts.
Es para l'amassadora, el bol es tapa amb un drap i es deixa
reposar uns 10 minuts.Quan han passat els 10 minuts de repòs hi afegim el llevat.
Als 9 minuts una mica l'oli d'oliva.
(La pasta no s'ha d'enganxar a la fusta
de treball, ni tampoc a les mans. Si s'enganxa hi afegim una mica de
farina, i si és massa dura s'hi afegeix una mica d'aigua. Ha de
quedar just per a que no s'enganxi i poder-la treballar bé.)
Amb les mans la treballem una mica més,
aixecant la pasta i picant-la sobre la fusta de treball. Fins que
quedo ben fina i elàstica, així queda molt més bé.
Li donarem forma rodona i ho posem en un bol, es deixa reposar uns
30 minuts en el forn a 30ºC, amb la porta tancada per a que no li
toqui el aire.Amb les mans formem la coca, apretant la massa mirant que quedi d'un gruix uniforme.
I com van llevant.
Es posa la safata dintre el forn i es deixa llevar uns 30 minuts fins que la massa pugi més del doble (són mesures orientatives). El temps de llevar és molt important i ha d'estar al seu punt.
I es va coent.
El forn ha tardat 22 minuts a arribar als 220ºC. Aquests minuts els hem d'afegir al temps de llevar. En ser la safata freda, la temperatura baixarà a uns 180ºC. També en ser la safata gruixuda, els primers 6 minuts només tenia enceses les resistències de sota, sense ventilador, després a dalt i a baix. I es deixa coure uns 20 minuts. (Si no es fa així no es cou de la part de sota i va molt bé que els primers minuts tingui força escalfor la part de sota que és el que la fa que s'infli). Durant tot aquest temps la temperatura ha estat de 180ºC a 200ºC.
El temps de forn és orientatiu... 10º més o menys de temperatura fa que canviï el temps i també si es molt gruixuda o prima.
I fem la últimes fotos.
Pensareu quina cosa tant complicada, però us dic que amb una mica de pràctica es fa en un plis plas!!!
ohhhhh¡¡¡ quina coca mes bona
ResponEliminaOh Ramon que bona !! T'ha quedat molt esponjosa ...amb un trosset de xocolata ja tindri l'esmorzar de demà:
ResponEliminapetons
Queda guapíssima amb aquests talls. I el pas a pas està molt bé!!
ResponEliminaostres que bo!!!! el que donaria per tasta'l ara mateix! t'ha quedat genial! peotns
ResponEliminaQuin artista estàs fet!! t'ha quedat perfecta i aquests talls la fan ben elegant! me'n vaig volant a veure la recepta de la coca de St Joan que he vist que tens per aquí, que aquest any la vull fer jo!
ResponEliminaA mi aquesta coca m'encanta! i amb els forats t'ha quedat molt maca! salutacions, Sandra
ResponEliminaGràcies pel pas a pas! Mai he fet coca de pa! I això que la meva iaia me'n donava per berenar amb una miqueta de xocolata ^^ Quins records! La provaré, segur! :D
ResponEliminaPetons :)
El pas a pas tan ben fet ajudara a que ens acabem d'animar a fer-la.
ResponEliminaTinc publicada una coca de forner, ara vaig a comparar les receptes, heheh. Nosaltres la pintem amb anis només treure-la del forn.
Ptnts
Dolça
Que bona RAmon amb un tall de fuet i amb oli ohhh
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina