Per
fer la necessitem el pa de pessic, la crema de mantega i xocolata. Aquesta mona té un pes de 1030g.
Ingredients:
1 = Pa
de pessic.
2 = Crema
de mantega.
3 = Xocolata.
Elaboració:
Posarem
el bol en petites sessions al microones i anirem remenant amb una
espàtula de fusta o una llengua pastissera fins que quedi fina. La
temperatura de la cobertura no pot passar de 55 C si la xocolata és
negra.
Cobertura
negra de 50-55ºC
Cobertura
amb llet 45-50ºC
Posarem
3/4 parts de la xocolata fosa sobre el marbre i amb dues pales
treballarem la xocolata. Amb una pala agafarem una mica de la
xocolata del marbre i amb l'altra la tornarem a fer caure. Repetirem
aquest procés fins que tinguem la xocolata ha 25ºC (segurament
penseu que es complicat de fer, però només us dic que amb una mica
de pràctica no és difícil de fer).
Tornarem
a posar la xocolata en un bol i la barregem amb l'altra que no hem
treballat. Ens hauria de quedar tot plegat a 31-32ºC i si no arriba
a aquesta temperatura l'escalfem al microones sense passar del 32ºC.
Si passa s'ha de tornar a refredar al marbre.
La
temperatura final de treball de la xocolata és.
Cobertura
negra 31-32ºC.
Cobertura
amb llet 30-31ºC
Posarem
un paper de forn sobre el marbre i amb una espàtula hi escamparem la
xocolata procurant que quedi un gruix de 5-6 milimetres (si és més
prim es pot trencar).
.Amb
una cartolina de plàstic he fet les plantilles i quan la xocolata
queda una mica freda per a que no s'hi enganxi, tallo les formes amb
un ganivet i la deixo refredar bé. També amb un ganivet es fan
trosset per fer el balcó, les portes, la xemeneia, tanques, el que
vulgueu... abans que la xocolata estigui freda del tot.
Posem
sobre un fogó, amb molt poca escalfor, una safata d'alumini o
inoxidable i ja tenim el soldador.
Anem
posant els costats de les parets sobre la safata, la xocolata es fon
una mica i l'enganxem amb una altre paret. Així anem muntant la mona
com si fos un puzle.
He
agafat la base de la mona, amb un assecador de cabells li he donat
una mica de escalfor, i hi he posat boletes de colors.
Quan he tingut la caseta feta l'he posat sobre la safata-soldador. Ha quedat ben planera de sota i l'he posat sobre la base i així ha quedat ben soldada. Després he agafat els pollets, els he posat en la safata per a què agafessin xocolata i els he posat sobre la base.
Quan he tingut la caseta feta l'he posat sobre la safata-soldador. Ha quedat ben planera de sota i l'he posat sobre la base i així ha quedat ben soldada. Després he agafat els pollets, els he posat en la safata per a què agafessin xocolata i els he posat sobre la base.
Es
talla al pa de pessic per
la meitat i s'hi pot posar una mica de licor. També s'hi pot posar,
amb un pinzell, xarop que haurem fet bullint aigua i sucre, el mateix
que posem a la crema de mantega. A mi no m'agrada gaire fer-ho perquè
queda molt dolç, però els que venen n'hi posen perquè els resulta
molt, si pensem que el sucre està molt bé de preu comparat amb el
preu que fan pagar per la mona. He posat a la part del mig crema de mantega
He
tapat el pastís, he posat mantega a la part de sobre i a les parets,
amb un ganivet l'he pentinat. He agafat el pastís amb una mà i amb
l'altra hi he posat fideus de xocolate.
He
agafat amb molt de compte la mona i l'he posat a sobre amb tres
plomes de colors.
Aquí
acaba la recepta de la mona de Pasqua. He passat una bona estona
fent-la i, per a que tingui un final més feliç, l'he regalat a la
meva amiga Neus, la meva ajudant dels cursets. Moltes i moltes
gracies, Neus!!!!
Ostres Ramon quina mona més currada !!! mare meva quina feinada però t'ha quedat preciosa ........ Huyyyyyyyy ....escolta ara mateix m'en vaig a cala Neus que només haig de atravessar el carrer a veure si encara li queda algun trosset.
ResponEliminaPer cert ahira vaig fer les lioneses que ens vas ensenyar i bonissimes ............ Quan les hagi fotografiat bé les posaré al blog:
petons
Ramon t'ha quedat genial!
ResponEliminaVeure com recuperem les mones artesanals és un plaer.
Bona setmana
Jo encara no m'he atrevit amb les figures de xocolata...només faig el pastis de mona...jeje
ResponEliminaT'ha quedat molt bé !
Petonets.
T'ha quedat molt bé! aquesta és una tradició que cal mantenir!
ResponEliminasalutacions,
Sandra
oh! quin pas a pas més detallat! moltes gràcies!!
ResponEliminaT'he conegut gràcies a la recomanació que t'ha fet la Laia del Racó dolç...et seguiré de ben aprop!
Molt original la caseta, amb el seu balco i porticons. Porta feina però val la pena
ResponEliminaBona cuina
una "mona" molt bonica, la meva es zencilla però "resultona"
ResponEliminaHola Ramón! ja he vist que has comentat la meva mona, però de totes maneres et volia donar les gràcies per aquestes receptes tan bones. El pa de pessic m'ha recordat al que menjava quan era petita... el de sempre, BONÍSSIM!. I dir-te que la mona ha estat un èxit total, li vaig dur un bocinet als meus sogres i els hi va agradar molt!. I la crema cremada... mmmmmmmmm m'encanta!. Ara el meu repte es muntar nata... no hi ha manera de que hem quedi bé. Hem recomanes alguna marca en concret, que sàpigues que munta bé?. Gràcies i continua penjant receptes. Salutacions, Sandra.
ResponElimina